ДОДИК: „Срби, напустите реч ентитет за РС и користите реч – држава!“

ДОДИК: „Срби, напустите реч ентитет за РС и користите реч – држава!“

9 јуна 2017

Република Српска по свим карактеристикама има одређења државе и тако треба и да се понашамо, изјавио је данас председник РС Милорад Додик, на предавању о безбедносним изазовима, студентима Факултета безбедносних наука у Бањалуци.

Како преноси РТРС, он је рекао да многе државе, као такве, егзистирају, иако немају столицу у Уједињеним нацијама, а то, каже, може и РС.

Република Српска конципирана је на бази искустава и организације америчког политичког система, у којем постоји више од 50 држава, истакао је Додик.

Тај концепт је пренесен на БиХ, само је уместо држава речено ентитети, додао је он.

– Срби морају да напусте реч ентитет и почну да употребљавају реч држава. То морамо да урадимо због своје свести и као одбрамбени механизам на оно што нам намеће пропагадни део система, истакао је Додик.

Кршење Дејтонског споразума почело је одмах након његовог потписивања, оценио је Додик и поручио да већ годинама трају озбиљни напори да се што више ослаби РС.

Према његовим речима, један од најзначајнијих удара на безбедност и снагу РС је укидање Војске РС и стварање Оружаних снага БиХ.

То је нешто што је урађено под озбиљним притиском међународних фактора, у време када је било готово немогуће тадашњој гарнитури да се томе одупре, нагласио је Додик.

Он је поручио и да РС не спроводи сецесију, као што тврде поједини европски званичници.

Она треба да јача своју самосталност, али се то никада неће догодити насилно, поручио је Додик.

Кључно питање самосталности мора да се креће кроз политичку одлуку. Да се створе економски и политички услови и да се изучавају светска кретања, и верујте ми, Српска неће бити ни прва ни једина у томе, закључио је Додик.

Република Српска је данас институционално најсређенија и најкомпактнија у БиХ, једина има капацитет одрживости иможе сама да функционише, поручио је Додик.

Он је рекао да се Српска мора борити за свој политички статус и права, али да то не буде разлог да неко према њој злоупотреби силу међународног фактора.

KOMENTARI2 коментара

  1. RASPUCHIN says:

    Онај који је рат провео у Београду! Онај који је био за све наметнуте планове по којима не би постојала Р. Српска! Онај који је са усташама шверцовао цигарете! Онај који се током рата састајао са муслиманима у Италији! И да не набрајам даље јер кога занима може све пронаћи (па и много више) о његовом "србовању" , е тај позива мене који сам : прогнаник из "лијепе њихове" , незапослени - демобилисани борац ВРС да оно за шта сам се борио називам државом. Па ко је овдје луд???

  2. Bambula says:

    Nikad države od entiteta...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u