ДОК СЕ ЦЕО СВЕТ испомаже да се победи коронавирус, АМЕРИКА ПОСЛАЛА ФЛОТУ КА ВЕНЕЦУЕЛИ

DOK SE CEO SVET ispomaže da se pobedi koronavirus, AMERIKA POSLALA FLOTU KA VENECUELI

2 aprila 2020

Poznati američki plan za Venecuelu – „najveći pritisak u martu” zahuktava se u poslednjih nedelju dana. SAD su poslale celu flotu, koja uključuje vojne krstarice, brodove, avione i helikoptere u Karipsko more kako bi „nadgledala Venecuelu”.

SAD udvostručuju svoje trupe u regionu i „lansiraju ovu operaciju u borbi protiv trgovine drogom, kako bi zaštitile Amerikance od smrtonosnih ilegalnih narkotika”, izjavljuje Donald Tramp. I dodaje: „Nećemo dozvoliti da narko-karteli iskoriste pandemiju da ugroze američke živote”.Američka „pomoć” Venecueli

Kako Amerika obrazlaže ovu akciju? Naravno – kao dobrodušno pružanje ruke Venecueli, zbog zdravstvene krize. U trenutku kada SAD dobijaju bespovratnu pomoć od Rusije i Kine, od Venecuele traže smenu predsednika kako bi skinuli sankcije i poslali humanitarnu pomoć.

Horhe Rodrigez, potpredsednik Venecuele, nazvao je ovo „pokušajem da se skrene pažnja” sa sanitarne krize koja hara Amerikom. I zaista, Tramp je za ovu objavu izabrao upravo brifing o virusu korona, koji bi, prema proceni Vašingtona, mogao da izazove smrt od 100 do 240 hiljada Amerikanaca.

Pompeov plan

Amerika je 26. marta, usred globalne krize izazvane virusom, rešila da izda poternicu za Nikolasom Madurom i ponudi 15 miliona dolara za informacije o predsedniku i njegovoj umešanosti u trgovinu drogom.

Usledio je plan koji je predložio Pompeo – period tranzicije u demokratiju. Prema ovom planu, Madura treba smeniti, a na njegovo mesto postaviti privremenu prelaznu vladu – „državni savet”, u kome se neće nalaziti ni Maduro ni Gvaido. U suprotnom, Amerika će pooštriti sankcije.

Situacija u Venecueli

Američki prvobitni scenario da obori Madura, od januara 2019, nije uspeo. Vašington je priznao Huana Gvaida za predsednika zemlje, međutim, na vlasti je i dalje predsednik izabran na izborima. I on je taj koji predvodi zemlju pod sankcijama i u vremenima korone, kada ekonomska izolacija ne dozvoljava zemlji da uveze osnovnu medicinsku opremu.

Međunarodna zajednica, Ujedinjene nacije i nebrojene nevladine organizacije su bespomoćne. Iako uporno mole da se bar u vreme krize ukinu sankcije ugroženim zemljama kao što su Iran i Venecuela, Amerika šalje ratne brodove.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Gardista says:

  Potopiti gamad

 2. persida says:

  Sad ce reci da je Maduro napravio virus i bombardovati Venecuelu, ne bi me cudilo. Nema te gadosti koju kauboji ne mogu da izvedu. A Rusi salju pomoc Americi, joj zemljo, otvori se, da ne gledam vise ovo licemerje gomile ludaka koji su svi isti, a lazno se kite nacionalnim oznakama.

  • Milan says:

   Misli malo glavom, operišeš samo sa emocijama kao četvorogodišnje dete. Poslali su im pomoć i Kinezi i Rusi, verovatno sa ciljem da ne mogu da koriste pandemiju kao povod za sledeće još strašnije poteze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *