ДОК ЈЕ ПУТИН У СРБИЈИ, АМЕРИКА ЗАКУКАЛА И ОТКРИВА: Русија распоређује ракетне технологије које су без преседана

DOK JE PUTIN U SRBIJI, AMERIKA ZAKUKALA I OTKRIVA: Rusija raspoređuje raketne tehnologije koje su bez presedana

17 januara 2019

Rusija raspoređuje rakete čiji su domet, visina i brzina bez presedana, navodi se u izveštaju Pentagona o američkoj protivraketnoj odbrani.

„SAD prave sveobuhvatni pristup protivraketnoj odbrani od ’zemalja odmetnika‘ i regionalnih raketnih pretnji“, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šanahan, predstavljajući u Pentagonu novu strategiju daljeg razvoja američkog sistema protivraketne odbrane.On je dodao da programi Severne Koreje i Irana za proizvodnju raketa izazivaju ozbiljnu zabrinutost SAD.

Kako se navodi, SAD nameravaju da naprave sredstva za presretanje raketa na svim stadijumima njihovog leta.

Američki objekti PRO u Rumuniji i Poljskoj će uskoro dobiti novu modifikaciju navođene rakete SM-3 koja će biti testirana protiv interkontinentalnih balističkih raketa.

U dokumentu se pominju i Rusija i Kina. Nove krstareće rakete koje prave Rusija i Kina i hiperzvučno oružje predstavljaju „izazov i pretnju“ za SAD, navodi se u izveštaju Pentagona.

„Ponašanja Rusije i Kine predstavljaju posebne izazove i umnogome se razlikuju. Obe države modernizuju ofanzivne raketne sisteme i bave se izradom krstarećih raketa morskog i vazdušnog baziranja, kao i hiperzvučnog oružja“, navodi se u dokumentu.

„Moskva raspoređuje sve naprednije i raznovrsnije regionalne ofanzivne raketne komplekse koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, uključujući rakete čiji su domet, visina i brzina bez presedana“, piše u izveštaju.

On je dodao da Rusija pravi napredne balističke i krstareće rakete nove generacije koje će pomoći u sprovođenju „ruske strategije ograničavanja pristupa i blokiranja zone (A2/AD)“, koja je predviđena za pobedu nad SAD i njihovim saveznicima u regionalnim konfliktima.

Kako se navodi, Rusija je od 2015. godine pokazala napredne mogućnosti svojih krstarećih raketa izvođenjem preciznih napada dalekog dometa u Siriji i raspoređivala krstareće rakete srednjeg dometa kopnenog baziranja.

Američki predsednik Donald Tramp je u Pentagonu rekao da SAD razmatraju raspoređivanje još 20 presretača u bazi Fort Gril na Aljasci.

On je dodao da prioritet Pentagona treba da bude prodaja saveznika američkih sistema PRO i tehnologija povezanih sa njima.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad says:

  Postaviće rakete u rumuniji a onda će rumuni da ih najure.Već sada se nazire američka čvrsta ruka i instaliranje hunte u rumuniji a to opasno nervira većinu rumuna, pogotovo jer nikakve pare ameri neće dati rumunima.Oni preziru rumune i tu će se igrati djonom, ili bolje reči gvozdenom čizmom.Poljska je komplikovanija priča i ako bude izbio rat u evropi on će početi od poljske.Amerika ima opasne namere u vezi kalinjingrada i krima i smatraju da će biti moguć sveobuhvatni napad po bokovima rusije,na severu poljska i baltičke državice a na jugu je ukrajina ta koja treba da odigra ulogu topovskog mesa.Ali ima tu mnogo problema i nijedan od tih satelita nije u stanju da vodi ozbiljan produženi rat u ime američke hegemonije, pogotovo što su rusi svakao spremni da naprave pustinju od svih tih teritorija ako se to zaglavi na bilo koji način.Tampon zona je tampon zona, bila ona politička ili radioaktivna.Ostale izjave u ovom textu su papagajsko ponavljanje kvazi-mudraca "političke korektnosti"(čitaj političkih i birokratskih lizguza, takve "marksiste" smo već videli na tone u bivšoj jugi) i ne treba pridavati previše pažnje takvim mantrama koje se ponavljaju kao molitva svaki dan. Najvažnija i jedina opasna priča,je ukrajina i poljska.Avganistan im se obio o glavu a dalje u centralnu aziju nisu mogli da se instaliraju, ostaje jedino znači evropa kao mesto direktnog mogućeg sukoba.

  • rajko says:

   Mi svi imamo uslovni refleks da kad pomislimo na NATO i zapad, odmah se setimo djon-metoda, rastrzanje zubima itd.. Medjutim, u poslednje vreme malo ti zubi su im sve tuplji. Nešto se dešava u zapadnim zemljama, neki strmoglavi pad, rastrojstvo itd. Pretpostavljam da to ima veze sa izostankom novog plena. Samo kroz pljačku drugih zemalja oni postižu privrednu i društvenu stabilnost, prosperitet i konsolidaciju. Ovakvu situaciju ovoliku sušu u plenu mi dosad nismo videli, tako da je sad vrlo zanimljivo posmatrati kako se stvari razvijaju, pogotovu što vrlo verovatno nas neće pogoditi, bez obzira na njihove pretnje i zle namere.

 2. rajko says:

  Ne mogu da procenim koliko je ovo razmeštanje supermoćnih raketa u Srbiji zapadnjačka/nato-paranoja, a koliko istina, ali pretpostavimo da gde ima dima ima i neke vatre. Tranutno nama ne preti nikakva opasnost. Šiptari se boje Srbije kao zmije jer znaju koliko su im krivi, hrvati imaju svojih krupnih problema i nemaju odobrenje od EU da nas napadnu pre nego što se reši pitanje KiM-a, a nato je zaokupljen nekom opštom internom konfuzijom i sve slabiji. Ne kažem, oni sigurno ne misle da su sa nama završili jednom zauvek. Verovatno su od početka planirali da se pre ili kasnije vrate i dotuku nas. Oni mene podsećaju na egipatskog faraona iz valjda treće dinastije (negde oko 2300. godine pre nove ere) Djosera koji se stalno, svakih nekoliko godina, vraćao na Sinaj u pljačku, kao ubiranje letine ili poreza. On je očigledno smatrao da na to ima pravo. Isto kao što i zapad smatra da ima pravo da pljačka i ubija po Srbiji. Zato bih se radovao ovakvim raketama ako dodje do njihovog razmeštanja. Dosta je bilo ubiranja letine po Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *