DOKAZ DOBRE SARADNJE: Rusija otpisala 90 odsto kubanskog duga

DOKAZ DOBRE SARADNJE: Rusija otpisala 90 odsto kubanskog duga

10 decembra 2013

cuba2Rusija i Kuba su potpisale sporazum o otpisu 90 odsto kubanskog duga sada nepostojećem Sovjetskom Savezu, koji je iznosio ukupno 32 milijarde dolara, čime je okončan 20 godina dug spor i otvara se put novim investicijama i trgovini, objavio je Rojters pozivajući se na ruske i evropske diplomate.

Dogovor Kube i Rusije o otpisu najvećeg dela duga je postignut u oktobru, a predviđeno je da Kuba u narednih 10 godina isplati Rusiji 3,2 milijarde dolara, u zamenu za oprost preostalog dela duga od 32 milijarde dolara, od kojeg 20 milijardi dolara čini glavnica, a ostalo su kamate i drugi troškovi, navele su diplomate.

Taj sporazum još treba da potvrdi ruska Duma.

Diplomate su dodale da predstavnici Rusije i Kube nastavljaju pregovore o tome na koji način će Havana otplatili preostali dug, budući da iznos od 320 miliona dolara godišnje i dalje predstavlja veoma veliku sumu za tu finansijski posrnulu zemlju, koja je već decenijama pod sankcijama SAD-a.

Kuba od izvoza godišnje ostvari prihode od oko 18 milijardi dolara, što uključuje i prihode od turizma i medicinskih i obrazovnih usluga.

Kuba je krajem osamdesetih godina prošlog veka bankrotirala zbog dugova Pariskom klubu, ali u poslednje vreme preduzima mere za restrukturiranje starih dugova kako bi popravila svoj finansijski kredibilitet na međunarodnom tržištu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *