Док сви гледају у Сирију, НАТО СЕ СПРЕМА ЗА РАТ У СРЦУ ЕВРОПЕ

Dok svi gledaju u Siriju, NATO SE SPREMA ZA RAT U SRCU EVROPE

19 oktobra 2019

Pogledi celog sveta upereni su u Siriju, ali dok Amerikanci povlače svoje vojnike odatle, u centar Evrope prevoze dodatni kontingent, i to radi pripreme za sukob sa „geopolitičkim protivnikom Rusijom“. Cilj manevara jeste da se pokaže koliko su brzi i efikasni vojnici NATO-a, piše „Biznis insajder“.

Nakon što su Amerikanci povukli svoju vojsku iz Sirine, taj vakuum su popunile Rusije, Sirija i Turska, piše list.Dok je ceo svet u šoku pratio šta se događalo u toj bliskoistočnoj zemlji, vojnici prve konjičke divizije američke vojske sleteli su u centar Evrope. U okviru operacije „Atlantska odlučnost“ oni će učestvovati u vežbama brzog prebacivanja vojske u Istočnu Evropu u slučaju rata s „geopolitičkim protivnikom Rusijom“.

Specifičnost ovogodišnjih manevara je u tome što će se američka vojska prvi put u savremenoj istoriji iskrcati u holandskom gradu Flisingenu, koji se nalazi na 2.000 kilometara od Moskve. Deo naoružanja je u luku prevezen još 11. oktobra.

Izbor je pao na holandski grad, jer su Amerikanci želeli da provere geografsku i birokratsku situaciju u regionu. Oni žele da pokažu da imaju najraznovrsnije puteve za prebacivanje vojske u Evropu.

U operaciji je angažovano 3.500 vojnika, 85 tenkova i 120 borbenih mašina. Cilj je da se pokaže i koliko brzo i efikasno mogu da deluju vojnici NATO-a. „Oni kao da govore: Dragi Rusi, i ne pomišljajte da napadate naše evropske saveznike. Spremni smo za sve“, objašnjava autor teksta.Učestale operacije američke vojske na teritoriji Evrope pokazuju koliko se ozbiljno u Beloj kući odnose prema „ruskoj pretnji“, navodi autor.

Ipak, oružane snage imaju razne probleme. Zakoni i pravila, kao i infrastrukturni problemi, usporavaju proces. Fali sve: železničke pruge i asfaltirani putevi, kao i mostovi koji mogu da izdrže veliki teret.

Evropljani pokušavaju da savladaju prepreke. Severnoatlantska alijansa je u nemačkom gradu Ulmu organizovala komandni centar za brzo prebacivanje vojske i tehnike. Kakve će rezultate dati ovi napori pokazaće američke vojne vežbe u Evropi, zakazane za sledeću godinu. U njima će učestvovati 37.000 vojnika iz 18 zemalja, navodi autor teksta.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milan says:

    Za napad na Rusiju prodirući samo iz Evrope nemaju šanse za uspeh. Ipak je važnije sve ovo što se dogadja u Siriji i na celom južnom frontu. Mnogo je važniji južni front prema Rusiji od evropskog, a na jugu gube i u Srednjoj Aziji i na Bliskom istoku i u crnomorskom regionu. Loše stoje u Avganistanu, gube u Siriji, Iran ne smeju da napadnu, Turska sve manje sluša NATO, ni Ukrajinu nisu uspeli da uvuku u rat protiv Rusije, a Gruziju skoro da više niko ni ne pominje.

  2. Zoran says:

    Barbarosa 2?

  3. Vucko says:

    Jel se sprema nato za rat baš? Ova sloboda izražavanja je ubitačna, ubi u pojam jadni, isprepadani, lakovjerni, polupismeni narod...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *