ДОКАЗИ И АНАЛИЗА: Руска војска у Сирији!

ДОКАЗИ И АНАЛИЗА: Руска војска у Сирији!

8 септембра 2015

russian-navy-sirya4203019790Две вести о учествовању Русије у сукобу у Сирији су побудиле велики интерес медија протеклих недеља. Прва је да је Русија Дамаску испоручила шест авиона МиГ 31 сиријској војсци и руски медији су чекали недељу дана да пренесу службени изјаву Кремља како испоруке није било. Готово недељу дана се нагађало јесу ли или нису ти авиони у Сирији, а руска државна компанија за извоз оружја агенцијама као што је Итар-Тасс није хтела ни потврдити ни оповргнути могућу испоруку.

Након тога израелски медији пишу како је у близини Дамаска стигао руски контингент, а очекује се и долазак руских војних пилота који би требали вршити ударе по положајима „Исламске државе“. Руски председник је опет чекао неколико дана, да би на крају особно саопштио како се ради о нетачној информацији и да руска војска за сада нема намеру укључивати се у сукоб у Сирији.

Свакоме ко познаје структуру руских државних медија је јасно да су одговори темпирани тако да медијске натписе демантују недељу дана или неколико дана након што их пренесе цели свет закаснели свесном намером и у договору уредништва с политичким вођством земље. Треба ли подсетити да све до потписивања акта о уједињењу Крима с Руском Федерацијом Кремљ није хтео признати да су војници без ознака руски и Владимир Путин је тек накнадно изјавио како су они тамо били у склопу договореног контингента с Кијевом и да њихов број никада није премашио квоту коју је допуштала Украјина. Узмимо да је и било тако, али је овде важно напоменути да руска помоћ Дамаску и не мора бити објављена на сва звона, иако је она константна и врло лако се да доказати.

Сасвим „случајно“ ни Вашингтон још није сигуран којег је обима та помоћ и пре два дана намеће нове санкције против великих руских, кинеских и других компанија, оптужујући их за кршење ембарга на продају оружја и пренос технологије за производњу оружја за масовно уништење Ирану, Северној Кореји и Сирији. Међу најпознатијима од 23 компаније и особе које су се на црној листи објављеној 2. септембра су руски Рособоронекспорт, руска државна компанија за продају оружја, али и руска компанија МиГ, творац чувеног борбеног авиона.

Шта каже Вашингтон на то? Сједињене Државе тврде како нису могле потврдити да Русија набавља оружје Сирију.

Вашингтон не може потврдити претпоставку да Русија опскрбљује оружјем сиријску владу, али је у питању могућност такве помоћи и ми смо због тога врло забринути, изјавио је портпарол Стејт Дипартмента Марк Тонер.

„Па, видели смо различите изјаве и извештаје о томе да Русија може искрцати војно особље или послати авионе у Сирију. Могу рећи да будно мотримо ситуацију. У контакту смо с нашим партнерима у региону од којих покушавамо добити више информација. Јасно, ми смо јасно забринути због тога или да ли се то заправо догађа. Међутим, сигурно би се забринули због било каквог покушаја да се Асадов режим подржи с војним особљем, авионима, помоћи било које врсте или финансирањем, јер то видимо као дестабилизирајући и контрапродуктиван акт“, рекао је Тонер.

Према његовим речима, САД не могу потврдити претпоставку о слању руског оружја у Сирију.

Раније је протпарол руског Министарства спољних послова Мариа Захарова рекла да Русија помаже Сирији у борби против тероризма у потпуном складу с међународним правом. У исто време, одговарајући на захтев за коментар о објављивању страних медија о наводном распоређивању руских борбених авиона у Сирији, она је подсетила да су Министарство одбране и Кремљ оповргнули те наводе, преноси руски Поглед.

Данас су медији пренели вест како руска артиљерија активно подржава Асадову војску у офанзиви у близини лучког града Латакија на северу земље.

Према информацијама портала „Војни информатор“, који се позива на своје изворе у сиријској војсци, подршку артиљеријом руског војног контингента је проширена на подручја под контролом владе из Дамаска.

Портал пише како је сиријска војска уз помоћ руске артиљерије успела неутрализовати џепове исламистичких милитаната северно од града Латакије и потиснула их у дубину од 20 километара. Осим тога, портал наводи и да су у близини Латакије интензивирана непријатељства и употреба руских јуришних хеликоптера по положајима сиријских побуњеника.

У међувремену је Кремљ изнова поновио у медијским извештајима о наводној умешаности руских авиона и хеликоптера у борбама против терористичке скупине „Исламске државе“у Сирији не треба веровати.

Као што стоји, дан раније су израелски медији известили да је Русија почела „војну интервенцију у Сирији“, те да ће наредним данима доћи руски борбени авиони, јуришни хеликоптери, саветници, војни инструктори, пилоти и друго војно особље.

Руске власти су у више наврата изјавиле да у земљи још нико није отворио питање слања руских војника у Сирију у борбу против терористичке групе „Исламске државе“, као и о учествовању руског авиона у нападима на терористе.

Покушајмо онда видети што се може доказати. Прво, руски војници су већ учествовали у борбама у Сирији, иако су то чинили у оквиру обезбеђења компанија или паравојне формације „Славенски корпус“ и 2013. су учествовали у борбама у Деир Ез Зору и чувању оближњих нафтних поља. Након што су у једној акцији упали у заседу побуњеника у близини града Ал-Сукхна на путу до Деир Ез-Зора, вратили су се у Русију, а власнике компаније „Славенски корпус“ је затворила Федерална службе сигурности (ФСБ) јер је руска влада операцију сматрала нелегалном. Руски портал Фонтанка у чланку из децембра 2013. детаљно описује „посљедњу битку Славенског корпуса“, а на Гооглеу постоји и неколико фотографија снимљених у време њиховог боравка у Сирији.

Али, ако је ово и била иницијатива пензионисаних припадника специјалних руских јединица, за нове пошиљке оружја се то тешко може рећи и веројатно је реч о оружју које је Русија Сирији продала или испоручила у складу с међународним правом, јер Русија помаже Сирији у борби против тероризма, као што је изјавила портпаролка руског Министарства спољних послова Мариа Захарова.

Блог Орyx објављује све фотографије свог руског наоружања које се може видети у једницама сиријске војске.

У објави од 24. августа Ориx Блог приказује фотографије и пише да је неколико борбених возила БТР-80 само неколико дана након што су виђени на руском војном броду Николај Филченков осванули на бојишту у Сирији. На фотографијама се виде модели БТР-82с, што је била последња у низу испорука оружја влади у Дамаску.

Снимке показују присутност најмање једног борбеног возила БТР-82А како учествује у офанзиви с циљем ослобађања претходно изгубљених територија у североисточној Латакији. Офанзиве су заједно провеле сиријске Националне одбрамбене снаге (НДФ), Сиријска арапска војска (САА) и Републиканска гарда која је тек недавно у великом броју размештена на сиријске обале. Заједно са својим Т-72с, БМП-2с и самоходним хаубицама 152мм 2С3 Акација, Републиканска гарда је стигла на запад земље средином јуна 2015. Може се сматрати ​​да се испорука БТР-82с у Сирију догодила у отприлике исто време. Долазак Републиканске гарде је увелике ојачало ватрену моћ Националних одбрамбених снага које су имале задатак да бране регион углавном наоружани старим оружјем. У ствари, НДФ је у претходним офанзивама чак био присиљен користити противавионске топове 100мм КС-19, док сада на бојишту стоји кудикамо боље.

Познато је да је Сирија добила ограничен број борбених возила БТР-80 из Русије крајем 2013. или почетком 2014. године. Та су возила службено кориштена у сврху уклањања сиријског хемијског арсенала, али се никада нису вратила у Русију.

Најмање две различите верзије БТР-80 је већ виђено у Сирији, као и неколико БТР-80 непознатог варијанте који су уочени на палуби брода Николај Филченков.

Недуго потом блог Орyx објављује нову ексклузивну репортажу о руском оружју у Латакији.

„Офанзива сиријске војске у регији Латакија и даље открива до сада непознате детаље о руској улози у сиријском грађанском рату. Осим недавно уочене испоруке руских пешадијских борбених возила БТР-82А сада нови докази потврђују да руски војни инструктори имају кључну улогу у вођењу офанзива на терену“, стоји у чланку.

„Звучни фрагменти који се чују у извештају Националних обрамбених снага које воде офанзиву у Латакији потврђују ранија нагађања о учествовању руских војних инструктора који су тамо послани да помогну операцијама владиних снага на том подручју. Заједно са сиријском војском и недавно пристиглом Републиканском гардом је НДФ покренуо нову офанзиву у североисточној Латакији. Ако се покаже успешном, офанзива ће увелико побољшати контролу владиних снага над тренутно угроженом територијом у унутрашњости и задати озбиљан ударац побуњеничким снагама, пише даље у блогу.

Разговор је тешко чути због велике буке која долази из возила БТР-82А и 30 мм 2А72 топа, али се неки изрази могу разумјети, укључујући и позиве на продужетак ватрене подршке. Блог цитира конверзацију: „Павлин, павлин, мы выходим“, што значи на „Паун, Паун, идемо ван“ (Паун је вероватно надимак).

Превод 2:03 на 2:30 видеа офанзиве у Латакији и даље:

02:03: “Давай !“ – Ајде!

02:06: “ Бросай! “ – Баци!

02:10: „Ещё раз Ещё давай !“ – Још, још једном! Дај!!!

02:30: „Павлин, павлин, мы выходим“ – Паун, Паун [надимак] идемо напоље.

Иако се чује само мањи део разговора чује, чини се да су возилом БТР-82А у ствари управљали руски војници. Међутим, 4. августа је портпарол уреда руског председника оповргнуо било какво учествовање руског војног особља на страни сиријске војске.

Занимљиво, интернет страница Соуриа Нет 12. августа извештава да је руско војно особље послато у село Сланфах, око 30 км источно од Латакије, за одбрану од напада побуњеника на алавитска подручја.

Потом је Ал-Wатан 26. августа објавио чланак у којем тврди да Русија јача своју присутност у Сирији изградњом нове војне базе у Јаблаху, обалном граду у регији Латакија, неких 25 км јужно од самог главног града региона.

Исти чланак спомиње разне гласине и теорије завере у вези западног и руског уплитања у сиријски рат, укључујући много развикане, али на крају демантоване приче о испоруци шест руских авиона МиГ-31 Сирији, као и наводни почетак давања сателитских снимака сиријској војци. Иако нема доказа о одлуци за слање тих снимака, познато је да Русија подржава сиријску владу пре и за вријеме рата и да с Дамаском сарађује шпијунска служба (СИГИНТ) путем свог Центра-С, С-2 и С-3 обавештајних прикупљање објеката, од којих је први заробљен 5. октобра 2014. године.

Вест се такође поклапа с порастом виђења руских беспилотних летелица на сиријском небу, што додатно указује на покретање нових обавештајних програма у последњих неколико месеци.

Иако је чињеница да су руски војни подузетници раније деловали у Сирији, сада би се могло говорити о директној, али непотврђеној помоћи од стране руских војних особа. Осим тога, руска влада службено забрањује распоређивање војника у Сирији, што се види и из привођења припадника „Славенског корпуса“ по повратку у Русију.

Очито, овај доказ тајновитог руског војног ангажмана у Сирији не представља изоловану појаву и може се сматрати продужењем праксе дугогодишње потпоре сиријској влади, док истовремено објаве медија могу послужити као доказ руске преданости у заштити својих међународних интереса и савезника, чак и ако Москва одбија признати да је директно уплетена у отворени сукоб. Чињеница да је таква нечујна интервенција може значити почетак пуно ширег руског учествовања у рату који траје већ више од четири године, завршава своје извештавање Орyx Блог, који је прилично веродостојан из разлога што објављује гомилу снимака, фотографија и материјала по којима војни експерти могу проценити када се које оружје појавило на сиријском ратишту.

За крај, шта рећи на медијске натписе о овом или оном ангажману Русије у рату у Сирији? Ништа. Пуно је важније да влада у Дамаску добија ту подршку, а то што ће она службено можда бити демантована уопште није битно.

ФОТО – Припадници руских војника из „Славенског корпуса“ 2013. у Сирији:

Slavonic_Corps_2 (1) 546

3503 547

(altermainstreaminfo.com.hr , priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Miomir says:

    Koje licemerje zapada (SAD) koji vec godinama pomaze pobunjenicima da sruse legalno rukovodstvo Sirije. Zapad to naziva gradjanskom revolucijom a u stvari to su najmanje gradjani Sirije vec formorane teroristicke grupacije od strane zapada uz svesrdnu pomoc Saudiske Arabije, Kuvajta, Turske i Izraela a najmanje im je cilj zastita demokratije vec rusenje legalno izabrane vlade Sirije zarad svijih licnih interesa, a sada im smeta intervencija Rusije koja je legalno tamo na poziv Siriske vlade. Rusija pametno radi sve se to sada kuva u loncu i niko sa zapada ne moze sigurno da potvrdi o cemu se radi i koliki je obim ruske pomoci a kada to bude potpuno vidljivo i evidentno onda ce vec biti kasno za neku njihovu analizu. Rusija je legalno tamo ima svoju veliku bazu gradi novu ali to sve radi legalno na poziv i uz odobrenje legalne vlade Sirije. Ali zapadnim okupacionim snagama to smeta jer im je potpuno poremetila planove. Zivela Rusija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u