ДОДИК: У Бих неће бити рата без обзира на то какве ће политичке одлуке бити доношене

DODIK: U Bih neće biti rata bez obzira na to kakve će političke odluke biti donošene

24 januara 2019

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da u BiH neće biti rata, bez obzira na to kakve će političke odluke biti donošene i da će se zalagati za to da bude zadržana mirna atmosfera.

Dodik je istakao da nije ni američki ni ruski igrač, već igrač srpskog naroda kojem jedino odgovara i čije interese zastupa.

„Pokušavam da sa svima konstruktivno radim, i sa Putinom i sa svakim drugim. Mi smo suviše mali da bi mogli da budemo svrstani na nečiju stranu. Jasno je da treba da imamo komunikaciju sa drugima“, rekao je Dodik za TV N1.On je izrazio zahvalnost predsedniku Rusije što, za razliku od mnogih drugih, sluša ono što mu kaže.

„Putin nikada nije govorio ni o kakvoj secesiji, uvek je rekao da poštuje Dejtonski sporazum i međunarodni ugovor“, rekao je Dodik.

On je podsetio da je, zahvaljujući vetu Rusije, sprečeno da na inicijativu Velike Britanije Savet bezbednosti UN proglasi Srbe „genocidnim narodom“.

„Hvala Putinu. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida“, rekao je Dodik i ocijenio da predstavnici SAD pokušavaju da kreiraju u BiH rešenja koja nisu u interesu srpskog naroda.

Dodik je rekao da se na američkoj crnoj listi nalazi zbog toga što je podržavao kandidaturu Donalda Trampa za predsednika SAD. „Amerikancima ne odgovara ono što mislim“, kaže Dodik.

Ističući da zna kolika je moć SAD, Dodik je poručio da to ne znači da bi on zbog pretnji sa strane mogao promeniti svoj bazični stav.

„Radije se neću baviti politikom, nego biti podanik bilo koje politike, pa i Putinove“, naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik smatra da nema šanse da BiH postane građanska jer je nemoguće tako nešto nametnuti.

„Šta rade visoki predstavnici, nego pokušavaju da nametnu neki bosanskohercegovački identitet“, upitao je Dodik, konstatujući da se Hrvati tako osećaju onoliko koliko im treba, a Srbi uopšte nemaju taj identitet.

Predsedavajući Predsedništva istakao je da niko iz Republike Srpske muslimanima nije osporio da se nazovu Bošnjacima. „A nama se stalno osporava da smo Srbi. Ja sam Srbin, ne može se to promeniti. Nisam Bosanac i niko me ne može naterati da prihvatim taj identitet“, rekao je Dodik.

Navodeći da je njegova domovina Republika Srpska, a otadžbina Srbija, Dodik je ponovio da nema ništa prirodnije nego da srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji bude zajedno.

Dodik kaže da prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića posmatra kao predstavnike naroda koji su u jednom nevremenu za sve narode u BiH stali na čelo odbrane vlastitog.

Prema njegovim rečima, napravljena je konstrukcija da se srpski narod stavi na istorijsku stranu krivaca.

„Suprotstavljam se tome i neću da budem pokriće, jer to nije tako“, istakao je Dodik.

On kaže da je ranije imao poverenja u međunarodnu zajednicu, ali da je promenio stav kada se uverio da su to obični spekulanti, a znatan broj njih hohštapleri koji su u BiH pokušali da nametnu neke istine.

Dodik je istakao da svaki Srbin koji je bilo šta loše i protivzakonito učinio u toku rata treba za to da odgovara, ali da političko Sarajevo nije spremno da kaže isto to.

„Kada bi to rekli, onda bi Naser Orić morao biti u zatvoru“, rekao je Dodik.

On je poručio da neće sa druga dva člana Predsedništva obići sva stratišta naroda u BiH, jer ne želi da bude „karikatura i da se slika“.

„To ne znači ništa. Ja sam bio u Srebrenici, a (član Predsedništva BiH Šefik) Džeferović nikada nije bio u Jasenovcu“, naveo je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da su se narodi u BiH razišli i da je zemlja podeljena.

Dodik je ponovio da kada je on negde prisutan, tu treba da bude i zastava Republike Srpske, jer je njegov primarni identitet Republika Srpska. „I zašto bi to bio problem?“, upitao je Dodik.

(Srna)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vesko says:

    Nadamo se miru, i da ce Bosnjaci shvatiti da ovakvi napadi na nas i nas identitet ne vodi nigdje dobro. SDA ovakvim incijativama ubrzano tjera svoje gradane iz Federacije, odlaze i nas narod takoder, ljudi vise ne mogu da podnesu da se rat vodi drugim metodama i pravilno prosuduju da nemaju dva zivota i da mozda nikada nece docekati normalan zivot vrijedan zivljenja u svojoj otadzbini sta god ona se zvala...Da li SDA shvata da nemaju prijatelje na Zapadu, i da nas oni svi zajedno samo zele da pokore i eksploatisu za svoje interese??? Ako to ne shvataju onda je svako polemisanje sa njima totalno promasen slucaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *