Dogovor o hemijskom oružju u Siriji je teško izvodljiv

Dogovor o hemijskom oružju u Siriji je teško izvodljiv

15 septembra 2013

Damascus bombing kills three high-ranking Syria officialsAmeričko-ruski sporazum o uništavanju sirijskog hemijskog oružja teško će moći da se primeni, ako to uopšte bude moguće, kažu eksperti, delimično zbog složenosti tog procesa. Prema sporazumu, koji je juče postignut u Ženevi, Sirija ima rok od nedelju dana da dostavi sve podatke o svom arsenalu, a prediviđeno je da oružje bude uništeno do sredine 2014. godine, kako bi ta zemlja izbegla vojnu intervenciju.

Međutim, stručnjak za hemijsko oružje Žan Paskal Zanders kaže da je vremenski okvir irelevantan zato što će odluke ubuduće donositi Izvršni odbor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

OPCW, čije je sedište u Hagu, zadužen je za primenu Konvencije o hemijskom oružju, kojoj je Sirija tražila da se pridruži posle pretnje vojnom intervencijom protiv Damaska.

„Izvrši odbor je suveren u donošenju odluka, a SAD i Rusija imaju samo po jedan glas od ukupno 41 glasa njegovih članica. Zato ne bih bio iznenađen ako ne budemo imali konsenzus u donošenju odluka“, kaže Zanders za AFP.“

Svi rokovi koji su predloženi u bilateralnom dokumentu u Ženevi počeće da teku tek kada Izvršni odbor donese odluku“, dodao je Zanders koji je konsultant za razoružanje.

Izvršni odbor OPCW sastaće se u sredu, ali izvor blizak toj temi kaže da bi taj datum mogao biti pomeren za četvrtak ili petak.Ali čak i kada inspektori budu poslati i arsenali pronađeni, postojaće praktični problem uništavanja, kaže Olivije Lepik iz Fondacije za strateška istraživanja u Parizu.

„Morate da izgradite fabriku koja košta nekoliko stotina miliona dolara da biste imali gde da uništite oružje“, kaže Lepik.

U Iraku su inspektori za oružje koristili inovativne, ali problematične metode za uništavanje oružja za masovno uništenje, ističe Zanders.

„Ponekad su u pustinji iskopane rupe, u njih je stavljeno gorivo i izvedena je neka vrsta detonacije koja je jednaka efektu zapaljive vazdušne bombe čiji je rezultat visoka temperatura sagorevanja koja nije uvek kontrolisana“, objasnio je on.

Iznošenje oružja iz Sirije takođe će biti problem.

„U Konvenciji o hemijskom oružju piše da se hemijsko oružje i njihove komponente ne smeju prenositi i da nijedna država ne sme ni pod kojim uslovima ni na koji način da ga nabavi“, objasnio je Zanders.

Sirijski neprijatelj Izrael jedna je od malobrojnih zemalja koje nisu ratifikovale Konvenciju i jedina od njih koja se graniči sa Sirijom, pa bi slanje oružja tamo bila „jedina opcija koja nije zabranjana konvencijom“, dodao je Zanders.

„Ali ja ne znam kakva bi bila reakcija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na to da oružje bude dopremljeno na izraelsku teritoriju“, zaključio je on.Iz istog razloga ne bi bilo moguće odneti oružje u SAD ili Rusiju.

Lepik kaže da bi bilo nemoguće uništiti oružje do sredine 2014, primećujući da SAD i Rusija još nisu uništile ni svoje hemijsko oružje, iako su od 1993. godine na to potrošile milijarde dolara.

„Rok do sredine 2014. izgleda kao totalna fantazija. Imajući u vidu da se u Siriji vodi građanski rat, mislim da to nije moguće. U miru bi bile potrebne godine da se uništi sirijski arsenal“, dodao je on.

Bivši inspektor UN za oružje u Iraku Dejvid Kej izjavio je u subotu za CNN da će, takođe, biti teško pronaći prave ljude za posao inspekcije.

„Biće potrebno vreme da se oni okupe. I iskreno, sa mojim iskustvom u Iraku, neki ljudi neće hteti da idu u borbene zone“, zaključio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *