Дојче веле: Психолози ЦИА разрадили каталог мучења

Дојче веле: Психолози ЦИА разрадили каталог мучења

30 јула 2017

Америчка тајна служба је својевремено израдила читав каталог метода мучења како би од осумњичених терориста изнудила признање, а те методе су разрадили психолози од којих се двојица сада налазе пред судом.

Седам месеци након терористичких напада 11. септембра 2001. Џемс Мичел и Џон Џесен су имали много посла, јер је америчка тајна служба ЦИА од њих затражила да као психолози разраде “каталог мера“ за, како се то у тим круговима називало, „проширене методе испитивања“, преноси Дојче веле.

Тако су Мичел и Џесен смислили 12 начина „испитивања“, а на том попису је и већ чувени „вотербординг“ и затварање у ковчег.

Налогодавцу се веома допао рад психолога: једанаест од тих дванаест метода су постале стандардни поступак приликом саслушања осумњичених за тероризам.

Ипак, наводи Дојче веле, 15 година после и Мичел и Џесен морају да одговарају пред судом, јер их је организација за људска права „Америчка унија за грађанске слободе“ тужила у име бивших затвореника Сулејмана Абдулаха Салима и Мохамеда Бен Соуда, као и у име породице Гул Рахмана који је умро у једном затвору ЦИА од хладноће.

Још траје правно натезање око тога хоће ли тужени психолози заиста пред судом сносити последице за саучесништво у злочину, али је већ спроведен читав низ судских саслушања којима се утврђивало чињенично стање.

Двојица психолога нису тужени само јер су срочили те методе мучења, већ и зато што су пуних седам година наставили сарадњу са ЦИА док је она мучила затворенике у затворима широм света и лично надзирали испитивање неких важнијих заробљеника, као што је био Халид Шеик Мохамед за којег се верује да је био један од главних планера напада на Њујорк и Вашингтон.

Психолози су у досадашњим саслушањима тврдили да су радили само оно што је уговором од њих тражила ЦИА и да не могу бити криви што су запослени у тајној служби онда чинили.

Као „саветници“ ова двојица су од ЦИА примили 81 милион долара „за истраживачки рад“, што се види по извештају о мучењима америчког Сената у којем се 2014. први пут приказала сва размера праксе мучења америчке тајне службе.

Како се наводи, ови бивши психолози америчког ваздухопловства највише су заговарали методу волинг, према којој се затвореник врти у круг и увек изнова се гура да удари у зид, не бетонски него од еластичне шпер плоче.

„То уопште не боли, али прилично се вртите. Ако је болно, онда је метода лоше спроведена“, каже Мичел, а Џесен је додао да том методом нисте повређени, али да је надражено унутрашње ухо.

Према извештају Сената, може се видети да су Мичел и Џесен 2002. само неколико дана пре смрти Гула Рахманија посетили тајни затвор у којем је он био затворен, као и да су психолози саветовали примену „проширених метода“ саслушања на Рахманију.

Адвокат Ладин тврди да је Џон Џесен саветовао да се затворенику не даје храна и да се не пушта да спава, као и да га је лично саслушавао.

У тужби жртве траже барем одштету за трошкове лечења након тих силних „проширених метода“, а лист наводи да је смисао нешто друго – признање да им је нанесена неправда и да је Америка посегнула за неприхватљивим методама.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u