ДОДИК: „Срби, напустите реч ентитет за РС и користите реч – држава!“

DODIK: „Srbi, napustite reč entitet za RS i koristite reč – država!“

9 juna 2017

Republika Srpska po svim karakteristikama ima određenja države i tako treba i da se ponašamo, izjavio je danas predsednik RS Milorad Dodik, na predavanju o bezbednosnim izazovima, studentima Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci.

Kako prenosi RTRS, on je rekao da mnoge države, kao takve, egzistiraju, iako nemaju stolicu u Ujedinjenim nacijama, a to, kaže, može i RS.

Republika Srpska koncipirana je na bazi iskustava i organizacije američkog političkog sistema, u kojem postoji više od 50 država, istakao je Dodik.

Taj koncept je prenesen na BiH, samo je umesto država rečeno entiteti, dodao je on.

– Srbi moraju da napuste reč entitet i počnu da upotrebljavaju reč država. To moramo da uradimo zbog svoje svesti i kao odbrambeni mehanizam na ono što nam nameće propagadni deo sistema, istakao je Dodik.

Kršenje Dejtonskog sporazuma počelo je odmah nakon njegovog potpisivanja, ocenio je Dodik i poručio da već godinama traju ozbiljni napori da se što više oslabi RS.

Prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih udara na bezbednost i snagu RS je ukidanje Vojske RS i stvaranje Oružanih snaga BiH.

To je nešto što je urađeno pod ozbiljnim pritiskom međunarodnih faktora, u vreme kada je bilo gotovo nemoguće tadašnjoj garnituri da se tome odupre, naglasio je Dodik.

On je poručio i da RS ne sprovodi secesiju, kao što tvrde pojedini evropski zvaničnici.

Ona treba da jača svoju samostalnost, ali se to nikada neće dogoditi nasilno, poručio je Dodik.

Ključno pitanje samostalnosti mora da se kreće kroz političku odluku. Da se stvore ekonomski i politički uslovi i da se izučavaju svetska kretanja, i verujte mi, Srpska neće biti ni prva ni jedina u tome, zaključio je Dodik.

Republika Srpska je danas institucionalno najsređenija i najkompaktnija u BiH, jedina ima kapacitet održivosti imože sama da funkcioniše, poručio je Dodik.

On je rekao da se Srpska mora boriti za svoj politički status i prava, ali da to ne bude razlog da neko prema njoj zloupotrebi silu međunarodnog faktora.

KOMENTARI2 komentara

  1. RASPUCHIN says:

    Onaj koji je rat proveo u Beogradu! Onaj koji je bio za sve nametnute planove po kojima ne bi postojala R. Srpska! Onaj koji je sa ustašama švercovao cigarete! Onaj koji se tokom rata sastajao sa muslimanima u Italiji! I da ne nabrajam dalje jer koga zanima može sve pronaći (pa i mnogo više) o njegovom "srbovanju" , e taj poziva mene koji sam : prognanik iz "lijepe njihove" , nezaposleni - demobilisani borac VRS da ono za šta sam se borio nazivam državom. Pa ko je ovdje lud???

  2. Bambula says:

    Nikad države od entiteta...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *