ДОГОВОРЕНО: Српско небо ће чувати РУСКИ СИСТЕМИ ПВО!

DOGOVORENO: Srpsko nebo će čuvati RUSKI SISTEMI PVO!

9 decembra 2017

Uoči posete Moskvi od 18. do 20. decembra, predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će naša zemlja od Rusije kupiti šest helikoptera i sistem protivvazdušne odbrane.

Predsednik je prošle nedelje najavio i razgovore o kupovini „migova“ i sistema PVO iz Belorusije. Plan je da Srbija u naredne dve godine povrati eskadrilu koja će imati najmanje 14 lovaca, ali i da izdvoji ozbiljan novac za zaštitu neba i sa zemlje.

Mediji spekulišu da će Srbija pazariti jedan od najefikasnijih i najpoznatijih sistema, S-300. Vojni komentator „Politike“ i saradnik „Sputnjika“ Miroslav Lazanski podseća da varijante tog sistema poseduju Bugarska i Grčka i da bi kupovina morala da bude nešto „modernija“ od onoga što već postoji u okruženju kod članica NATO-a.

– Bio bih najzadovoljniji kad bismo od Rusa dobili sistem ’Pancir‘ i sistem ’Buk-M2‘, to bi za nas bilo sasvim dovoljno. Pre svega zato što je ’Buk-M2‘ kompatibilan sa našim sistemom ’Kub‘, tako bismo imali sasvim solidan PVO na određene, srednje daljine. Sistem S-300 u starim verzijama se više ne proizvodi, ali ako bismo već birali neki novi, preporuka je S-2500. On je bolji od S-300, možda je čak i u ravni sistema S-400, ali nisam siguran da bi Rusi to hteli da prodaju, uostalom, to nije jeftina igračka – kaže Lazanski.

„Pancir S-1“ sastavljen je od terenskog vozila sa protivpožarnim radarom i elektrooptičkim senzorom, tridesettromilimetarskim topom i teledirigovanim raketama kratkog dometa.

Srbiji treba efikasna zaštita vazdušnog prostora

On dodaje da će naši vojni stručnjaci sigurno doneti najbolju procenu kupovine, vođeni pre svega činjenicama o tome da moramo da imamo efikasnu zaštitu vazdušnog prostora. Ne treba da se zanosimo kupovinom skupih sistema, kao što je S-400 i pričom da možemo da budemo vojni lideri na Balkanu, mi za to novca nemamo, jer ne možete da kupite samo jedan sistem, kaže sagovornik Sputnjika.

– Ako kupite bilo koju verziju S-300 treba da imate najmanje jedan divizion, a to su tri baterije. Tri baterije su tri puta po šest vozila, to je osamnaest vozila. Na svakom vozilu imate četiri lansirne rampe, to pomnožite s brojem raketa, i svemu dodajte dopunski borbeni komplet raketa, prateća vozila za logistiku, akvizicijski i nišanski radar. Kad zbrojite, to je lepa svota dolara ili evra, nije to jeftino. A ako kupujete samo jedan divizion, to je malo – objašnjava ovaj vojni analitičar.

On dodaje da će kupovina zapravo zavisiti od toga da li novim PVO sistemima Srbija želi da pokrije određenu teritoriju ili da zaštiti vitalne centre države, kao što je glavni grad ili najvažnije industrijske zone i energetska postrojenja.

Odgovarajući na pitanje Sputnjika zašto će Vojska Srbije helikoptere nabaviti baš iz Ruske Federacije, Lazanski objašnjava da već imamo tri Mi-17 i helikoptere Mi-8 koje takođe možemo da remontujemo. Odlučili smo se za taj model zato što za njega imamo logistiku, Zavod „Moma Stanojlović“ već ima alate i sve što je potrebno za osnovni remont, naši mehaničari su se obučavali na tom modelu, ekonomski je on najisplativiji, iz više razloga, kaže Lazanski.

– Nije problem preći sa letenja na helikopteru Mi-8 na Mi-17, to je vrlo kratak proces, piloti to sve znaju. Mi-17 je verovatno trenutno najbolji transportni helikopter u svetu, ali je i jeftiniji od zapadne konkurencije. Kad bi sad prešli na zapadni tip helikoptera, to bi nas jako puno koštalo, u domenu transportnih helikoptera, ne govorim o helikopterima H-145 koje ćemo kupiti od evropskog konzorcijuma za proizvodnju helikoptera, ali kada bi kupovali transportne helikoptere, koštali bi mnogo više. Ovo je najbolja moguća kombinacija – kaže Miroslav Lazanski u razgovoru za Sputnjik.

Mi-17 zapravo je modernizovana verzija transportnog helikoptera Mi-8. Maksimalna brzina mu je 250 kilometara na sat, a krstareća od 220 do 230 kilometara. Može da bude naoružan raketama i topom.

Helikopter ima prilagođenu komandnu tablu i osvetljenje kabine tako da se njime može pilotirati i uz pomoć naočara za noćno osmatranje, što omogućava letenje u potpunom mraku, čak i na malim visinama.

KOMENTARI12 komentara

 1. Batina says:

  Izbori se blize.

 2. Zoran says:

  "ali nisam siguran da bi Rusi to hteli da prodaju, uostalom, to nije jeftina igračka – kaže Lazanski."__________Prodali ga Turskoj, S400, a nece Srbiji. A sto?

  • zig says:

   prosto, turska je za nas u ekonomskom smislu daleka amerika, oni nikome nista nisu duzni i imaju jacu indrustriju od celog balakana zajedno, sto ce reci, imaju para. njih ce da kosta 2-3 milijarde dolara samo s-400. oni su daleko daleko od nas a pare su danas, ipak, najbitnije

 3. goran says:

  Nece ѕato što smo bratski narod.

  • Batina says:

   gorane ti nisi u srodstvu sa njima, ti si sa vatikanom I fratrima. normalno je da ste na suprotnim stranama.

 4. Zaharije Serak says:

  A ko bi to Srbiju napao? Ja recimo ne vidim nikoga,ali eto......Ja bih recimo te pare potrosio u zaposljavanje.Ekonomski jaka Drzava je interesantna svima.Ovako jos uvijek mi odzvanjaju rjeci predsjednika:"Da Srbija za nekoliko godina planira da stigne Crnu Goru ekonomski?????

  • Zoran says:

   Jos ne shvataju neki da je oruzje pocetna pozicija u pregovorima.

 5. ilija says:

  zorane srbija nista ne treba da kupi od rusije srbija se nemoze odbranuti od nepretelja koloko ih imade i unutra i okolo srbije rusija je uvek cuvala srbijusamo to narod nezna -80- posto u srbiji jer uce politiku od nepretelja i komunizma u beogradu sto laze vec -76- godina rusija sa PUTINOM ce braniti i srbiju i rusiju zajedno radi bratstva i same sebe

  • Batina says:

   Ma pusti ga taj je ustasovatikanoid.

  • RS300 says:

   Bravo!

 6. slobo says:

  Neka laju ovi na zapadu koliko hoce .Proces je bilo tesko pokrenuti .Sada je pokrenut I kao grudva snijega kad je bacis niz brdo samo se povecava I nema sile koja ce to da zaustavi ,ako je razbijes dobices mnogo manjih ali ce se I dalje kotrljati niz brdo I svaka ce da raste .Tako Zaharije ne sikaraj se nista sa tim tvojim zaposljavanjem I budalestinama .Ne sekiraj se ti za Srbiju I njenu ekonomiju .Srbija kupuje naoruzanje za pare a ne za kiki riki .Zaharije Zaharije Djavolcicu.

 7. m;laden says:

  srbiji treba s 400 nije tacno da srbija nema novca s nanditom vucicem i tzv sps smecem srbija se ne moze odbraniti rudnik bor vredi 40 miljardi dolra rudsnik nikla s obzirom na cenu nikla vredi 120 miljardi dolara 160 miljardei vrednosti nikla i bakra u srbij i dovooljne da plate oruzje za vrednosti 10 miljardi dolra tim oruzjem se moze odbraniti nebo srbije buk nije dovoljan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *