Dogovor o isplati zaostalih penzija Srbima izbeglim iz Hrvatske

Dogovor o isplati zaostalih penzija Srbima izbeglim iz Hrvatske

11 jula 2013

penziosi855279465Pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Milošević bi, kako „Politika” saznaje, trebalo danas u Zagrebu sa svojim hrvatskim kolegama iz Ministarstva rada i penzionog sistema da potpiše memorandum o razumevanju između Srbije i Hrvatske, koji bi trebalo da bude korak bliže ka rešavanju problema neisplaćenih penzija Srbima izbeglim iz Hrvatske. Beograd i Zagreb su razmenili spiskove penzionera koji imaju potraživanja prema penzionim fondovima, a ostaje da se preciziraju tehnički detalji oko realizacije ovog dogovora.

Prema podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske na spisku onih kojima bi Hrvatska trebalo da isplati dugovanja iz devedesetih godina prošlog veka nalazi se 18.500 ljudi.

„Broj onih kojima hrvatski penzioni fond duguje sigurno je i mnogo veći, možda i čitavih 50 hiljada ljudi, ali se mnogi nisu prijavili. Svakome od ovih penzionera Hrvatska prosečno duguje 80-tak penzija”, objašnjava Jovan Kablar, predsednik Udruženja penzionera iz Hrvatske, koji veruje da su dve države na dobrom putu da posle mnogo godina reše ovaj problem.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kažu za naš list da u Hrvatskoj sada konačno postoji politička volja da se ovo pitanje koje je potezano kad god bi se sreli zvaničnici dve države, reši. To je, kažu, potvrdila i Vesna Pusić, ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija, prilikom svog poslednjeg boravka u Beogradu, sredinom juna ove godine. Ona je tada na konferenciji za novinare i najavila da je postignut dogovor o merama za rešavanje ovog problema.

Hrvatska je, kako nezvanično saznajemo, odugovlačila sa rešavanjem ovog pitanja, jer je reč o velikom dugu koji premašuje milijardu evra, što je previše za tamošnji penzioni fond. Sada se traže načini za isplatu duga. Zanimljivo je da su najveći broj ovih penzionera hrvatski državljani, doduše srpske nacionalnosti, kojima je Zagreb obustavio isplatu penzija 1991. godine. Veliki deo njih ponovo je počeo da prima penziju 1997. godine, a ostali krajem 90-tih godina. Njihova penzija iznosi u proseku oko dvesta evra, dok se prosečna penzija u Hrvatskoj kreće oko 350 evra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *