Догодине уз писце немачког језика

Dogodine uz pisce nemačkog jezika

31 oktobra 2016

kul-knjiga01-30102016_620x0

TRADICIONALNO, uoči zatvaranja najveće manifestacije pisane reči, poslednji dan 61. Međunarodnog sajma knjiga, obeležila je predaja titule počasnog gosta: „Otvorenu knjigu“, ambasador Irana u Beogradu predao je predstavnicima zemalja u kojima je zvanični jezik nemački. Tako će počasni gosti dogodine biti – Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

– Drago mi je što je Međunarodni beogradski sajam knjiga napravio presedan i umesto jedne pozvao četiri zemlje u kojima se stvara književnost na nemačkom jeziku – rekao je Aleks Ditman, nemački ambasador u Beogradu, zahvaljujući se u ime budućih gostiju. – Bez obzira na to što smo mi četiri suverene zemlje, zajednički su nam jezik i kultura, a sa druge strane svaki pojedinačni autor, pišući o svom neposrednom okruženju daje tome bogatstvo i raznolikost. Na taj način povezuju se zemlje, kulture i ljudi.

Nemački ambasador naglasio je da je Iran, kao zemlja koja je ove godine bila počasni gost, imao prelep štand, a da će se zemlje nemačkog govornog područja potruditi da na 62. Sajmu naprave atraktivan program sa mnogo književih večeri, susreta sa piscima, programa namenjenih najmlađima.

Istakavši da je Sajam knjiga u Beogradu najznačajnija kulturna manifestacija u ovom delu Evrope, iranski ambasador Madžid Fahim Pur nije krio zadovoljstvo što se na kraju njegovog mandata Iran predstavio kao počasni gost.

– Velika poseta našem štandu govori o interesovanju koje u Srbiji postoji za iransku književnost, ali i ručne radove, kaligrafiju, ilustracije – rekao je ambasador Fahim Pur. – Mi smo predstavili samo deo bogate kulture naše zemlje. Drevni Iran je od davnina bio kolevka ljudske civilizacije, a naš hrabri narod je hiljadama godina tu civilizaciju negovao i branio.

Parafrazirajući ovogodišnji slogan Sajma, iranski ambasador je poručio:

– Knjige bi trebalo držati u rukama, a mobilne telefone u džepovima.

NAJZNAČAJNIJI KULTURNI DOGAĐAJ

ZADOVOLJSTVO načinom na koji je protekla ovogodišnja manifestacija, danas su izrazili i gradski sekretar za kulturu Ivona Jeftić i predsednik Organizacionog odbora Zoran Avramović. Jeftićeva je naglasila da je ovaj sajam pozicioniran kao mesto gde se sagledavaju rezultati ukupnog srpskog i regionalnog izdavaštva, dok je Avramović istakao višestruki doprinos najznačajnijeg kulturnog događaja u Srbiji – društveni, kulturološki, vaspitni, međunarodni, književni, izdavački…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *