ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Да је ЕУ примила Југославију 1990, рата не би било

DOJČE VELE: Da je EU primila Jugoslaviju 1990, rata ne bi bilo

30 maja 2017

„1990. godine trebalo je primiti Jugoslaviju u EU. Ali to nije učinjeno. Ista greška napravljena je i 2000.“, kaže italijanski novinar Klaudio Gerardini.

Ovaj novinar i humanitarni radnik je u poslednjih 30 godina izveštavao sa najznačajnijih događaja u Evropi, među kojima su podela Čehoslovačke i pad Berlinskog zida. On takođe smatra i da je međunarodna zajednica samo termin, jer nije ništa učinila da spreči rat u BiH.

On za Dojče vele ocenjuje da je francuska vlada, početkom konflikta u SFRJ, gajila simpatije prema Srbiji, a nemačka prema Hrvatskoj, dok je BiH bila prepuštena sama sebi.

Za vreme boravka u Hrvatskoj i BiH Gerardini je izveštavao za medije na italijanskom jeziku. Koliko veruje da je doprinio da se javnost u Evropi zainteresuje za ratove u bivšoj Jugoslaviji?

„Rekao bih da je situacija u tom smislu bila različita u svakoj zemlji u Evropi. Uticaj nisu imali samo mediji. Ogroman uticaj imalo je ono što su govorili intelektualci. U Francuskoj su intelektualci bili na strani Bosanaca, u Nemačkoj su neki, poput Handkea podržavali Srbiju. U Velikoj Britaniji su se manje isticali intelektualci, ali je zato BBC imao najbolje izveštaje o balkanskim ratovima. Rekao bih da je Italija dobro razumela Jugoslaviju mnogo pre nego što je rat počeo. Dan posle Titove smrti u listu Korijere dela Sera osvanuo je tekst u kojem je pisalo: ‘Ako ne budemo oprezni, u Jugoslaviji će se desiti masakr.’ Ipak, kada su počeli konflikti u bivšoj Jugoslaviji, Italijani više nisu razumeli šta se tamo dešava“, kazao je on.

Evropske zemlje nisu učinile dovoljno da spreče rat u Bosni i Hercegovini, tvrdi Gerardini.

„Međunarodna zajednica je termin koji je prihvaćen i toliko se koristi u medijima. U BiH su verovali da će ta divna zajednica spasiti svet, pa i BiH. To je bila velika iluzija. Miteran je otišao u Sarajevo i rekao da će Bosanci biti zaštićeni. Na kraju ništa nije učinjeno. Pa i u Srebrenici se moglo videti šta će se desiti i šta se dešava. Dakle, BiH je uvek bila pod budnim okom, ali nikada ništa ozbiljno nije učinjeno da bi ona bila spašena. Kao da se mislilo da će se stvari rešiti same od sebe. Poslednja šansa da se spasi BiH bila je Srebrenica. To nije učinjeno i rat je ubrzo poslije toga bio gotov“, rekao je Gerardini.

Za Gerardinija je Dejtonski sporazum „užasan“ jer je njime BiH podeljena – i „paralisana“, a jedino rešenje za nju jeste, prema njegovim riječima, ulazak u EU.

„Dodik stalno ponavlja kako BiH ne postoji. U Federaciji BiH Bakir Izetbegović ne propušta priliku da izjavama napravi još veći haos, Hrvati hoće svoju državu i tvrde da će katolici nestati iz BiH. Osim toga, siromaštvo je ogromno u toj zemlji. To utiče i na obrazovanje ljudi, a svaki populizam i demagogija hrane se neznanjem naroda. Korupcija je ogromna. Zato je jedino rešenje za BiH ulazak u EU“, ocenjuje za DW Klaudio Gerardini.

On tvrdi da je Evropa učinila dve „ogromne greške“, i to 1990. i 2000. godine.

„Još 1990. godine, kada se već nazirao rat, trebalo je primiti Jugoslaviju u EU, uticati na one koji su hteli da se odvoje da zatraže ulazak u EU. Ali to nije učinjeno. Ista greška napravljena je i 2000. godine. Ako se tada razmatrala mogućnost da u EU uđu Mađarska, Rumunija i Bugarska, što se i desilo, onda je trebalo primiti i sve zemlje bivše Jugoslavije. EU je sve do 2004. godine bila u mnogo boljem stanju i mnogo otvorenija nego danas“, istakao je on.

Uprkos krizi, Evropa „nema pravo da odustane od svog posla“, tvrdi Gerardini. „Ulazak BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore u EU jedino je pravo rešenje. Alternative jednostavno nema. Ja uprkos svemu imam nade“, zaključuje italijanski novinar.

KOMENTARI5 komentara

 1. Trifun says:

  Koji glupan ili podlac, svejedno. Nije tu bilo nikakvih greski od strane Nemackog EU Rajha. Naprotiv. Rajh je htio krvoprolice. 100% Koji glupan i lazov. On kao da ne zna za taj sastanak EU Rajha kada su nemacki nacisti zaprijetili svim clanicama da ako ne priznaju secesije Slovenije i Hrvatske, iako su svi bili protiv toga jer je to znacio rat, da ce Nemacka napustiti EU. Kao ne zna on ko je naoruzavao narode za rat. On ce da nam prica pricice...

 2. Trifun says:

  Platicete zapadne genocdine hijene zestoko. Za sve. Zapamtite sto sam vam rekao. Nema nazad.

 3. milovan says:

  Bilo bi daleko postenije, da je ovaj zabar naveo ime turisticke organizacije, koja je za debele Pare organizovala lovce, koji su dolazili u SAO Krajinu da gadjaju zive ljude na frontu. Jugoslavija je za zapad (a od zapada nam je i nametnuta 1918)odigrala svoju prljavu ulogu razbijanja Srbstva. Ona zapadu nije vise bila potrebna, MMF nije dao Kredit Jugoslaviji, zbog toboznje prezaduzenosti 24 milijarde dolara SA KAMATAMA.Zemlja koja je imala 23 miliona stanovnika i odlican Program A. Markovica, do duse prepisan i doradjen Milosevicev plan za Srbiju. Po tom planu Srbija je trebala imati 3-5 bezcarinskih zona. To je Markovic izbacio jer bi Srbija postala Evropska bezcarinska oaza. Isto nam sad ometaju tzv.put svile i brze pruge od Soluna do Budimpeste.

 4. Bambula says:

  Jugoslavija je propala prije više od 25 godina. Današnji 30-godišnjaci ne pamte tu tvorevini, a kamoli mlađi kojima je ona nepoznat pojam, a samo Sebi i dalje čačkaju po prošlosti koja je zauvijek nestala.

 5. Max says:

  Ha,ha,koje glupostio...a kako bi se Nemacka onda osvetila za izgubljeni Drugi svjertski rat?Kako bi omnda obnovili NDH?...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *