ДОДИК: „Тражили смо став, ко нападне било коју српску заједницу, напао је и Србију!

ДОДИК: „Тражили смо став, ко нападне било коју српску заједницу, напао је и Србију!

21 септембра 2019

(foto: Youtube printscreen)

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку у Београду тражено да се јасно поручи да је било какав напад на било коју српску заједницу, поготово Републику Српску напад на Србију.

Додик је рекао да су на данашњем састанку информисали председника Србије Александра Вучића и премијера Ану Брнабић, настојећи да се обезбеди сагласност о питању евентуалне подршке Србије у одбрани Републике Српске.„Ми смо тражили, ја сам тражио од председника и раније, да се јасно пошаље порука да је било који напад на било коју српску заједницу, а поготово Републику Српску и напад на Србију“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду, после састанка са Вучићем и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Он је напоменуо да је међународни фактор обезбедио да на простору Федерације БиХ остане шест фабрика наоружања и муниције, а у Републици Српској ниједна, да се на различите начине покушава организовати одређена војна структура, као и да се враћају ратници из Сирије који су се борили на страни Исламске државе, те да све то, заједно са порукама декларације, угрожава осећај стабилности.

„Од Србије смо тражили да нам помогне, у ситуацији да је то потребно, са становишта оспособљавања наших безбедносних јединица јер не треба бити наиван“, рекао је Додик.

Додик је поновио да је декларација, који је прошлог викенда усвојио Конгрес СДА, документ свих бошњачких политичких партија.

„Њихов трајни циљ је да нема ни Срба ни Републике Српске. Они желе БиХ за себе, у којој нема српског језика, у којој ће се осветити Србима, не само овде већ и у Србији“, истакао је Додик.

Он је додао да декларација не предвиђа постојање Републике Српске нити има могућности да се сачува српски национални идентитет, јер желе да промовишу босански национални идентитет и језик који би требало да уништи било какво постојање Срба на тим просторима.

„Ми смо тако разумели и покушавамо да у Републици Српској изградимо политички консензус како бисмо дали јасан одговор. Тај одговор мора да буде снажан и јединствен у погледу односа према било каквој могућности да се та опредељења покушају реализовати“, рекао је Додик и додао да су та опредељња од раније позната, а имају и подршку странаца.Он је истакао да су представници политичких партија из Српске јединствени у томе да се декларација осуђује, а да је место за креирање ставова Народна Скупштина.

„Ићи ћемо на Народну скупштину, донећемо одлуку, предложићемо одлуку да било какав покушај реализације ових докумената тражи активацију наших права на самоопредељење до отцепљења. Мислим да је то нешто што треба да урадимо“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је данашња јасна порука спремност да се брани Република Српска, а одмах затим вратити се дијалогу, Дејтонском мировном споразуму, очувању стабилности и мира.

То би, каже Додик, подразумевало да СДА као најважнија политичка партија код Бошњака морала да повуче сва та документа, те да, уколико то не буде тако, Српска нема право да буде неопрезна и наивна.

„Увек кад смо били наивни и када нисмо рачунали на наше државе, увек смо страдали и били побијени и то не треба да дозволимо у овом времену“, рекао је Додик.

Он је захвалио Вучићу и Брнабићевој за сву подршку коју дају Републици Српској, која износи више од 35 милиона евра, али да она износи далеко више ако се томе додају повратничке општине са већинским српским становништво у Федерацији БиХ.

KOMENTARI9 коментара

 1. RASPUCHIN says:

  Гдје сте били и ти и Вучић када су били "Бљесак" и "Олуја"? Гдје је била ЈНА? Што се јуначите када сте кукавице , лажови , дезертери и ратни профитери? Како вас све скупа није срам и стид када се и данас залажете за подјелу КосМета? Обични глумци или боље рећи пајаци.

  • persida says:

   Dodik je mesetar i lopov koji obmanjuje narod sa populistickim frazama.

  • Milan says:

   HDZ BiH Šefik Džaferović pomagao svjetski poznate teroriste i mudžahedine 10:02, 22.09.2019. HDZ BiH smatra da su istupi DŽaferovića, zasnovani na promociji zapaljive retorike i negiranju istorijskih činjenica, nadomjestak dezorijentisanom političkom djelovanju koje se oslanja na promovisanje provokacija, radikalizma i populizma. "Kao potpisnik dokumenata za dobijanje državljanstva BiH, DŽaferović je pomagao svetski poznate teroriste, radikaliste i mudžahedine, koji su učestvovali u jednom od najvećih svetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi. Kao takav, ne može predstavljati državni vrh BiH kojem cilj treba da bude bolja budućnost, mir, suživot", kažu u HDZ-u BiH. Ova stranka podsjeća da su tzv. Armija BiH i mudžahedini kao njen sastavni dio činili zločine nad Hrvatima u Bugojnu, da su s ciljem etničkog čišćenja Hrvati masovno mučeni, proganjani i ubijani...

  • Milan says:

   Dodik: Mudžahedini dodatno diskredituju Džaferovića 18.09.2019. BANjALUKA - Predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je da su dokumenti koji dokazuju da je Šefik Džaferović potpisivao prijem u državljanstvo BiH pojedinim pripadnicima odreda „El muhadžedin”, dodatna diskreditcija bošnjačkog člana Predsedništva BiH, prenosi Tanjug. Dodik je novinarima u Banjaluci, nakon sednice GO SNSD, rekao da je u Predsedništvu BiH, ali da su njegovi i Džaferovićevi odnosi opterećeni situacijom u vezi sa ratnom prošlošću bošnjačkog člana tog tela i činjenicom da te okolnosti nikada nisu rasvetljene. Naveo je da SNSD u prošlom gotovo čitavom mandatu nije učestvovao u radu parlamenta BiH kada je njime rukovodio Džaferović, zbog njegove ratne prošlosti. „Džaferović, kao ratni načelnik Službi bezbednosti Zenice 23. avgusta 1994. godine, bio je svedok kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsecajući im glave, a da nije preduzeo nijednu radnju da se to spreči i da se krivci privedu pravdi”, kazao je Dodik, prenela je RTRS. Srpski član Predsedništva BiH je rekao da su ti vojnici bili zarobljeni i da se na njih odnosila Međunarodna konvencija koja štiti zarobljenike, ali da odgovorni ljudi nisu učinili ništa da ih zaštite.

  • Milan says:

   Raspućine, na osnovu prenetih tekstova, suočiće se i oni sa nekom novom Olujom, teško da će se izvući.

  • Željko says:

   Milorad Dodik(g) je "naš" kao i Željka Cvijanović čiji je ujak Ivo Marić dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Herceg Bosne a djed Pejo Marić ustaški satnik! Milorad radi najviše za hrvatske interese i ne dirajte ga jer i ima nadimak "Mile Ronhill" (cigarete iz Rovinja) i do rata je imao stolove (tezge) na svim tržnicama u Zagrebu!

 2. Slobodanka says:

  Srbija nema program zaštite Srba van Srbije, ni u jednoj bivšoj republici SFRJ; ni u Hrvatskoj, ni u BIH, ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji, ni u Sloveniji. To je tako otkad je nestala bivša zajednička država, otkad su SAD, Nemačka i ostale zapadne sile prekrojile i preimenovale bivšu Jugoslaviju u njihovu zapadnu neokoloniju u "zapadni Balkan". ... Ovde su i dalje ključni režiseri SAD i Zapad, koji će na prvo mesto staviti širenje NATO-a i vesternizaciju Balkana. Oni već igraju na kartu izazivanja novih sukoba. Na ovakvu problematiku nije dovoljno samo reći "ZABRINUT SAM!".

  • persida says:

   Dodik je oboleo od bolesti koja se zove vlast. Od toga mnogi boluju. Uskoro ce te videti da ce Rusi pustiti Dodika niz vodu.

 3. Miraš says:

  Krajem novembra biće 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vojska Republike Srpske prestala je da postoji 01.Januara 2006 godine tako što su prethodno nadležnosti iz oblasti odbrane skinuli sa obadva entiteta i preneli na državni nivo BiH. Jeste potencijalni problem to što je medjunarodni faktor obezbedio da u okviru Federacije BIH postoji 6 fabrika naoružanja i municije a u Srpskoj nijedna. Em imaju u ljudstvu brojčanu nadmoć, em imaju i svoje naoružanje, em je Srpska bez svojih vojnih kadrova. Zapadni mentori i glavni režiseri svih naših nevolja time su stvorili uslove da bilo kada mogu da unište Republiku Srpsku ne baš na isti način ali ipak dosta slično kao što su nekad uništili SAO Krajinu. Sada je sasvim jasno zašto je veoma pristrasno i skoro potpuno jednonacionalno sudio Haški Tribunal. Imali su svoj cilje da pripreme drugo poluvreme ratnih igara na njihovom Zapadnom Balkanu. Oni to i dalje veoma prepotentno i samouvereno vode eksperimente u kojima nas tretiraju kao miševe i još gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u