DODIK: Trebali smo napraviti Veliku Srbiju

DODIK: Trebali smo napraviti Veliku Srbiju

29 jula 2014

dodik 1Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da srpski političari treba da veruju samo svom narodu, a ne strancima, sa kojima treba biti oprezan.

Dodik je rekao da Srbi kao narod nisu mnogo napredovali, jer i danas, 2014. godine, kao i 1914. previše veruju strancima.

„U nekim stvarima se od te 1914. do ove 2014. nismo pomerili ni za pedalj. Čini mi se da nam je najveću štetu kao narodu nanelo to što smo velikim saveznicima davali mnogo veći značaj, nego sebi samima“, ocenio je Dodik za beogradski „Informer“.

On je napomenuo da je u Prvom svetskom ratu palo mnogo srpskih žrtava, ali da stranci za to „ne haju previše“.

„Baš njih briga za naše žrtve, oni gledaju isključivo svoje interese. Zato mislim da moramo da vodimo više računa u odnosu sa njima, da budemo oprezniji“, rekao je Dodik.

On je istakao da je oduvek oprezan i ne veruje mnogo strancima, već samo svom narodu i to isto preporučio svim srpskim političarima.

Dodik je ocenio da je najveća greška Srba napravljena kada su vladajuće strukture iz tog vremena (nakon Prvog svetskog rata) prihvatile priču o formiranju Jugoslavije.

„Trebalo je da napravimo Veliku Srbiju, a ne trule kompromise. Naši političari su samo gledali da ugrabe još koju teritoriju i to se pokazalo kao veoma loše. Mogli smo tada da napravimo Veliku Srbiju, a napravili smo veliku, najveću grešku u istoriji. Ta greška se zove Jugoslavija“, ocenio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska uvek bila Srbija i da to misli ne metaforično, nego bukvalno.

Dodik je ocenio da je Banjaluka danas više Srbija, nego što će Priština ikada biti deo nekakve Albanije.

„Srbi nisu hteli da idu iz BiH, ali su nas proterali i dali nam Srpsku, s ciljem da tu teritoriju naknadno totalno degradiraju, ali neće im to proći. Srbi nikada i ni po koju cenu neće dati Srpsku“, poručio je Dodik.

Kometarišući pokušaje da se za izbijanje Prvog svetskog rata optuži Srbija, Dodik je rekao da međunarodni faktori ne uvažavaju mnogo stradanje srpskog naroda u tom ratu, već na sve načine pokušavaju da uruše njegov identitet i pravo na državu.

„To rade preko Kosova, BiH, Hrvatske i Crne Gore… Svi oni su imali prava da se otcepe od Srbije, ali kada su to hteli Srbi, usledilo im je NATO bombardovanje“, naveo je predsednik Srpske.

KOMENTARI3 komentara

  1. ARTILJERAC says:

    ČESTITAM NA DOBROM TEKSTU. ŽIVELA SRBIJA

  2. KRJIŠNIK says:

    SVAKA ČAST!

  3. Lorka says:

    Dodik je od političara koji je, prilikom raspada Jugoslavije i građanskog rata u Bosni, bilo nepopularan među Srbima a popularan među muslimanima, prerastao u političara čija se popularnost obrnula za 180 stepeni. On danas vodi politiku jednog velikog patriote i borca za svoj narod. Ne znam koliko se ta politika vidi i u praktičnim koracima, ali u izjavama se to jasno vidi. Sa činjenicama koje smo dobili tokom raspada Jugoslavije, kada je neprijateljski odnos drugih naroda (i njihovih zapadnih mentora) prema Srbima i Jugoslaviji postao očigledan, ovakva Dodikova politika postaje jedino logična. Ne znam šta sa svojom politikom čeka Srbija! Dodiku se pamet razbistrila, šta je sa čelnicima Srbije? Možda je tačna ona da nekima dolazi iz šupka u glavu, ali mi se čini da imamo i one političare kojima je iz glave otišlo u šupak. Ipak, Dodika ne bih svrstao ni u jednu grupu. Rekao bih samo da je on razumio tadašnje vrijeme, a danas je razumio ISTINU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *