ДОГОДИЛО се оно што су СРБИ ДУГО ПРИЖЕЉКИВАЛИ

DOGODILO se ono što su SRBI DUGO PRIŽELJKIVALI

10 januara 2019

PREDSTOJEĆA poseta Vladimira Putina je važan korak napred u jačanju Srbije, i naravno, srpsko-ruskih odnosa, ocenio je Vladimir Kršljanin gostujući na TV Kopernikus, u emisiji „Dobro jutro sa Đukom“.

Povodi za gostovanje bili su predstojeća poseta ruskog predsednika i nedavni izlazak iz štampe knjige „Srbija i Rusija: argumenti za novu politiku“ Vladimira Kršljanina (izdanje „Centra akademske reči“ i „Informatike“).Voditelj emisije, narodni poslanik Vladimir Đukanović je ocenio da je u pitanju „izvanredna knjiga, u kojoj su sakupljeni višegodišnji radovi sjajnog diplomate, jednog od naših najvećih poznavalaca ruske politike“.

Kršljanin je ocenio da mi imamo, i da je to glavni razlog dodeljivanja ordena Aleksandra Nevskog našem predsedniku Aleksandru Vučiću, vrlo stabilnu uzlaznu liniju unapređenja srpsko-ruskih odnosa, od 2012. godine do danas.

– Neke oblasti srpsko-ruskih odnosa su do tada bile potpuno ili delimično zabranjene, naglasio je on. – To se pre svega odnosi na vojnu i bezbednosnu saradnju, ali i ekonomsku i investicionu politiku, jer su putevi za dolazak stranih investicija bili otvoreni samo za zapadne kompanije.

Srbija je danas u poziciji – ukazao je Kršljanin – koja je za Rusiju veoma zadovoljavajuća, kao jedina evropska zemlja koja u svojoj spoljnoj politici ima konstante koje su za Rusiju veoma važne: da neće nikada ući u NATO i da neće nikada uvesti sankcije Rusiji.

To je posledica – istakao je – i duhovne tradicije i pragmatične realnosti u odnosima: mi u Rusiji imamo pouzdanog partnera vekovima.

Na pitanje o opasnostima od reakcije Zapada na jačanje naših odnosa sa Rusijom, Kršljanin je odgovorio da se Zapad menja: bez obzira što je zaoštrio retoriku, pretnje i sankcije Rusiji, on više nije u stanju da deluje onako snažno i jedinstveno kako je delovao u kratkom periodu svog unipolarizma. A od sankcija protiv Rusije veću štetu ima sam Zapad, posebno evropske zemlje, nego sama Rusija.

– U naše vreme, u poslednjih 5-6 godina je pređena prekretnica u svetskim odnosima: zemlje, čiji je Rusija nesumnjivi vojno-politički lider, a koje osim nje, predvode i Kina i Indija, i koje nisu pod kontrolom Zapada, postale su u svakom pogledu jače od SAD i njihovih saveznika. Time je Rusija postala i svetski lider – podvukao je Kršljanin.

Sa zapadnim unilateralizmom je zauvek gotovo, a Zapad prolazi kroz sistemsku krizu. Ipak to ne znači ni da je sasvim izgubio snagu, ni da je prestao da bude opasan.

Dešava se, dodao je, ono što smo 90-ih priželjkivali: da Rusija postane dovoljno moćna, ne samo da nam pomogne, nego i da garantuje da niko protiv nas ne sme da izvrši agresiju.

Međutim, zbog delovanja prethodnih marionetskih vlasti, postali smo suviše zavisni od Zapada i treba nam više godina da se uspostavi ravnoteža i da naša razmena sa Rusijom i Kinom bude istog reda veličine, a ne gotovo 10 puta manja od razmene sa Zapadom.

– U novoj politici, kakvu smatram da Srbija treba da vodi, odnosi sa Rusijom su ključni. Mi svoju civilizacijsku bliskost sa Rusijom, koju imamo kroz čitavu istoriju, zbog svog položaja, na granici sa zapadnim svetom, nikada nismo mogli da u punoj meri realizujemo. Sada je to i moguće i neophodno. I zato što je Rusija pouzdani partner sa velikim potencijalom, ali i zato što smo u zapadnoj agresiji toliko izgubili, i teritorijalno i ekonomski. A jedini način da povratimo bar deo onoga što smo izgubili u sukobu sa Zapadom, jeste – uveren je Kršljanin – da imamo Rusiju na svojoj strani. I jedino tako možemo biti sigurni i zaštićeni.

Jer, između ostalog, Zapad uvek primenjuje dvostruke standarde. Za njih je prihvatljiva samo ona demokratija koja služi zapadnom interesu. A vrhu svetskog kapitala, koji zasad gospodari Zapadom, jedini motiv je očuvanje svoje dominacije u svetu po svaku cenu.

Prema Kršljaninovim rečima, mi treba da uvek budemo svesni da su Balkan i pravoslavlje roditelji Evrope. Mi smo Evropi podarili vrednosti i principe, a onda se Evropa od njih udaljila.

Orden Aleksandra Nevskog je veliki zalog i odskočna daska za budućnost. On daje priliku Aleksandru Vučiću da se uvrsti u red najvećih srpskih državnika. Vučić je orden zaslužio napretkom srpsko-ruske saradnje, a sada je trenutak da se napravi još veći korak napred.

Ko je za Ruse Aleksandar Nevski? Jedan od najvećih simbola ruske državnosti u odbrani od zapadnih zavojevača – koji su hteli da nam uzmu dušu i da nas potpuno promene u duhovnom smislu. Aleksandar Nevski je, stoga, i jedan od najvećih svetitelja.

Treba da budemo srećni – zaključio je Kršljanin – što predstojećom posetom Vladimira Putina imamo ovako lep korak u razvoju odnosa između Srbije i Rusije, koji su za obe zemlje istorijski važni. Jer, naše dve zemlje su najznačajnije u utemeljenju pravoslavne civilizacije, koja je danas ponovo izvor nade i za Evropu i za svet. Štafeta je iz Drugog Rima, prešla u Treći, to jest Rusiju, preko kratkotrajnog Carstva Dušanovog, a značaj naših odnosa se sačuvao do danas.

(Fakti)

KOMENTARI18 komentara

 1. Deda Micko says:

  Bla, bla, tandara truc.

  • Cp6a says:

   Deda, Broz je davno umro, Goli otok ne radi. Nemo' se više plašiš od Rusa.

   • Deda Micko says:

    Ne plasim se Rusa nego glupih Srba koji veruju u Ruse, uvek veruju u svakoga, samo ne u sebe. Toga se plasim.

    • test01 says:

     Nisu Rusi krivi i lepo je rekao Putin, ne mogu Rusi da budu veci Srbi od Srba. A nisu ni Srbi krivi, narod ko narod, u sustini prost i naivan i lako ga je manipulisati(ne vredjam, volim nas narod i jako sam blago to rekao). Nasa vlada je korumpirana i ogrezla u izdaju i kriminal. Dok se toga ne oslobodimo i uspostavimo normalne drzavne institucije, nema srece... I neprijatelji bi nas postovali a ovako pljuju i gaze Srbiju kako stignu. Cak se i ovi teroristi sa Kosmeta pojavljuju u svim Srpskim medijima a Srpskih intelektualaca nigde... Razmislite i izadjite u setnju sa drugima!

    • Miraš says:

     Misleći tip nisi, samo nudiš "neću". Deca od 5-6 godina nastoje da budu odraslija od tebe. Ne tvrdim ni da će biti ovako, ali ovo je bar pokušaj razmišljanja. ... "Lučić tvrdi da Putin donosi rešenje za Kosovo: Čečenski metod za vraćanje srpske zemlje (VIDEO)" - 10-01-2019 Dejan Lučić - Putin će Srbiji predložiti čečenski scenario za rešavanje pitanja Kosova i Metohije. – Srbi moraju prvo da shvate da su sila. Mi smo jedan ozbiljan, vojnički narod. Naša vojska, čak i kad je u lošem stanju, je bolja od cele albanske vojske. Tramp će polako povući ovih 800 vojnika iz Bondstila. Dogovoriće se sa Putinom da se napravi „Gasna konfederacija“, u koju će ući i teritorije koju kontrolišu muslimani, pa zato to nije „Pravoslavna konfederacija“, kako mi volimo da je zovemo – rekao je Lučić u Jutarnjem programu Hepi televizije. On tvrdi da će „Putin predložiti da se na Kosovu primeni čečenski metod, a to je kombinacija surove sile i investicija, a uz to bi išao i kosovski Kadirov“. Lučić smatra da je potrebno samo da se okrenemo saradnji sa Rusijom, pa će Putin poslati „milijarde i novo oružje“.

  • Slobodanka says:

   Krakonja ima kompleks više vrednosti, otuda je i njegov diktatorski nastup da niko mu nije ravan. Zato ovakav orden će mu itekako prijati, ali s tim ordenom preuzeće i obavezu da bude malo saradljiviji. Ranije ste kritikovali Rusiju zašto ne primenjuje meku silu kao Zapad, a sada kada je primenjuje opet se ljutite. Meka moć Rusije je i dodela ovakvih odlikovanja, au to spadaju i rzerve iz oblasti kulture počev od Ermitaža, ruskog baleta,poznatih pisaca i na kraju tu je i informativni kanal @Rapa tudej@. R Od Svetog Lazara beži glavom bez obzira, za Boga neće ni da čuje, a itekako poštuje svetog Aleksandra - zaštitinika pravoslavlja. To je veoma upadljiv paradoks koji treba da nam svima otvori oči. On ima dva kompleksa, ima i kompleks niže vrednosti. Zato stalno ponavlja kako smo mali, po njemu mi smo niko i ništa. Zvanična Moskva ne sme da ga direktno kritikuje i prevaspitava jer onda bi sekla veze sa Srbijom preko zvaničnog kanala, a ovim gestom malčice nas je probudila. Njegova radost zbog ovog ordenovanja je čist dokaz njegove teške iskompleksiranosti, ništa što je domaće njemu ne prija, to nije i ne može biti dobro, samo daj nešto strano. Mnogi od nas znaju da na ovom našem prostoru Bog i majčica priroda su nam sve dali, to trba da prepoznamo i da najpametnije iskoristimo za sebe. Strašno puno imamo pokondirenih tikvi. "Gospodja ministarka" sad nije samo jedna osoba, koliko takvih imamo na važnim položajima to je strašno. Izgleda da ispravno je predvideo Sveti Kozma Etolski: «Nevolja če Vam doći od obrazovanih.» «Ono što ćete morati da pretrpite desiće Vam se zbog načitanih ljudi.» Ovo "načitan" danas ne znači i istinski pametan, a ni dobar. ... Trenutno na Zapadu njega niko ne prima sa uvažavanjem, videli smo kako je prošao u Parizu na 100-godišnjici. Zatim od tada on retko gde putuje, izgleda da ga više ni ne primaju. Ma koliko da je eufilan, hteo - nehteo, preostaje mu samo Moskva i Istok. Tako slično su već prošli mnogi srpski uobraženi usranci, ima baš dosta istorijskih primera za to.

 2. MI35 says:

  Ja mislim dogodilo se da su Rusi isporucili S-400 i jos oruzja Srbiji, a ono izasla knjiga. Bas ste digli moral narodu sa ovim tekstom.

  • Deda says:

   MI35 ili MI5?

 3. Zoran says:

  Pa nije se jos dogodilo. Dogodice se kad dodje Putin i da orden Vucicu.

  • Milica says:

   Samo da ne bude sa tim ordenom kao sa izraelskim avionima za Hrvatsku. Nešto se dugo namešta! Te najavljen je u oktobru, te za Božić je potpisan ukaz, te Vučić je i tada i sada izjavio kako je to velika čast za njega, čak su objavili kako su potekle suze i tati Anđelku, a sad u januaru da vidimo da li će ga i dobiti. Mogu da mu i ne uruče orden ako ne pristane na neke ruske uslove. Ili pristaće da ne bude da nije dobio ni dugo najavljivani orden.

 4. Zoran says:

  Ovo sa ordenom je ogromna greska Rusije i nikad nece moci da s eoperu kod Srba.

  • Deda Micko says:

   Nije greska, zele da nam kazu (indirektno) da od doplomatije i ordenja nece preci na nesto konkretnije. Putin, sto se tice Kosova, nastavlja Jeljcinovim putem.

  • Slobodanka says:

   Orden verovatno treba da odobrovolji i ohrabri našeg kukavnog kretena. Ovo drugo će teže ići jer kod njega se vidi teži oblik kukavičluka. Zagledao si se u to ordenovanje kao telence u šarena vrata pa ne umeš da kreneš dalje. Važnije je da li će avav konačno prihvatiti nešto iz ponude Rusije. Godinama Moskva nam pravi raznovrsnu ponudu o većoj saradnji u raznim oblastima. Svaki put lokalni "mudraci" o tome puste lepu priču za naše uši. Ali na kraju takvih susreta vučko malo šta potpiše, a priglupi narod tu bitnu činjenicu ne primećuje. Ranije su pričali i o poseti Medvedeva Srbiji koja se nije dogodila. Ovaj "naš" debilko je ljukavo izbegao odgovor zašto je ta poseta izostala.

   • test01 says:

    Bravo , do sada najrealniji komentar i analiza koji sam procitao! Nema nam druge nego u setnju.. da nas je sto vise dok se ne uspostave prave drzavne institucije u Srbiji i dok na vlast ne dodju patrioti.

    • Slobodanka says:

     Već 20 godina sprovode razne reforme po preporukama EU i po receptima MMF-a. Posle toga guši se naša privreda, ima puno tehnoloških viškova, trbuhom-za kruhom mnogi napuštaju zemlju. Da su prihvatili ranije ponude Moskve to bi bilo ublaženo, ali ni to. Ovi su gori od zle maćehe. Ne možemo mi odjednom iznedriti zdrave domaće kadrove, to će se desiti tek kad crkne Soroš i njegove fondacije i slični fondovi iz EU. Dotle od slučaja do slučaja moramo da reagujemo. Vučić bi bio sablažnjen da nas vidi u većem broju prilikom Putinove posete Beogradu - to mu govori da nema šanse da nas uvuče u NATO-blato i da on ostane na vlasti. Zatim KIM - poznat je zvanični stav Rusije - da se poštuje Rezolucija 1244, Ustav Srbije i stav naroda. Ako nema interesovanja naroda prilikom ove posete onda bi to značilo da nama narodu ne treba takav stav Rusije. Suštine naših odnosa se treba držati, važno je i kakvi će transparenti biti istaknuti. Snimci će biti viđeni i u Rusiji. Znači ovo nam je prilika da pozdravimo narod - običan ruski narod, zatim heroje i stanovništvo Donbasa. Meni su ti ljudi iz Donbasa jako dragi, i ne mrzim ja Ukrajince, nisam podeljena kao što se to sad njima zalomilo, nego predosećam da će na kraju nadvladati ta ideja koju nosi Donbas. Tako je bilo i ranije u istoriji Ukrajine i to više puta. Ukrajina je po stanovništvu bila dvaput veća od Jugoslavije, a po teritoriji je još veća. Ista vrsta rata odavde je preneta u Ukrajinu, kijevske vlasti sprovode zapadno i američko nakaradno pravilo da "samo mrtav Indijanac (=Rus ili prorus) je dobar Indijanac" što je znak uvođenja totalitarne podeljenosti i to nije dobro, toj zemlji isto preti neka varijanta razbi-raspada. Žao mi je ako ne razumeju, ali ne mogu da im želim da isto zlo isprobaju, jer onda bi to bilo nečovečno i neslovenski sa moje strane.

 5. Nikanor says:

  E posle soljenja pameti preko Informera i Srpskog telegrafa još nam treba i treća udarna pesnica sistema -TV Kopernikus. Što Đuka u emisiju ne dovede Draganu Trifković, ili Anju Filimonovu, pa da njima soli pamet o napretku saradnje Srbije i Rusije pod vlašću Aleksandra Vučića? Koliko znam Intermagazin je objavio članak: OVO JE ISTINA o ekonomskoj saradnji RUSIJE I SRBIJE od dolaska Vučića na vlast! U njemu je Anja Filimonova u detalje objasnila rezultate ekonomske i druge saradnje Srbije pre i posle dolaska Vučića na vlast. Intervju Dragane Trifković o poseti Rusiji, kojoj je prisustvovao i Vladimir Đukanović i pitanje koje mu je Dragana postavila pred predstavnicima ruske vlasti Kopernikus nikad neće objaviti, niti bilo koji medij u Srbiji, ali ga je objavila medijska kuća “Centar“. Tema emisije „Intervju“ bila je stav zvanične Moskve prema spoljnoj politici režima Aleksandra Vučića.

 6. Doktor says:

  A S-300?

 7. Filozof says:

  Mislim da je ovo više jačanje prijateljstva između političara nego naroda. I kako je krenulo ne bi me čudilo da rusi naprave neku glupost gde će razočarati kineze i time kinezi zarate sa rusima. Jer mene su razočarali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *