ДОГОДИЛО СЕ НЕЗАМИСЛИВО! После слома израелских снага, СВЕ У РУКАМА АМЕРИКЕ

DOGODILO SE NEZAMISLIVO! Posle sloma izraelskih snaga, SVE U RUKAMA AMERIKE

28 oktobra 2023

Sjedinjene Američke Države preuzele su vođstvo vojnih operacija u Pojasu Gaze, nakon sloma Izraelskih odbrambenih snaga na početku rata, izjavio je Musa Abu Marzuk, član Politbiroa i šef spoljnopolitičkog odeljenja Hamasa.

„U ovom trenutku za borbu su zaduženi Amerikanci. Nakon sloma izraelske vojske u obračunu sa brigadama Iz ad-Din al-Kasam (krilo Hamasa), Amerikanci su preuzeli kontrolu u sukobu“, rekao je Abu Marzuk, koji boravi u poseti Moskvi.Sagovornik agencije je dodao, da je to razlog za slanje dve udarne grupe nosača aviona u region od strane Sjedinjenih Država, kao i podršku Izraelu zapadnih zemalja poput Francuske i Velike Britanije, a kasnije i Nemačke.

„Sada se vojska iz Holandije, Italije, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Amerike okuplja na Kipru i stvara kontrolne centre na ostrvu Krit? Uvereno verujem da ovo je pokušaj zastrašivanja, da se spreči da sukob postane regionalni ili globalni. Oni žele da oplole Hamas, ali verujem da neće uspeti“, dodao je Abu Marzuk.

Broj žrtava u Pojasu Gaze, prema lokalnom Ministarstvu zdravlja, premašio je 7 hiljada ljudi, preko 18 hiljada je povređeno. Kako sukob eskalira, najmanje 20 Rusa je poginulo, za troje se veruje da su taoci, a još nekoliko se vodi kao nestalo. Prema različitim izvorima, više od 200 Izraelaca je u zarobljeništvu u Hamasu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je strane da prekinu vojne akcije. Prema stavu predsednika Rusije Vladimira Putina, rešenje bliskoistočne krize moguće je isključivo na osnovu „dvodržavne“ formule odobrene od strane Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva stvaranje nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. godine, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR-a 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. michael pan says:

  ... stvaranje nezavisne palestinske države unutar granica iz 1967. godine, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu. A gde ce Judani ???

  • Hećim Abdur hamid says:

   Pa dogovorice se, pustimo ih da se dogovore, neka slede Putinov plan...i dajmo im vremena da se dogovaraju 😋

 2. persida says:

  Zar nije najavljeno da ce 600 000 Amerikanaca (to su Jevreji sa dvojnim drzavljanstvom) biti prebaceni u Ameriku. Eto, tu ce Judani, u svoju pravu drzavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *