ДОК СЕ МИ СВАЂАМО – ТАЈНИ СПИСИ ОТКРИЛИ ШОКАНТНУ ОБАВЕШТАЈНУ МРЕЖУ: Србија пуна турских шпијуна!

DOK SE MI SVAĐAMO – TAJNI SPISI OTKRILI ŠOKANTNU OBAVEŠTAJNU MREŽU: Srbija puna turskih špijuna!

5 aprila 2017

1039803563 Turkish Turkey EU 34

Nemačka policija je prilikom hapšenja četiri turska imama otkrila da su oni deo velike versko-špijunske mreže turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja se proteže od Balkana do Velike Britanije.

U okviru rada Evropske istraživačke mreže (EIC), Njuzvik Srbija je imao uvid u tajne izveštaje turskog Direktorata za verska pitanja (Dijaneta) o aktivnostima pristalica Terorističke organizacije Fetulaha Gulena (FETO) u inostranstvu. Među zemljama u kojima su podaci sakupljani našle su se Srbija, odnosno Kosovo, zatim Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Dokumenti pokazuju izveštaje turskog Direktorata za verska pitanja o aktivnostima pristalica, kako je nazivaju, Terorističke organizacije Fetulaha Gulena (FETO) u inostranstvu, pre svega na teritoriji Evrope.

Balkan prvi na udaru

Kako je otkriveno u dokumentu iz 20. septembra 2016, Dijanet je tražio od svojih predstavnika u inostranstvu da „profilišu turske pripadnike Gulenovog pokreta“ koje Erdogan krivi za puč u julu i da im dostave sve podatke.

– Lista od 38 zemalja svedoči o zabrinjavajućoj rasprostranjenosti turskih zvaničnih i paralelnih struktura po Starom kontinentu. Stanje je naročito alarmantno ako se ima u vidu Erdoganova sve oštrija retorika, kao i kontroverzne poruke upućene turskim ili, u slučaju Srbije, muslimanskim zajednicama izvan Turske.

Kosovski političari

Dijanet upozorava na bliskost kosovskih političara i Gulenovih pristalica, za šta se vezuju mnoge mutne donacije. Tako je, prema njegovom izveštaju, gradonačelnik Lipljana Šukri Buja preneo imovinska prava nad gradskim zemljištem na Obrazovni institut „Gulistan“, koji je tu izgradio Akademiju „Mehmet Akif“. Slično je zabeleženo i u Prizrenu, gde je gradonačelnik Ramadan Muja poklonio 50.000 metara zemljišta istoj organizaciji.

Bezbednosni stručnjak Zoran Dragišić kaže da nikad nije prijatno kad se pojavljuju izveštaji o špijunskim mrežama, ali da Srbija u ovoj situaciji našla kao tranzitna zemlja zbog Erdoganove osvete prema Gulenovim pristalicama.

– Treba biti oprezan u bilo kom slučaju špijuniranja – smatra Dragišić.

Ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič izjavio da postoje saznanja da je veliki broj pripadnika organizacije FETO, odgovorne za pokušaj državnog udara u Turskoj, došao u Srbiju.

Gulenov uticaj

Sin kosovskog predsednika Hašima Tačija je među decom iz porodica kosovskih političara i privrednika koji pohađaju škole muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje da stoji iza neuspelog prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj, objavila je  Koha ditore.

Činjenice

Direktorat za verska pitanja (Dijanet) osnovan je 1924.

Bavio se verskim pitanjima koja se tiču praktikovanja islama u zemlji

Cilj uspostavljanja Dijaneta bio je razdvajanje države i vere

Međutim, Redžep Tajip Erdogan pretvorio ga je u sredstvo za izvoz turske verske doktrine.

(Njuzvik, Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *