ДОДИK: СРПСKА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ, ако Kосово…

DODIK: SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, ako Kosovo…

16 aprila 2019

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na Balkanu nije moguć trajan mir sve dok postoji problem granica i „otetosti teritorije“, te da je za stabilnost neophodno redefinisanje, odnosno objedinjavanje prostora gde su većinski dominantni narodi.

– Mi smo ovđe eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu o mnogim pitanjima. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije ne možete da obezbedite trajan mir – rekao je Dodik za „Večernje novosti“, komentarišući ideju o razgraničenju sa Albancima.On je naglasio da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i prihvatiće sve što Srbija izabere kao definitivno rešenje.

Dodik je istakao da ostaje pri svom stavu da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako Kosovo dobije stolicu u UN.

– Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je ‘sklepao’ tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide – rekao je Dodik.

On kaže da nema dileme da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti momenat u kojem će ujedinjenje Srbije i Republike Srpske biti moguće.

– Nemam dileme da će se to desiti, samo se bojim da ja ili neko drugi taj momenat ne propustimo – napomenuo je Dodik.

On je rekao da će, ako bude mogao, ubrzati proces ujedinjenja, ali da nije avanturista i neće uvoditi narod u stradanje ili izbeglištvo.

– Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona oseća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 odsto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im – naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje smatra li da bi protesti u Beogradu mogli da dožive „majdanizaciju“ i da li je to interes zapadnih sila, Dodik je ocenio da je primarni interes Zapada da ima nestabilne države u regionu kako bi mogli da intervenišu.

– Niko ne želi jake lidere u regionu. Čim to neko postane, destabilizuju ga, jer im smeta. Srbija sad rešava problem Kosova i treba joj jaka pregovaračka pozicija, ali ako imate nestabilnosti unutra, odmah niste dovoljno snažni. Ovi koji hodaju ulicama nisu ni svesni upotrebe i zloupotrebe u tom pogledu – rekao je Dodik.

On je istakao da ne mari za zamerke zbog njegove podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da podržava to što Vučić radi.

– Da nije demokratska, vlast (u Srbiji) bi izvela policiju i vojsku i razbila proteste – istakao je Dodik.

Navodeći da je u Srbiji evidentan ekonomski rast u uslovima kada ekonomije u okruženju stagniraju ili opadaju, Dodik je rekao da je Vučić svestan problema i reaguje na njih.

Povodom problema u formiranju vlasti u BiH, Dodik je rekao da je ta vlast uvek u paralizi i ukazao da je BiH nemoguća konstrukcija, a da je paraliza njen koncept.

On je naveo da to utiče i na Republiku Srpsku, ali je Srpska i u nemogućim uslovima pokazala sposobnost da egzistira.

– Da nema stranaca, BiH ne bi trajala ni dva dana. Pustite nas i mi ćemo biti država – poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude nastavljena blokada, Srbi povući iz parlamenta BiH, a on iz Predsedništva, Dodik je odgovorio da „će napraviti taktički najbolje što je moguće“.

– Nešto mi se sviđa da ih malo iritiram tamo – rekao je Dodik.

Upitan da li mu je njegov savetnik, režiser Emir Kusturica poklonio kišobran u bojama srpske zastave da ga nosi u Predsedništvo BiH, Dodik je rekao da mu je „doneo nešto i neke knjige“, ali da ga nije nosio jer nije ni bilo kiše.

– Kad se probudi (Kusturica) ujutro odmah zove telefonom i govori o tome šta možemo očekivati za 10, 15 godina. Uporan je, u nekim stvarima ne odustaje. On je moj prijatelj, politički istomišljenik, čovek sa nesumnjivim autoritetom, koji može svima nama da pomogne – rekao je Dodik.

(Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milan says:

  Dodik ovim daje još čvršće adute Angeli Merkel protiv Vučićevih famoznih ideja korekcije granica na predstojećem sastanku sa Beogradom i Prištinom. Angela Merkel namerava da Beogradu i Prištini jasno stavi do znanja da u slučaju dogovora o korekciji granica i razmeni teritorija to znači pretnju miru na zapadnom Balkanu (Kosovo, BIH i Severna Makedonija), a Berlin to znači potkopavanje izgleda za članstvo u EU za obe zemlje (krnja Srbija i Kosovo). Dakle Angela Merkel neće odustati od svog čvrstog stava, a Vučić neće dobiti ni ono malo sa čime je hteo da opravda potpisivanje sporazuma pred domaćom javnošću. Najverovatnije ni posle predstojećeg sastanka neće biti potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština.

 2. Željko says:

  " Ponesi zastavu Dragane Vikiću " a i HV ulazi u Brčko istovremeno i " bolji " entitet je za 72 sata " the end " i Srbija dobija novih cca. 800.000 stanovnika!

  • Becki konjusar says:

   Pazi ti da ne budeš morao pred popa. Šokci su srbi katolici kao i većina tzv hrvata. Zapamti da vam je Amerika na izdisaju a da Kina i Rusija grabe napred. U sledećoj podeli karata ce biti malo drugačije.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   KROmanjonac, ne zaboravi da ste preplivali gologuzno, i to bez traktora i kuća, Savu '92., tako će lako ponovo da vam se desi ali sada preko Drave. Ja te savetujem da vežbaš, nemate puno vremena a znaš i sam da ste uvek popušili rat; '45-tu ćete uskoro da ponovite, niste vi ništa bolji od vaših luzerskih dedova koji su se osećali sigurnima uz Hitlera kao vi danas u Tramp i Merkelicu, samo ništa od toga, vaše je da propadnete.

 3. samostalan says:

  Al se Dodik udvara Vucicu, da covek povrati.

 4. Zoran says:

  Dodice, Srpska mozed aproglasi nezavisnost samo ako joj to dozvoli BiH. Znaci, ako ovaj nas sonja dozvoli Siptarima da budu drzava, ti nemas automatsko pravo da RS bude rzava, mora neko d abude sonja u BiH kao ovaj nas da bi ti bio drzava. Ali takvih po BiH nema.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  RS je definitivno srpska država, nama priznanje Zapada ne treba ko što Rusima ne treba zapadno priznanje prisajedinjenje Krima ili Asadu cele i nepodeljene Sirije. SAD je izgubio svaki rat od 2008. od Rusije, izgubiće i Balkan, evo KROmanjonci su na ivici bankrota, pola ih je iselilo, ostali su im starci, šiptari su iselili, sada ih je na KiM 500.000-600.000, u Albaniji ih je 2,2 mil. stare populacije, NE MOGU ONI DA NAM SE ODUPIRU. Banja Luka je velika gotovo kao sada ispražnjeni Zagreb! Ako USA pokušaju da nas napadnu, za njih je problem scenario na Krimu u Siriji a upravo vidimo da Rusi taj scenario ponavljaju u Libiji i Venecueli. Ponoviće ga i na Balkanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *