Додик: Војска Косова ударац на стабилност регона

Dodik: Vojska Kosova udarac na stabilnost regona

10 marta 2017
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas da su nastojanja prištinskih vlasti da nasilno formiraju vojsku samoproglašenog Kosova znak za destabilizaciju regiona.

Na pitanje da prokomentariše ova nastojanja iz Prištine, kao i reagovanja NATO i SAD na takve najave sa Kosova, Dodik je  izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se NATO, SAD i drugi faktori sa zapada usprotivili formiranju vojske Kosova, koje predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači uporno najavljuje već duže vreme.

– Ukoliko NATO i SAD ipak popuste, to će samo još više ojačati zahteve u Srpskoj da se vrati izvornom konceptu Dejtona i organizaciji vojske Republike Srpske – rekao je Dodik.

Napomenuo je da bi njemu kao predsedniku Srpske, koji je izložen stalnim zahtevima da se odustane od sporazuma o Oružanim snagama BiH i da se vrati na koncept vojske Srpske, u toj situaciji bilo veoma teško da objasni javnosti zašto se to ne bi moglo uraditi.

On je upozorio da je očigledno da takozvano Kosovo pokušava da koncipira neke stvari koje su mimo relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i ranijih dogovora, umesto da pristupi realizaciji već dogovorenog koncepta zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dodik je u izjavi za Srnu ponovio svoj raniji stav da da bi ceo region trebalo da uđe u neku vrstu demilitarizacije, a ne dodatne militarizacije.

Nastojanja prištinskih vlasti da na silu formiraju vojsku Kosova, u momentu rovite situacije posebno u Makedoniji, pokazuju da su remetilački faktor za bezbednost i stabilnost regiona, istakao je Dodik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *