DOGOVOR DAČIĆA I TAČIJA: Dozvoljen odlazak srpskim političarima na Kosovo

DOGOVOR DAČIĆA I TAČIJA: Dozvoljen odlazak srpskim političarima na Kosovo

7 oktobra 2013

Tači i DačićSastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova. Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, upravo je završen u Briselu dogovorom, prenosi B92. Premijer Ivica Dačić je nakon sastanka rekao da je ovo bio jedan od najuspešnijih susreta u Briselu i da će srpskim političarimi biti dozvoljeno da odlaze na Kosovo tokom izborne kampanje.

Dačić je rekao i da je postignut dogovor o učešću predstavnika Srba u radu Centralne izborne komisiji. On je takođe dodao i da će biti usaglašen mehanizam da se u birački spisak upišu i Srbi sa Kosova koji trenutnoi žive centralnoj Srbiji i tako ostavre pravo da glasaju na lokaolnim izborima na Kosovu i Metohiji 3. novembra.

Tači je nakon radne večere rekao da je sastanak bio konstruktivan, ali je izbegao da odgovori da li zabrana poseta Kosovu za srpske funkcionere još uvek važi. Tači je rekao da će svim zvaničnicima Srbije biti dozvoljen dolazak na Kosovu ako budu ispoštovali zvaničnu proceduru i podnesu zahtev vlastima u Prištini.

„Zahtevi za posete će se rešavati u skladu sa procedurom“, rekao je Tači.

Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu bila je centralna tema večerašnjeg susreta, koji je počeo oko 20.30.

Eštonova je pozvala dvojicu premijera nakon odluke Prištine da ne dozvoli srpskim funkcionerima dolazak na Kosovo tokom izborne kampanje i pretnje Ivice Dačića da će prekinuti pregovore u Briselu.

Pre zajedničke radne večere Ketrin Ešton je imala odvojene razgovore sa obojicom premijera.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je pred bilateralni sastanak sa Ketrin Ešton da je u Brisel došao na poziv visoke predstavnice EU.

„Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni, a predstojeći lokalni izbori na Kosovu su ozbiljan test koji će političari položiti. Pozdravljam sve one koji pozivaju kosovske Srbe da učestvuju na izborima“, izjavio je večeras kosovski premijer Hašim Tači uoči radne večere sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu predvodi delegaciju Beograda u kojoj su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, generalni sekretar vlade Veljko Odalović i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin.

Ketrin Ešton je zadovoljna zato što su oba premijera prihvatili poziv i prokomentarisala je da je to dobar znak da su spremni na saradnju kako bi pronašli rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *