Dodik: Šta nam je sve ovo trebalo kada smo mogli kao SFRJ da uđemo u EU

Dodik: Šta nam je sve ovo trebalo kada smo mogli kao SFRJ da uđemo u EU

30 juna 2013

Milorad_DodikPredsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ocenio je da je dobro što je Hrvatska članica Evropske unije, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada i Srbija, koja je, kako je naveo, dobila neke uslovne datume.

„Kada pričamo o tim integracijama, meni kao čoveku, koji se seća jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija, obavezno dolazi misao i pitanje šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU i da tamo budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumitne; imamo to što imamo“, rekao je on.

Što se tiče BiH, predsednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te reči i da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala. „To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život“, istakao je Dodik.

On je dodao da nije nije sporno zajedništvo, ali je sporan način na koji se u tom zajedništvu upravlja resursima, te majorizacija i preglasavanje, a tendencije ka tome su veoma vidljive. BiH će, kaže prema rečima Dodika, mnogo patiti da bude pokazana kao zemlja.

„Unutar BiH nema konsenzusa o njenom postojanju. Nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati, ostanu da žive u BiH. Oni su ovde natjerani da žive zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne probleme. Danas se dešava jedna nezavršena istorija, dešava se jedno nasilje kojim smo mi Srbi uterani u BiH, a ne želimo da budemo u njoj, ili oni koji žele, žele da imaju sve i dominiraju drugima“, pojasnio je predsednik RS.

(Srna)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *