ДОДИК: „Тражили смо став, ко нападне било коју српску заједницу, напао је и Србију!

DODIK: „Tražili smo stav, ko napadne bilo koju srpsku zajednicu, napao je i Srbiju!

21 septembra 2019

(foto: Youtube printscreen)

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku u Beogradu traženo da se jasno poruči da je bilo kakav napad na bilo koju srpsku zajednicu, pogotovo Republiku Srpsku napad na Srbiju.

Dodik je rekao da su na današnjem sastanku informisali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Anu Brnabić, nastojeći da se obezbedi saglasnost o pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske.„Mi smo tražili, ja sam tražio od predsednika i ranije, da se jasno pošalje poruka da je bilo koji napad na bilo koju srpsku zajednicu, a pogotovo Republiku Srpsku i napad na Srbiju“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu, posle sastanka sa Vučićem i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

On je napomenuo da je međunarodni faktor obezbedio da na prostoru Federacije BiH ostane šest fabrika naoružanja i municije, a u Republici Srpskoj nijedna, da se na različite načine pokušava organizovati određena vojna struktura, kao i da se vraćaju ratnici iz Sirije koji su se borili na strani Islamske države, te da sve to, zajedno sa porukama deklaracije, ugrožava osećaj stabilnosti.

„Od Srbije smo tražili da nam pomogne, u situaciji da je to potrebno, sa stanovišta osposobljavanja naših bezbednosnih jedinica jer ne treba biti naivan“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je deklaracija, koji je prošlog vikenda usvojio Kongres SDA, dokument svih bošnjačkih političkih partija.

„Njihov trajni cilj je da nema ni Srba ni Republike Srpske. Oni žele BiH za sebe, u kojoj nema srpskog jezika, u kojoj će se osvetiti Srbima, ne samo ovde već i u Srbiji“, istakao je Dodik.

On je dodao da deklaracija ne predviđa postojanje Republike Srpske niti ima mogućnosti da se sačuva srpski nacionalni identitet, jer žele da promovišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba na tim prostorima.

„Mi smo tako razumeli i pokušavamo da u Republici Srpskoj izgradimo politički konsenzus kako bismo dali jasan odgovor. Taj odgovor mora da bude snažan i jedinstven u pogledu odnosa prema bilo kakvoj mogućnosti da se ta opredeljenja pokušaju realizovati“, rekao je Dodik i dodao da su ta opredeljnja od ranije poznata, a imaju i podršku stranaca.On je istakao da su predstavnici političkih partija iz Srpske jedinstveni u tome da se deklaracija osuđuje, a da je mesto za kreiranje stavova Narodna Skupština.

„Ići ćemo na Narodnu skupštinu, donećemo odluku, predložićemo odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata traži aktivaciju naših prava na samoopredeljenje do otcepljenja. Mislim da je to nešto što treba da uradimo“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je današnja jasna poruka spremnost da se brani Republika Srpska, a odmah zatim vratiti se dijalogu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, očuvanju stabilnosti i mira.

To bi, kaže Dodik, podrazumevalo da SDA kao najvažnija politička partija kod Bošnjaka morala da povuče sva ta dokumenta, te da, ukoliko to ne bude tako, Srpska nema pravo da bude neoprezna i naivna.

„Uvek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvek smo stradali i bili pobijeni i to ne treba da dozvolimo u ovom vremenu“, rekao je Dodik.

On je zahvalio Vučiću i Brnabićevoj za svu podršku koju daju Republici Srpskoj, koja iznosi više od 35 miliona evra, ali da ona iznosi daleko više ako se tome dodaju povratničke opštine sa većinskim srpskim stanovništvo u Federaciji BiH.

KOMENTARI9 komentara

 1. RASPUCHIN says:

  Gdje ste bili i ti i Vučić kada su bili "Bljesak" i "Oluja"? Gdje je bila JNA? Što se junačite kada ste kukavice , lažovi , dezerteri i ratni profiteri? Kako vas sve skupa nije sram i stid kada se i danas zalažete za podjelu KosMeta? Obični glumci ili bolje reći pajaci.

  • persida says:

   Dodik je mesetar i lopov koji obmanjuje narod sa populistickim frazama.

  • Milan says:

   HDZ BiH Šefik Džaferović pomagao svjetski poznate teroriste i mudžahedine 10:02, 22.09.2019. HDZ BiH smatra da su istupi DŽaferovića, zasnovani na promociji zapaljive retorike i negiranju istorijskih činjenica, nadomjestak dezorijentisanom političkom djelovanju koje se oslanja na promovisanje provokacija, radikalizma i populizma. "Kao potpisnik dokumenata za dobijanje državljanstva BiH, DŽaferović je pomagao svetski poznate teroriste, radikaliste i mudžahedine, koji su učestvovali u jednom od najvećih svetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi. Kao takav, ne može predstavljati državni vrh BiH kojem cilj treba da bude bolja budućnost, mir, suživot", kažu u HDZ-u BiH. Ova stranka podsjeća da su tzv. Armija BiH i mudžahedini kao njen sastavni dio činili zločine nad Hrvatima u Bugojnu, da su s ciljem etničkog čišćenja Hrvati masovno mučeni, proganjani i ubijani...

  • Milan says:

   Dodik: Mudžahedini dodatno diskredituju Džaferovića 18.09.2019. BANjALUKA - Predsednik SNSD, Milorad Dodik, rekao je da su dokumenti koji dokazuju da je Šefik Džaferović potpisivao prijem u državljanstvo BiH pojedinim pripadnicima odreda „El muhadžedin”, dodatna diskreditcija bošnjačkog člana Predsedništva BiH, prenosi Tanjug. Dodik je novinarima u Banjaluci, nakon sednice GO SNSD, rekao da je u Predsedništvu BiH, ali da su njegovi i Džaferovićevi odnosi opterećeni situacijom u vezi sa ratnom prošlošću bošnjačkog člana tog tela i činjenicom da te okolnosti nikada nisu rasvetljene. Naveo je da SNSD u prošlom gotovo čitavom mandatu nije učestvovao u radu parlamenta BiH kada je njime rukovodio Džaferović, zbog njegove ratne prošlosti. „Džaferović, kao ratni načelnik Službi bezbednosti Zenice 23. avgusta 1994. godine, bio je svedok kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsecajući im glave, a da nije preduzeo nijednu radnju da se to spreči i da se krivci privedu pravdi”, kazao je Dodik, prenela je RTRS. Srpski član Predsedništva BiH je rekao da su ti vojnici bili zarobljeni i da se na njih odnosila Međunarodna konvencija koja štiti zarobljenike, ali da odgovorni ljudi nisu učinili ništa da ih zaštite.

  • Milan says:

   Raspućine, na osnovu prenetih tekstova, suočiće se i oni sa nekom novom Olujom, teško da će se izvući.

  • Željko says:

   Milorad Dodik(g) je "naš" kao i Željka Cvijanović čiji je ujak Ivo Marić dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Herceg Bosne a djed Pejo Marić ustaški satnik! Milorad radi najviše za hrvatske interese i ne dirajte ga jer i ima nadimak "Mile Ronhill" (cigarete iz Rovinja) i do rata je imao stolove (tezge) na svim tržnicama u Zagrebu!

 2. Slobodanka says:

  Srbija nema program zaštite Srba van Srbije, ni u jednoj bivšoj republici SFRJ; ni u Hrvatskoj, ni u BIH, ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji, ni u Sloveniji. To je tako otkad je nestala bivša zajednička država, otkad su SAD, Nemačka i ostale zapadne sile prekrojile i preimenovale bivšu Jugoslaviju u njihovu zapadnu neokoloniju u "zapadni Balkan". ... Ovde su i dalje ključni režiseri SAD i Zapad, koji će na prvo mesto staviti širenje NATO-a i vesternizaciju Balkana. Oni već igraju na kartu izazivanja novih sukoba. Na ovakvu problematiku nije dovoljno samo reći "ZABRINUT SAM!".

  • persida says:

   Dodik je oboleo od bolesti koja se zove vlast. Od toga mnogi boluju. Uskoro ce te videti da ce Rusi pustiti Dodika niz vodu.

 3. Miraš says:

  Krajem novembra biće 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vojska Republike Srpske prestala je da postoji 01.Januara 2006 godine tako što su prethodno nadležnosti iz oblasti odbrane skinuli sa obadva entiteta i preneli na državni nivo BiH. Jeste potencijalni problem to što je medjunarodni faktor obezbedio da u okviru Federacije BIH postoji 6 fabrika naoružanja i municije a u Srpskoj nijedna. Em imaju u ljudstvu brojčanu nadmoć, em imaju i svoje naoružanje, em je Srpska bez svojih vojnih kadrova. Zapadni mentori i glavni režiseri svih naših nevolja time su stvorili uslove da bilo kada mogu da unište Republiku Srpsku ne baš na isti način ali ipak dosta slično kao što su nekad uništili SAO Krajinu. Sada je sasvim jasno zašto je veoma pristrasno i skoro potpuno jednonacionalno sudio Haški Tribunal. Imali su svoj cilje da pripreme drugo poluvreme ratnih igara na njihovom Zapadnom Balkanu. Oni to i dalje veoma prepotentno i samouvereno vode eksperimente u kojima nas tretiraju kao miševe i još gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *