Dodik: Uzalud je otvarati oči onima koji ne žele da vide

Dodik: Uzalud je otvarati oči onima koji ne žele da vide

5 juna 2013

milorad-dodik-sucesijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zadovoljan radom Vlade Republike Srpske, jer održava ekonomsku i fiskalnu stabilnost, ali da je uzalud otvarati oči onima koji jednostavno ne žele da vide nove investicije.

Dodik je rekao da je džaba bilo šta govoriti onome ko ne želi da vidi projekat termoelektrane u Stanarima, početak izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj ili otvaranje tekstilnog pogona u Bileći.

„Predanost, dinamika i novi pristup problemima koji je pokazala predsednik Vlade (Željka Cvijanović) koštala ju je i boravka u bolnici. Od tog novog impulsa je stvoren fetiš, ali novi impuls je napravljen, jer je održana stabilnost Republike Srpske bez obzira na to šta o tome govorila opozicija i kvazianalitičari“, istakao je Dodik.

On je za sutrašnje izdanje lista „Pres Republike Srpske“ rekao da Republika Srpska ima problema i da to niko ne spori, ali isto tako u Srpskoj se održava likvidnost što je nepobitno.

„To je rezultat, ne samo ove Vlade, nego jedne politike koja se vodi poslednjih nekoliko godina, a pored svega toga, stalno smo vodili i borbu za očuvanje statusa Republike Srpske.

Ključno je pitanje da li Republika Srpska ima svoju politiku prema BiH i da li je ona odraz onoga što žele ljudi u Republici Srpskoj, a politika koju smo mi postavili prema BiH ima većinsku podršku“, naglasio je predsednik Srpske.

On je ponovio da u Republici Srpskoj postoji odlučna borba protiv kriminala i korupcije i da u tom smislu niko nije zaštićen.

„Kome god je posao da se bori protiv kriminala, ima maju podršku, bez obzira na to ko je i kako se zove, ali ne mogu mediji hapsiti, zatvarati i osuđivati. Policija Repubike Srpske radi svoj posao, hapšeni su policajci, inspektori Poreske uprave, direktori javnih preduzeća, zaposleni u opštinskim i gradskim administracijama…

Gde god postoje indikacije da ima kriminala, on treba da se otkrije i energično razbije, a da li ima efekata u osuđivanju, to treba pitati sudove. Kada ja pitam zašto ne rade svoj posao, onda kažu da vršim pritisak na pravosuđe“, rekao je Dodik.

Na pitanje da li Srpskoj treba jedan Aleksandar Vučić, Dodik je rekao da u Srbiji postoji sasvim druga konstelacija odnosa, jer tamo javna vlast utiče i na izbor tužilaca i sudija.

„To kod nas nije slučaj i ja sam do sada od tužilaca i sudija, na čiji izbor i rad nemam nikakav uticaj, tražio da rade svoj posao i davao im punu podršku, a sada ih molim da to rade“, dodao je Dodik.

Govoreći o briselskom sporazumu Beograda i Prištine, predsednik Dodik je rekao da ga nije pročitao i da o njemu znam samo ono što je saznao iz medija.

On je rekao da podržava borbu Srba sa Kosova za statusno rešenje i da može više od drugih da razume njihov položaj i procese kroz koje prolaze. „Ali, sam im rekao i to da je adresa na kojoj treba da traže rešenje isključivo Beograd i da će Republika Srpska pratiti stav zvaničnog Beograda“, dodao je predsednik Dodik.

Komentarišući činjenicu da se sve više govori da bi 2014. godina mogla da bude godina satanizacije Srba, čiji vrhunac treba da bude obeležavanje 100. godišnjice sarajevskog atentata, predsednik Srpske je rekao da taj događaj svakako treba obeležiti, bez obzira na to što ga u Sarajevu sve više doživljavaju kao teroristički čin, što je suludo. On je dodao da je kategorično protiv toga da se ujedno obeležava i „opsada Sarajeva“.

„Univerzitet Sorbona tim povodom treba da ogranizuje naučni skup i nemam ništa protiv toga da u tome učestvuju naši naučnici, ali ako će to zajedno sa Sorbonom organizovati privatni fakultet Ejupa Ganića, onda smatram da mi u tome ne trebamo učestvovati, jer vrlo dobro znamo ko je Ejup Ganić. Mi ćemo centralnu manifestaciju 100. godišnjice sarajevskog atentata organizovati u Andrićgradu“, rekao je predsednik Republike Srpske.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *