ДОК РУСИЈА ЈАЧА ВОЈНЕ СНАГЕ – ЕУ САМО АПЕЛУЈЕ

DOK RUSIJA JAČA VOJNE SNAGE – EU SAMO APELUJE

22 aprila 2021

Rusija je na granicu sa Ukrajinom prebacila veliki broj svojih vojnika. Uprkos tome, Evropska unija nije usvojila nove sankcije protiv Kremlja.

EU samo upućuje apele, isto kao i u slučaju Alekseja Navaljnog.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su nove sankcije protiv vojne hunte u Mjanmaru, ovaj put su na meti dva njihova koncerna, Myanmar Economic Corporation (MEC) i Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL).Ali glavna tema sastanka je ipak bio vrlo napet odnos prema Rusiji.

U slučaju predsednika Vladimira Putina, Evropljani se nisu odlučili za nove sankcije, oni u smeru Kremlja šalju samo apele, piše Dojče vele.

Ogroman broj vojnih snaga

“Radi se o najvećem stacioniranju ruskih trupa (na granici sa Ukrajinom) do sada”, izjavio je komesar EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel nakon razgovora sa svojim kolegama.

Pritom je spomenuo i brojku od 150.000 vojnika.

Borel nije hteo da otkrije izvor te informacije, a dodao je još da se nastavilo s prebacivanjem ruskih snaga na granicu sa susednom zemljom, odnosno da su u međuvremenu na terenu podignute i poljske bolnice, te da je tamo prebačeno još više naoružanja i vojne opreme.

“Realan je rizik od dalje eskalacije”, napomenuo je Borel.

Na kraju ipak nije usvojeno ništa konkretno, uprkos hitnom apelu ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kuleba, s kojim se EU tokom prethodnog dana ponovo savetovala oko aktuelnog stanja.

Kuleba je zahtevao nove sankcije protiv Moskve, ali bez uspeha. Na kraju je u Kijev mogao da ponese samo komplimente Evropljana – za “uzdržan odgovor Ukrajine” na ruske provokacije.

I nemački šef diplomatije Hajko Mas rekao je da se želia da se spreči eskalacija nehotičnim potezima i pozvao na usvajanje “mera čiji je cilj deeskalacija i izgradnja poverenja”.

Zemlje koje bi aktivno učestvovale u tom procesu, takozvanom “Normandijskom formatu” (Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina) i dalje se trude oko toga da se konačno u praksi sprovede Sporazum iz Minska, dodao je Mas.

S obzirom na gomilanje ogromnog broja vojnika u regionu, za sada nije jasno koliko se evropskog jedinstva zaista krije iza te diplomatske formulacije.

Mas je naglasio da “EU po pitanju sankcija ne kaska ni za kim”.

To se može protumačiti kao podsećanje na sankcije EU zbog ilegalne aneksije Krima koje su na snazi već nekoliko godina, odnosno sankcije usvojene u martu ove godine (protiv četiri konkretne osobe iz ruskog bezbednosnog aparata) zbog napada novičokom na kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Svima je jasno, kaže šef nemačke diplomatije, “da stvari (prebacivanje trupa na granicu) u ovom obliku za nas nisu prihvatljive i da će zbog toga biti posledica”.

A kako će te posledice izgledati? O tome se u Briselu izgleda još uvek – razmišlja.

Prošlog vikenda je francuski predsednik Emanuel Makron bio nešto jasniji u intervjuu za američku TV-stranicu CBS.

Iako je dijalog s Moskvom važan, moraju se ipak “povući jasne crvene linije”, kako bi se Kremlju signaliziralo gde su granice, rekao je on: “Samo tako se može biti uverljiv. Smatram da sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali jesu deo paketa”.

Apel

Žozep Borel, njegove kolege ministri spoljnih poslova i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen još jednom su u smeru Moskve uputili apel da se na slobodu pusti kritičara režima Aleksej Navaljni – zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Borel je rekao da je dobio pismo od ljudi iz okruženja samog Navaljnog, u kojem oni tvrde da se njegovo stanje pogoršava.

Borel je doduše pozdravio nedavno saopštenje iz Moskve kojim je potvrđeno da je Navaljni prebačen u jednu drugu zatvorsku bolnicu, ali i napomenuo da Navaljni mora da stupi u kontakt sa “lekarima od poverenja”.

“Rusija je odgovorna za bezbednost i zdravlje Navaljnog, mi ćemo njih (rusku vladu) smatrati odgovornima za to”, naglasio je prvi diplomata EU.

Ali ta pretnja nije bila preterano konkretna, pretpostavlja se da EU želi da stane iza SAD.

Vašington je već pretio da će biti posledica ako opozicioni političar Navaljni umre iza rešetaka.

Diplomatski rat s Moskvom

Najnoviji događaji u Češkoj rezultirali su konfrontacijom te zemlje s Moskvom i okončali su očijukanje Praga s opcijom specijalnih odnosa između dveju zemalja.

Češka tajna služba razjasnila je jednu (do sada) nerazjašnjenu eksploziju iz 2014. u jednom skladištu oružja s dve ljudske žrtve – Česi tvrde da su za taj slučaj odgovorne ruske kolege.

Muškarci koji su učestvovali u toj akciji koristili su uzgred iste pasoše kao i osumnjičeni u slučaju napada novičokom 2018. u britanskom Salsburiju, cilj je tada bio nekadašnji ruski agent Sergej Skripalj.

Sve upućuje na rusku tajnu službu FSB.

Skladište koje je stradalo u eksploziji bilo je u vlasništvu jednog bugarskog trgovca oružjem, a on je snabdevao Ukrajince u borbi protiv proruskih separatista u Donbasu.

Vlada u Pragu je besna zbog činjenice da se ta sabotaža dogodila na češkoj teritoriji.

U češkom parlamentu govori se o najtežem napadu na češki suverenitet od 1968. Ministar spoljnih poslova Jan Hamaček informisao je svoje kolege u EU o detaljima.

Afera je kulminirala proterivanjem ruskih diplomata iz Češke, odnosno čeških iz Rusije.

U Briselu su se solidarisali s Česima. Ta epizoda je poput alarma za sve vlade Evropske unije, koje bi morale s još više pažnje da prate aktivnosti ruskih diplomata i agenata.

“Diskusija je u toku”, rekao je nemački ministar Hajko Mas.

Češka namerava da konkretizuje svoju reakciju i isključi Rusiju iz tendera za izgradnju nove nuklearke.

Prag je osim toga otkazao kupovinu ruske vakcine Sputnjik V.

Češka vlada je tako pojačala redove kritičara Moskve unutar Evropske unije, a to konkretno znači još jedan glas više za usvajanje novih sankcija protiv Rusije.

(Dojče vele)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivke says:

  Vlada u Pragu je besna zbog činjenice da se ta sabotaža dogodila na češkoj teritoriji. A sta radi skladište trgovca oružjem na češkoj teritoriji? Zar nisu trebali da hapse tog bugarina?

 2. Miraš says:

  Nemačka želi da kupi 30 miliona doza Sputnjik V, u isto vreme Česi objavljuju da neće kupiti. Ko je mudriji? Bivše članice Varšavskog pakta Poljska, Bugarska, Rumunija, Albanija, i Ukrajina, dodati i 3 baltičke republike, ulaze u veći sukob sa Rusijom nego Nemačka. Jedino Madjarska od bivših "varšavljanki" je u tome umerenija i mudrija. Jednom u hladnom ratu, uvek u hladnom ratu, bilo da su na strani Istoka ili Zapada. Nemaju sposobnost za širi pogled na problem, svoje države i narod stalno uvlače u poprište sukoba velikih sila, u potencijalno veoma ozbiljne neprilike. Naprimer: Jesu li Rumunima potrebne onolike NATO baze? Šta će dobiti zauzvrat na svojoj teritoriji, ako te NATO baze prorade protiv Rusije?

 3. E.Lirsch says:

  EU nacisti, sve do jednog Hitlerovi naslednici. To im je velia i jaka preporuka za visoke funkcije.

 4. M says:

  Kako USA-Zapad ne bi apelirao,kad to djeluje!Evo,po nekima su Rusi počeli povlačiti svoju vojsku s Ukrajinske granice!?!Lud nateže zbunjenog,ali će na kraju ipak jedan od njih biti heben!?!Eto,kladionica je otvorena,kad će mo nadrapati mi mali u obje varijante,može onda i netko od njih velikih!

 5. Rista says:

  I ja volem da nekoga pljunem ali da on nema šanse bilo šta da izjavi. A i ako izjavi, ja se pravim blesav i samo nastavim po svome kao da to što je ispljuvani reko uopšte nije važno. Sva Zapadna štampa je takva, a i Istočna je ista već 30 godina. Dojčevele je jedan od najprljavijih zapadnih medija. Istočna kopija dojčeveleta je Sputnjik a istočna kopija Sieneneta je Raša Tudej. Kao što zapadni mediji objavljuju 50% laži svome narodu, tako isto rade i ruski i srpski mediji. Dojčevele je bio prvi vlasnik transparentnih srpskih medija u vreme tranzicionog stvaranja novih srpskih lažljivih medija. Jedan od dva najčitanija kondoma Srbije i danas radi po planovima dojčeveleta. Onaj drugi je transformisao jedan austrijski medijski "koncern". Uz pomoć i blagoslov Tadića. Prema tome Srbi moji, kada čitate nekada dva najvažnija medija Jugoslavije, onda čitate Dojčevele. Ja nisam otvorio te dve prodane duše ima više od 10 godina. A za nagradu, dojčevele komandanti narede Vučiću da "velike patriotske" novinare postave na mesta ministara nekih izmišljenih ministarstava ili za ambasadore u nekim "neprijateljskim" državama Srbije kao špijune. Plate ogromne i urodiće ogromnim penzijama jer su to sve isluženi kadrovi dojčeveleta i tako Dojčevele kaže FALA tim velikim srpskim patriotama. Ti patrioti Srbije su imali pravo da vam bace zaslađivač napravljen u Nemačkoj ili Americi u oči sa po jednim ekstremno rodoljubivim člankom nedeljno na koji se Srbi oma popale i slave pisca, a sve ostalo je bila dojče vele masna soda, kao i ovaj originalan članak dojčeveleta gore.

  • joka says:

   kako nije vucic sa putinom

 6. Rocco says:

  Moj san je da lažljivi Dojčevele postane Dojče lele.

 7. M says:

  USA-Zapad je izgleda uspio izapelirati da se Rusi(opet)povuku s Ukrajinske granice!To vjerovatno znači da su postigli obostrani takav dogovor!?!Pa kad se Rusi povuku,kojeg se USA-Zapad-Ukrajina opet neće pridržavati!Ali,to je prvenstveno Ruski problem!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *