ДОКАЗ ДА СУ ФАШИСТИЧКА ДРЖАВА: Хрвати у целости поништили пресуду Степинцу!

DOKAZ DA SU FAŠISTIČKA DRŽAVA: Hrvati u celosti poništili presudu Stepincu!

22 jula 2016

Alojzije-Stepinac-na-sudjenju 453Zagrebački Županijski sud u celosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Stepinac je bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, a pod znakom pitanja je njegova uloga i odgovornost za život mnogih Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu, koju bi trebalo da ispita mešovita komisija sastavljena od predstavnika SPC i Katoličke crkve, uz posredovanje Vatikana..

Odluku Suda je obrazložio sudija Ivan Turudić, prenela je Hina.

Reviziju je zatražio nadbiskupov nećak Boris Stepinac koji je ranije najavio da će dati izjavu nakon objavljivanja odluke.

Obrazlažući presudu sudija Turudić je rekao da je presuda Alojziju Stepincu iz 1946. poništena jer „grubo krši sadašnja i tadašnja osnovna načela materijalnog i procesnog krivičnog prava civilizovanog dela čovečanstva”.

Turudić je kazao da presuda „montiranog političkog suđenja Stepincu”, između ostalog, „krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države”.

Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđenog da se radi o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke delove zapisnika sa suđenje iz kojeg, na primer, kako je rekao, proizilazi da su uglavnom sprovođeni dokazi kojima „instruirani svedoci tužilaštva terete optuženika o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko veće nego „komunistički tužitelj Jakov Blažević”.

„Presuda jedino u odnosu na optuženog Stepinca nije obrazložena niti u odluci o krivici , niti u odluci o kazni. Samo su ponovljeni i onako uopštei navodi optužnice…”, kazao je Turudić dodajući da je cilj bila „osveta kardinalu Stepincu, moralna diskvalifikacija njega i katoličke crkve”.

„Osnovna krivica koja se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vreme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tokom suđenja – pa šta je trebalo učiniti?. Otići u šumu ili pobeći u London. On se odlučio da ostane sa svojim narodom s kojim je bio i za vreme jugoslovenske monarhističke diktature i za vreme Titove komunističke diktature”, rekao je sudija Turudić, prenossi Tanjug.

Kazao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio da učini pristajući jedino na obnovu postupka pred nezavisnim sudom ili na poništenje presude.

„Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za istoriju hrvatskog naroda”, zaključio je Turudić.

Inače, revizija ove presude omogućena je izmenama zakona iz 2009, koji predviđa da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga dela ako je do osuđujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći.

Stepinac je pre par godina proglašen „blaženim”, a zatim je Vatikan pokrenuo njegovu kanonizaciju čemu se, međutim, usprotivila država Srbija i Srpska pravoslavna crkva.

Nakon niza susreta predstavnika srpske države i Crkve sa zvaničnicima Vatikana i susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prošlog septembra, sa rimskim papom Franjom taj postupak kanonizacije je privremeno obustavljen, a istovremeno je formirana komisija SPC, Hrvatske katoličke crkve, koja bi uz posredovanje Vatikana trebalo da utvrdi činjenice o životu i delu Stepinca, koji se smatra odgovornim za mnoge žrtve Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Vulin: Nejasno da li je rehabilitacija ili poništaj presude

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da mu nije sasvim jasno da li je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac danas rehabilitovan ili je samo poništena osuđujuća presuda iz 1946.

Ostaje da se vidi šta će reći sud i da se veruje u nepristrasnost hrvatskog sudstva, rekao je Vulin istakavši da se nada da sudovi u Hrvatskoj neće biti tako ažurni samo kada je u pitanju Stepinac, već da će tu energiju upotrebiti da reše i srpske zahteve u pogledu imovinskih prava, penzija…

“Nadam se da ova iznenadna ažurnost hrvatskih sudova neće stati samo na slučaju Stepinac. Nadam se da će tu ažurnost i energiju upotrebiti da reše, recimo, srpske zahteve kada je u pitanju njihova imovina, povraćaj njihovih imovinskih prava, rešavanje penzijskih poblemi“, rekao je Vulin za Tanjug.

Voleo bi kaže da se politika ne meša u ovaj slučaj i, kako je rekao, sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac.

„Za srpski narod, neko ko je bio vikar ustaške vojske, teško da može da se nada zahvalnom sećaju i rehabilitaciji”, kazao je Vulin i dodao da će hrvatsko pravosuđe znati da ceni upravo ove istorijske činjenice.

(Politika)

KOMENTARI51 komentara

 1. Mali says:

  Stepinac- Hrvatski narodni heroj,koji je zaklao najveci broj Srba.

  • Blaženi Stepinac says:

   Blaženi Stepinac - hrvatski svetac i ponos Hrvatske!

 2. sladjana says:

  Mogu da ga rehabilituju, da ga kuju u zvezde sta god i Hrvati znaju da je on ubijao i da je bio zlocinac i ubica.Njemu je vec presudjeno gore i on sigurno gori u paklu, jer pakao je pakao bio ti Hrvat ili Srbin.

  • Blaženi Stepinac says:

   Stepinac je SVETAC, humanist, filantrop i bezgriješnik! Slava tebi Kriste!

 3. Skromni lala says:

  „Osnovna krivica koja se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vreme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tokom suđenja – pa šta je trebalo učiniti?. Otići u šumu ili pobeći u London.I onda je najbolje rešenje za njega bilo klati Srbe u Jasenovcu,svaki treći sveštenik RKC u Hrvata je bio koljač u Jasenovcu.

  • Voka says:

   ...a to govno Stepinac njihov šef !!!

 4. milovan says:

  Stepinac licno nije nikoga ubio,Ali kao poglavar,Rimokatolicke crkve na prostoru Kraljevine Jugoslavije,nije ni prstom mrdnuo da spreci zlocine.Rimokatolicka crkva krivlja je za zlocine nad SRBIMA i od samih USTASA.Ponovicu zlocine nad Srbima,pripremala je decenijama RIMOKATOLICKA CRKVA u Hrvata.Ustase su bili puki izvrsioci zlodela koje je prpremila i organizovala kompletnu infrastrukturu takozvana crkva u Hrvata.Vatikan je Bio upoznat o svemu,a sada se prave Tose.Ako nisu znali.Ko ucutka onog kardinala Francuza?Kada ce proglasiti blazenim iMajstorovic Fra.Sotonu? Pored Majstorovica blo je jos 400 svestenika koji su dirktno ucestvovali u zlocinima,od klanja do prekrstavanja.Ubijanje Jevreja i Roma,to spada u nacisticku ideologiju i udvaranje A.Hitleru.SRBI SU BILI I OSTALI GLAVNI CILJ ZA UNISTENJE,A SVE SA BLAGOSLOVOM VATIKANA.

  • Blaženi Stepinac says:

   Stepinac je Božji milosrdnik, svetac naših dana, zaštitnik slabih i nemoćnih!

 5. Kulak says:

  Uništavao je sve nekatolike.Zločinac

  • Blaženi Stepinac says:

   Misliš valjda na Dražu koji je napisao da treba ETNIČKI OČISTITI SVE NESRBE?

 6. Portopranco says:

  Stepinac je direktno odgovoran za nasilna prekrštavanja u tzv.NDH

  • Blaženi Stepinac says:

   tepinac je Božji milosrdnik, svetac naših dana, zaštitnik slabih i nemoćnih!

 7. USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

  Ovim postupkom BJR Hrvatske ubrzano stizemo do tacke bez povratka. Ocigledno je da su kod njih pripreme za neki konflikt u toku i zato huskaju narod i podizu nacionalnu svest na visi nivo! Novo naoruzanje im stize iz Nemacke i SAD-a i mislim da ce ubrzo postati remetilacki faktor u regionu! Skoro su i pominjali da ce moci dosegnuti NIs sa oruzjem, a to je dobra poruka za ruse koji tamo imaju bazu...kao slucajno im amerikanci daju bas takve lansirne rampe, koje mogu da dobace do Nisa...Ali zato i nama rusi daju nove helikoptere, usavrsene migove, gromove, s 300 i jos svakakvih novih cudesa...i eto...onda svi zajedno cekamo sudnji dan...a stepinac tada stvarno nece biti bitan, nece imati ni ko da ga slavi...

  • Blaženi Stepinac says:

   Je, BJR Srbija je dobila maketu S-300 od Putina. HAHAHAHAHA

   • Milan+ says:

    S obzirom na to kakve vi imate avione, dovoljna je i maketa S 300.

    • Blaženi Stepinac says:

     Bolji su naši avioni od cijele vaše propale vojske.

     • Sanitarna inspekcija says:

      Ahhaha...sto je babi milo, to joj se i snilo.. :)))

 8. Derim says:

  Kakav narod takav im i svetac. Bruka ljudskog roda koju će pre ili kasnije neko morati da potamani. Svaki normalan a pogotovo pobozan čovek stideo bi se Stepinca i svih vatikanskih koljaca.

  • Blaženi Stepinac says:

   Kakav narod takav im i heroj. Bruka ljudskog roda koju će prije ili kasnije neko morati potamaniti. Svaki normalan, a pogotovo pobožan čovjek stidio bi se Mihilovića i svih četničkih koljača.

   • Milan+ says:

    A ti kao znas nesto o generalu Mihailovicu ??? Pa ti ne znas nista ni o Stepincu, a kamoli o nasim generalima...pokrij se usima, poremecena budalo ! :)

    • Blaženi Stepinac says:

     Majmune retardirani, dobro je znam kakav je krvnik i zločinac bio Draža! Narediti smaknuće 3000 ljudi u 2 dana može samo genocidni manijak napraviti!

     • Sanitarna inspekcija says:

      A gde si to sranje o smaknucu procitao i ko je autor tog govniivog teksta, tvore pokatoliceni ???

 9. Blaženi Stepinac says:

  Sada Blaženik, a uskoro i Svetac. Nebeski čovjek, nebeski narod! Mi Hrvati!

  • vlada says:

   Hrbati su nasilno pokatoliceni Srbi.

   • Hans says:

    Hrvati su bili i ostali Hrvati Katolici, ali su zato srpci nasilno popravoslavljeni Turci i Vlasi, heheee. :-D

    • Milan+ says:

     Haha....pa i moja ujna je Hrvatica katolkinja, samo kad svrati dedi na grob, ime mu cita na ćirilici. :)) Da, da...oduvek ste vi bili katolici.. Bili ste ono sto ste bili, a postali ono sto je bilo isplativije. Procitaj pripovetku Sime Matavulja "Pilipenda", kratka je..na svega desetak strana. Toliko valjda mozes, pa se javi. Dacu ti poduzi spisak literature pod uslovom da naucis pravilno da koristis zarez, ahaha.. "viša raso ", magarčino polupismena..

     • Hans says:

      Hehe, matori izrode! Kažeš da imaš 11 godina, a ponašaš se k'o uobičajen srbijanski seljak, bolje rječeno, seljačina beogradska! Čitaš i dalje bajke, romane, pripovijetke, epove itd.? Čitaj. I ja uživam čitajući tvoje dosadne komentare po skoro cijeli dan, ali zbilja, hahaha.

   • Blaženi Stepinac says:

    Srbi su nasilno popravoslavljeni Vlasi.

  • Voka says:

   @Genocigni Stepinac...Sada na sudu, a uskoro i na ražnju. Satanista, izmišljen narod! Vi CRVatI!

   • Hans says:

    @Voka Hahahahaaa, čuj, čuj niže rase, haha, idi po Mađarsku putovnicu, podčovjeku, hehe.

    • Milan+ says:

     Hans, kad pises "madjarska putovnica", ovo "madjarska" pise se malim slovom, a " potčovjek" se piše sa T. Inace, ako ne znas osnovna gramaticka i pravopisna pravila srpskoga jezika, pisi na nekom drugom jeziku. Evo, ja ti predlazem da predjes na svoj, hrvatski jezik. Imas cakavsko i kajkavsko narecje pa izaberi. Ne moras da ih se stidis, necemo ti se rugati, a i razumecemo te !

     • Hans says:

      Daj, nemoj me ti, seljačina, da ispravljaš Boga ti! Sve si razumio, i sad se praviš pametan, kad očito nisi. Hehe, pa i štokavski dijalekt je Hrvatski, Miki tupane, a ti i dalje sanjaj da je srpski, k'o što sanjaš da je mnogo stvari srpsko. Zato vam se čitav svijet smije kakvi ste mongreli i otpad civilizacije.

    • Voka says:

     @Hans govnoliki kmete...za razliku od tebe ja svoje poreklo znam ! https://en.wikipedia.org/wiki/Vojinovi%C4%87_noble_family

  • Milan+ says:

   Svetac je onaj ko je pred Bogom svetac, a ustase mogu da proglase i djavola svecem...to nista ne znaci ni njima ni tom svecu. To vazi za sve ljude. Pravoslavne crkve nekog proglasavaju svecem na osnovu vidljivih i opipljivih dokaza, na osnovu znakova kojima Bog pruza dokaz ljudima da se radi o svecu...netruleznih kostiju i tela, mirotočenja, isceljenja.. Otkopajte vi svog sveca pa pokazite da li ga je Bog označio kao svetog. Hocete, malo morgen ! :))) uskoro ce i Maks Luburic i Ante Pavelic da postanu 'blazeni'..naravno, u tu pricu niko normalan ni kod vas ne veruje, ali kad nemate istinskih hriscanskih velicina u svojoj istoriji...i prijatelji koljaca su dobri za svece.

 10. Baja says:

  Dobice oni KU-24 cm od Rusa hahahahahahahahah

  • Milan+ says:

   Bajo, to oruzje Rusi spremaju za hrvatice u sledecoj setnji prema Berlinu.. :)))

   • Hans says:

    Spremaju za Hrvatice u sljedećoj šetnji prema Berlinu? O, pa ti ne poznaješ ni demografiju. Znači, još si veći mongrel no što sam mislio da si! Otkud Hrvatice u Berlinu? Zar nisu tamo Njemice? A vama su već nekoliko puta "baćuške" spremile to oružje, hehe.

    • Sanitarna inspekcija says:

     Cuj, HansiČu, to sto ce Rusi da malo "izgaze" odredjene Nato saveznike na putu do Berlina, nije stvar demografije vec elementarne logike .. i pomalo geografije. Vidis, kad bi tvoje neznanje i glupost bili pogonsko gorivo, mogli bismo svi na ovoj planeti besplatno da se vozimo narednih hiljadu godina. Inace, vidim da i blaze oblike humora tesko shvatas ( mislim na ono sa 11 godina ). Je...te, ako ste svi tamo tako glupi, nije ni cudo da vas Nemci u svakom ratu koriste ko topovsko meso...evo naguzise vas na granicu s Rusijom kao i 42. :)))

     • Blaženi Stepinac says:

      Stepinac je Božji milosrdnik, svetac naših dana, zaštitnik slabih i nemoćnih!

 11. Hans says:

  Hahaaa, jaoooo, pa vidi, i Svetog Alojzija srpci mrze? A kad im je spasio dupe na solunskom frontu, bio je dobar! Sveti Alojzije nije samo Blaženi! ZDS!!!! ♥♥♥

  • Milan+ says:

   Ajde sad to isto, samo na svom jeziku...znas ono " kaj, buš, bum, tras... !! ". Nije lepo zvati se "narodom", a koristiti narecje drugog naroda kao svoj knjizevni ( pa cak i govorni ) jezik. Inace, da bi bio majmun i budaletina, i ne moras da imas svoj jezik :)))

   • Hans says:

    Hehe, i štokavski dijalekt je naš, hehe, samo ti sanjaj i dalje. Mada i ne sanjaš, pošto nonstop visiš na ovom šovinističkom portalu, i literalno si zombiran i zadojen mržnjom prema susjedima, od kojih si naučio jezik, preradio ga i proglasio "srpskim" da nebi danas bio kao majmun i skakutao okolo i vikao: „uguguguuuu gagaaaaa gugugagaaa“ ili bi koristio turcizme, pa ih povezivao da dobiješ solidnu rječenicu, koju ni sam, zbog tog majmunskog mozga u toj glavi, nebi razumio, hahaaha. Pa nemoj da se ljutiš! Ta, naši smo! :-DDD

    • Sanitarna inspekcija says:

     Tacno, svoji smo...jezik te odaje..ahaha.. Inace, Hans, ne znam zasto oises "rjecenica" umesto " recenica". Pa to ti je og glagola "reći", a ne "rjeći" ...mislim, ne zameri, svoji smo :))) Vidim sa srpskim imas problema, a svog se stidis... :(( A ja se bas ponadao da ce da bude malo "bus-bum-tras-prd-smrd"... ahaha...e stvarno nemas smisla ni za humor ni za lepo izrazavanje. :)))

  • Voka says:

   @Hans govnoliki kmete...što stalno koristiš Srpski !?

   • Hans says:

    @Voka: Turska kurvo, što ja to stalno koristim što je "Srpski"? :-D Što se ljutiš samo, pa znam da istina boli, ali što da se radi... Prestanite biti šovinisti i sve će biti u top formi.

    • Voka says:

     @Hans govnoliki kmete...ti u stvari nisi KRŠTEN nego KRIŽAN...možda si neki Slovenac (npr. Bojan KRIŽAN)...pa ti nisi ni rvat...hahaha...ti si CRVat !!!

     • Milan+ says:

      Ma taj "Hans" ti je neko govno pokatoliceno iz Gorice. Tamo ti je svaki drugi poreklom Srbin...a mnogi i doskorasnji Srbi. Da im samo vidis prezimena po ulazima u zgrade :))) Nasao da prica meni o Nemanjicima... :))) idiot, i to kompletan :)) kaze kako letuje u Umagu, a po ceo dan komentarise...opsednut Srbima i srpskom istorijom? valjda sto nema svoju.

 12. kosovac says:

  Posmatrajući komentatore kroasane, nameće se zaključak da je velika gamad napala ovaj sajt, treba sačekati da najezda prođe, pa dati neki komentar.

 13. Kulak says:

  Stepinac je do zadnjeg dana rata ostao odan ustaškom poglavniku Anti Paveliću i ustaškom pokretu. Direktno je odgovoran za nasilna pokrštavanja nekatolika koja su vršili katolički sveštenici jer im je bio nadređen. Direktno je odgovoran za klanja Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista i masakre u ustaškim konc-logorima u kojima su masovno učestovali i katolički sveštenici jer je on tim istim sveštenicima bio nadređen. Možda on sam nije ubio nijednog nenaoružanog civila ali nije ni Hitler, pa je svejedno najveći zločinac u istoriji ljudskog roda. Ovaj potez posrnule vlasti u Zagrebu je korak prema pokušaju krivotvorenja rezultata 2. svjetskog rata. Naredni korak je rehabilitacija ustaškog poglavnika Pavelića i ustaškog pokreta jer, Bože moj, oni su samo htjeli hrvatsku državu. To što su izvršili genocid nad Srbima, Židovima, Romima i hrvatskim antifašistima, što su osnovali konc-logore tipa Jasenovac i Jadovno u kojima su masakrirali na stotine hiljada nedužnih civila, to što su spaljivali vjernike u pravoslavnim crkvama, to što su počinili nebrojena druga zvjerstva nije bitno, jer Bože moj, samo su htjeli uspostaviti hrvatsku državu. Ova vlast u Zagrebu krenula je putem bez povratka i putem u poraz, jer u obračunu fašizma i antifašizma uvijek pobjeđuje antifašizam.

 14. Portopranco says:

  Ovo ni diktator Tuđman nije imao drskosti da uradi, jer je kao Titov generel bio upoznat sa nasilnim pokrštavanjima i drugim zločinima za koje je odgovoran Stepinac.

 15. Baja says:

  Stepinac je bog!!!!!! A vi lajte na mjesecinu!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *