Dodik: Vreme je da se predoči istina o Markalama

Dodik: Vreme je da se predoči istina o Markalama

21 avgusta 2013

Milorad_DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je u izjavi da je krajnje vreme da Nato savez ovdašnjoj i svetskoj javnosti predoči stvarnu istinu o događajima na sarajevskoj pijaci Markale, a ne „istinu“ kreiranu za potrebe određenih političkih centara moći.

„Pre svega, zato što je taj bolan zločin na Markalama, koji je nerasvetljen, a pripisan Srbima, bio povod za Nato bombardovanje Srpske i Srbije, kao i sankcije prema Srpskoj, što nam je nanelo ogromnu štetu i nesagledive posledice“, istakao je predsednik Dodik.

On je podsetio da je sarajevska zvanična verzija Markala, koja nije proizvod istrage rađene na bazi opšteprihvaćenih standarda, i te kako uticala na negativnu sliku o Srbima i Republici Srpskoj, na stvaranje iskrivljene slike o karakteru rata u BiH i Srbima, koji su kroz drakonske presude okarakterisani kao zločinci za mnoga dela za koja nisu odgovorni.

Dodik je naglasio da Republika Srpska neće da preuzima krivicu na osnovu nedokazane istine.

„Ako je svima stalo do istine i pravde i ako se svi kunu u nju, zašto Nato ne dozvoli da dođemo do stvarne istine, prezentujući javnosti svoja saznanja o Markalama. Taj potez bi bez sumnje mogao biti i prvi korak ka menjanju negativne slike o Nato savezu koja je stvarana svih ovih godina kod Srba, upravo zbog jednostrane politike koja je vođena prema Srbima kao dežurnim krivcima“, naglasio je predsednik Srpske.

On je ocenio da je vraćanje poverenja u Nato jedino moguće ukoliko ovaj multinacionalni savez pokaže neutralnost u vezi sa događajima iz poslednjeg rata.

Na konstataciju da je i on sam u više navrata javno iznosio sumnju u sarajevski izveštaj da je za zločin na Markalama odgovorna Vojska Republike Srpske, Dodik je rekao da je njegova sumnja potkrepljena izveštajima mnogih veštaka, balističara, koji su mu predočeni, a u kojima su, takođe, iznesene ozbiljne sumnje u priču da su Srbi odgovorni za Markale.

„Sumnje je svojevremeno iznio i general Unprofora Luis Mekenzi, a kako vreme prolazi – pojavljuje se sve više sumnji u sarajevsku verziju događaja na Markalama. Jedna od takvih je i izjava norveškog profesora Ola Tunandera sa Instituta za mirovne studije u Oslu, koja govori da je i Nato znao da su za bombardovanje pijace Markale odgovorne snage Alije Izetbegovića“, rekao je predsednik Srpske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *