ДОГАЂАЈИ КАО ПРЕД ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ! Холандија своје копнене снаге ставила под команду Бундесвера, то ће учинити и Финска

DOGAĐAJI KAO PRED DRUGI SVETSKI RAT! Holandija svoje kopnene snage stavila pod komandu Bundesvera, to će učiniti i Finska

4 februara 2023

BERLIN i Amsterdam su odlučili da fuzionišu svoje kopnene snage, a Nemci će komandovati tim združenim trupama.

Holandija se sprema da integriše svoje kopnene snage u nemačku vojsku, objavila je američka novinska agencija Bloomberg. Navela je da je to povezano sa ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.Međutim, kopnene snage Holandije čine samo tri borbene brigade. Dve od njih su već integrisane u nemačke oružane snage.

Već se zna da će 13. laka brigada, sa sedištem u Ojršotu, preći pod komandu nemačke 10. tenkovske divizije. Krajnji rezultat treba grupacija od 50 hiljada vojnika, od kojih će 8 hiljada biti holandski. Lokalni specijalci će ostati podređeni Amsterdamu.

Holandija, koja je svoje poslednje tenkove prodala 2011. godine, sada ima 18 tenkova Leopard iznajmljenih od Nemačke, odnosno – od njene 1. Pancer divizije.

Berlin razmatra i mogućnost zajedničke kupovine vojne opreme i usaglašavanja vojnih doktrina i dokumenata. Planirano je da fuzija bude u potpunosti završena do kraja aprila ove godine.

Mediji u obe zemlje ukazuju da se zbog sve veće „pretnje sa istoka” evropska vojna agenda vratila kolektivnoj odbrani, a za to su potrebne velike armijske formacije poput divizija.

Bundesver je zadržao divizijsku strukturu, ali zbog hroničnog nedostatka osoblja, tri nemačke divizije su sada u velikoj meri nedovoljno jake.

U Berlinu zato ne kriju da im je pojačavanje holandskim brigadama više nego dobrodošlo.

Fuzija je deo programa Common Army Vision, poverljivog sporazuma između oružanih snaga dve zemlje, potpisanog 30. novembra prošle godine. Na sastanku u Drezdenu komandanta holandskih kopnenih snaga Martina Vajnena i njegovog nemačkog kolege Alfonsa Meisa.

Žan-Pol Dakers, komandant Holandskih kopnenih snaga, izjavio je:

„Reč je o saradnji dva apsolutno ravnopravna partnera, u kojoj je suverenitet obe zemlje iznad svega. I dalje možemo da obavljamo sopstvene misije, ali sada ćemo o njima razgovarati sa nemačkim štabom. Ako ste ozbiljni u vezi sa savezničkom odbranom, morate biti u mogućnosti da doprinesete kada je to potrebno“.Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da će Nemačka uskoro imati „najveću tradicionalnu vojsku u Evropi”. Najveću među zemljama Severnoatlantske alijanse.

Istovremeno je nemački parlament odobrio poseban fond za jačanje Bundesvera u iznosu od 107 milijardi evra.

Berlin želi da se vrati svojim vojnim pokazateljima Hladnog rata. Nemci su 1990-te svoje oružane snage sveli sa oko pola miliona ljudi na manje od 200 hiljada.

Moskovski vojni istoričar Dmitrij Suržik, dopisni član Ruske akademije prirodnih nauka. Naglašava da je još rano govoriti o drugoj etapi poteza Nemačke i Holandije, pogotovo što se i u Berlinu i u Amsterdamu ne čuju glasovi protiv.

On naglašava da širenje ovlašćenja komande Bundesvera na Holandiju neće biti ograničeno na dve zemlje jer i u Finskoj rade mnogi visoki predstavnici nemačkog Ministarstva odbrane.

„Siguran sam da je Finska sledeća posle Holandije, čijim će kopnenim snagama komandovati Berlin. Sve to liči na stvaranje alternativne koalicije NATO-u, usmerene protiv Rusije. Mislim da to razume i Ministarstvo odbrane RF i to bi mogao da bude jedan od razloga za ponovno uspostavljanje Lenjingradskog vojnog okruga“.

Dopisni član ruske Akademije vojnih nauka Aleksandar Bartoš procenjuje da se ubrzo može očekivati još jedna vojna međudržavna integracija u Evropi. Između Poljske i pribaltičkih zemalja – Litvanije, Letonije i Estonije.

Po njegovom mišljenju, nad tim i mogućim drugim fuzijama i mini paktovima biće komandno-štabna struktura NATO.

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

 1. Gagi says:

  Nedavno sam saznao, raspolozenje naroda u Evropi pre drugog sv. rata je bilo apsolutno isto kao danas.I tada su jurcali tenkovi i kamioni na sve strane, mogla se videti vojska u opremi da se za nesto ozbiljno sprema. A narod kao narod, dok mu ne padne granata na kucu, nece da poveruje da nailazi zlo. Valjda je to nekakva psihicka odbrana od nadolazece nesrece. Da je nesreca vec stigla, vidimo po broju dnevno izginulih. To je danas u nekoj tamo drzavi i oblasti koja je dalje od nas, svuda moze da plane svakog trena jer danas svako svakog mrzi. Kada se velika vatra razgori, varnice padaju na sve strane.

  • milorad5 says:

   Pametno rečeno ali nije utešno uopšte:)Medjutim mi u srbiji imamo dobre šanse da iztbegnemo taj haos,zato i zapadne evrope i zbog novih propisa EU o "klimatskoj usaglašenosti" SVIH zgrada za izdavanje do 2025,kućevlasnici i veliki stanodavci PRODAJU BUDLAMA odavde i sa drugih strana sveta ubrzano imovinu po gradovima koja uskoro neće vredeti NIŠTA i dolaze ČESTO ovde u beograd sa kapitalom.To ti je objašnjenje zašto se gradi po beogradu kao da će sutra da postanje new-york a ima i drugi razlog.Mnogi veruju da će evropa da gori i to oni sa parama i obavešteni.I oni se sele van EU.Dosada je to lagano i neprimetno bilo a sad će se to zapaziti kao što je bila ova najezda sa rusima,ali ovi što beže,oni kupuju nekretnine i zato je tolika potražnja u beogradu a sad je počelo i u drugim većim urbanim sredinama srbije da se to dešava.POČELA JE BEŽANIJA IZ EU I JEDAN DOBAR DEO DOLAZI OVDE I TO ME UVERAVA DA MI MOŽEMO DA IZBEGNEMO RAT.SAMO DA ISKULIRMO ŠIPTARE DOK NE POČNE HAOS A ONDA KOMOTNO MEŽEMO DA IH REŠIMO NATENANE.PO PRIČAMA KOJE ČUJEM POČETAK VIDLJIVOG HAOSA U EU SE OČEKUJE U DRUGOJ POLOVINI OVE GOD.I TO ĆE ONDA ESKALIRATI VRLO MOGUĆE U NUK.RAT.ZATO BEGAJU ONI KOJI ZNAJU ostali su pečeni.Mislim da je i hrvatski predsednik zbog toga zakukao,vidi da će mečka sad da im zaigra ispred vrata a onajh drugi "domoljub" mora da ćuti jer će hrvati da ga ZAPALE kad shvate šta su im ustaše navukle na vrat,pa bolje da se pravi lud.Sve ti je to moj prijatelju postal jedna luda kuća zapadno od rume,a ovo je tek početak.

 2. Cp6a says:

  I ovakvim špekulantima, sa dva bataljona je dozvoljeno da vladaju svetom. Eeee Rusijo, eeee Kino, eeee Indijo!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *