Договорили се ГРЧКА и НЕМАЧКА!

Dogovorili se GRČKA i NEMAČKA!

13 jula 2015

germany_greece-flagsPosle 17 sati mučnih i na momente vrlo delikatnih pregovora, lideri Evropske Unije postigli su dogovor sa Grčkom o trećem paketu pomoći.

To je na svom tviter nalogu objavio premijer Malte Džozef Maskat.

Samit lidera Evropske unije počeo je juče po podne i trajao celu noć, tokom koje su stizali izveštaji o veoma dramatičnim zahtevima kojima je bila izložena Grčka, na kojima su pogotovo insistirali predstavnici Nemačke.

Ključni za postizanje dogovora bili su izgleda četvorosatni odvojeni sastanci koje su odvojeno u toku noći održali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Fransoa Oland i na drugoj strani premijer Grčke Aleksis Cipras.

Posle toga je i AFP, oko četiri sata jutros, objavio po doznakom hitno da su lideri Grčke i Nemačke, Francuske i EU dostigli su kompromis o dugu Atine koji će biti predstavljenim ostalim liderima evrozone, pozivajući se na izvor iz Brisela.

Međutim,slovenački premijer Miro Cerar je dva sata kasnije napustio sastnak ranije, navodeći da je ostala sporna još jedna tačka.

Pola sata posle Cerara, samit je napustila i litvanska predsednica Dalija Gribauskaite, koja je na pitanje novinara CNBC da li je postignut dogovor, odgovorila sa

“Samo što nije”.

Finski ministar finansija Aleksnder Stub nešto posle osam časova jutros objavio je tvit u kojem navodi da je samit još uvek u toku.

Vanredni samit u Briselu bio je noćas prekinut na više od četiri sata, da bi Tusk, Merkel i Oland razgovarali sa Ciprasom, dodaje Rojters.

Lideri evrozone sastaće se danas u punom sastavu na vanrednom samitu u Briselu da bi razgovarali o trećem kompromisnom predlogu za spasavanje Grčke.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *