Dok narod sasvim ne poludi

Dok narod sasvim ne poludi

15 maja 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Ako ministra uprave Arsena Bauka netko hitno ne smiri, moglo bi se dogoditi da se jednog skorog jutra probudimo s još tri nove županije.

Mnogi su se nadali da će Bauk i ova vlada predložiti drastičnu racionalizaciju potpuno suludog hrvatskog sustava lokalne samouprave, no ministar očigledno smatra da nam, na malo više od četiri milijuna stanovnika, nije dovoljna čak ni ova megalomanska besmislica koju teglimo na grbači već preko 20 godina kao da smo veliki kao Francuska, ili barem kao Poljska.

A nju, kao što se zna, čini mreža od 21 županije sa 128 gradova i 428 općina. Pri čemu, što je također javna stvar, barem pola tih jedinica ne zarađuje ni za svoje osnovne funkcije pa troškove, iz godine u godinu, ispostavljaju poreznim obveznicima Republike Hrvatske kroz redovita potraživanja iz državnog proračuna.

Ministra koji se na adekvatne reforme takve skupe, nekorisne i duboko nepravedne organizacije države nije dao inspirirati ničim, pa ni ekonomskom krizom, pa ni konstantnim apelima domaćih i stranih stručnjaka, sada su na brzo djelovanje nadahnuli gradonačelnici Splita, Rijeke i Osijeka. Ali vic je u tome da se ministar sada oduševio za akciju u potpuno kontra pravcu.

Trojica gradonačelnika došla su, dakle, na ideju da zajedno zatraže administrativno izdvajanje iz županija kojima pripadaju, a ministar im je odmah potrčao javno odgovoriti da kucaju na otvorena vrata i da će on to objeručke prihvatiti. Baldasar, Obersnel i Vrkić žele da se njihovim gradovima daju ovlasti županija, iste onakve kakve ima i Zagreb koji figurira kao 21. županija. Kao razlog navode da su jako nezadovoljni asistencijom županijskih službi i administracije koja radi loše i sporo i na taj način mnoge njihove projekte bitno usporava pa i blokira.

Pozivaju se na kriterij veličine, odnosno na to da njihova tri grada imaju po više od sto tisuća stanovnika što, po njihovoj logici, zahtjev za autonomijom čini potpuno opravdanim.

Nekog drugog ministra, na nekoj drugoj planeti, ovakav ozbiljni apel iz tri veća grada ponukao bi da istraži koji je vrag s tim županijskim službama. Zašto ih gradonačelnici kritiziraju. Kako bi se opstrukcije dale otkloniti. Možda bi trebalo pozvati župane u pomoć? Ili predložiti neke zakonske promjene?

No Baukov mozak radi na drugačiji način. Njemu ne smeta ne samo nenormalan broj županija, nego ni to što su servisi u tim županijama lijeni, nestručni, neproduktivni i korumpirani. Po njemu, stvari dovijeka mogu ostati naopake kakve jesu. Jer probleme sa županijskim strukturama rješavat će – stvaranjem novih i novih županija. Pa u tom smislu čak sam spominje Karlovac i Dubrovnik kao primjer gradova koji bi se, po njegovom sudu, također uskoro mogli odlučiti za put secesije.

Znači cirkus oko sustava lokalne samouprave u Hrvatskoj se samo nastavlja i intenzivira.

Umjesto pet ili sedam županija, imat ćemo ih 24, 28 pa 55. A onda ćemo, po istoj logici, umjesto da broj gradova smanjimo na pedeset, dobiti dodatnih dvadeset, pa onda još dvadeset, tako da ih imamo barem 200. I tako ćemo dotirati novac za još plaća, i još fikusa, i još vozača, i još upravnih zgrada, i još benzina, i još božićnica, i još kompjutera, i još tajnica, i još domjenaka.

Dok narod jednog dana sasvim i načisto ne poludi.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *