Dokazi o ekonomskom kolapsu Evrope

Dokazi o ekonomskom kolapsu Evrope

22 januara 2013

European-3Ekonomski krah Evrope se ubrzava. I dok glavni mediji nastavljaju da proklamuju da je u Evropi finansijska kriza “izbegnuta”, ekonomske statistike koje dolaze iz Evrope nastavljaju da postaju sve gore.

Manufakturna aktivnost u Evropi je u stanju kontrakcije mesec za mesecom, stopa nezaposlenosti u Evrozoni je dostigla nove rekordne visine, dok je službena stopa nezaposlenosti za Grčku i Španiju sada daleko veća nego vrhunac stope nezaposlenosti za SAD tokom velike depresije 30-tih godina prošlog veka.

Ekonomska situacija u Evropi je daleko gora nego što je bila pre godinu dana, i nastaviće da bude još gora sve dok mere odricanja i dalje budu naplaćivale ogroman danak ekonomijama Evrozone.

Bilo bi teško potceniti koliko su stvari postale loše, naročito u južnoj Evropi. Istina je da sada skoro čitava južna Evropa proživljava potpunu ekonomsku depresiju. Na žalost, većina Amerikanaca pokazuje vrlo malo pažnje onome šta se dešava preko Atlantika. Ali, trebali bi da posmatraju, jer to šta se dešava je ono kada nacije na kraju nagomilaju previše duga.

Sjedinjene Američke Države imaju najveći dužnički teret od svih, i sve što se dešava tamo u Španiji, Francuskoj, Portugalu i Grčkoj će se na kraju takođe desiti i ovde kod nas.

Sledi 20 činjenica o kolapsu Evrope koje bi svako trebalo da zna:
1) Manufakturne aktivnosti u Francuskoj i Nemačkoj su 10 meseci uzastopce u stanju kontrakcije (napomena: Ministarstvo rada Savezne Republike Nemačke je 17.09.2012. godine podnelo nacrt Izveštaja o siromaštvu u Nemačkoj. Prema navedenom Izveštaju, tokom 2010. godine siromaštvo za porodice u Nemačkoj je iznosilo 15,6 %, dok je siromaštvo za neoženjene/neudate, a koji su mlađi od 65 starosti, iznosilo 36,1 %. Takođe, prema američkim izvorima, marta meseca 2012. godine 500.000 nemačkih porodica je živelo u mraku, jer im je zbog neplaćanja računa isključena struja. U svojim izveštajima iz 2011. godine engleski novinar Mike James, koji živi u Nemačkoj, je potvrdio da su nemačka deca već počela da prose po ulicama, tražeći novac za hranu (tu se misli na nemačku decu, a ne na decu gastarbajtera). Takođe, krađe hrane iz samousluga više nisu nikakva retkost).

2) Stopa nezaposlenosti u Evrozoni se sada popela na 11,8 % – novi sveopšti rekord (napomena: na dan 08. januara 2013. godine, nezaposlenost u čitavoj Evropskoj uniji, prema službenim podacima, iznosi 26 miliona !!! Analitičari smatraju da je prava cifra veća od navedene, mada se momentalno ne usuđuju da navedu kolika bi zaista mogla da bude.).

3) Tokom novembra meseca, Italija je iskusila najoštriji pad u maloprodaji koji je imala tokom prethodnih 17 meseci.

4) Manufakturna aktivnost u Španiji je u stanju kontrakcije 20 meseci unazad.

5) Procena je da ovog momenta u grčkom bankarskom sistemu nenaplative pozajmice predstavljaju 20 % svih internih pozajmica.

6) Zapanjujućih 22 % čitave populacije Irske sada živi u domaćinstvima koja su ostala bez ijednog zaposlenog (napomena: emigracija iz Irske sada uzima maha).

7) Stopa nezaposlenosti u Grčkoj sada iznosi 26 %. Pre godinu dana je iznosila 18,9 %.

8) Stopa nezaposlenosti u Španiji se popela na neverovatnih 26,6 %.

9) Stopa nezaposlenosti na Kipru za radnike mlađe od 25 godina starosti iznosi 27 %. Nazad 2008. godine bila je daleko ispod  10 %.

10) Tokom novembra meseca prodaja motornih vozila proizvedenih u Francuskoj je opala za 28 % ako se uporedi sa prethodnom godinom.

11) Danas stopa siromaštva u Grčkoj iznosi 36 %. Nazad 2009. godine iznosila je 20 %.

12) Stopa nezaposlenosti u Italiji za radnike ispod 25 godina starosti iznosi 37,1 % – nova sveopšta procentna vrhuška.

13) Zapanjujućih 44 % čitavog stanovništva Bugarske sada gleda u “surovu materijalnu lišenost”.

14) Stopa nezaposlenosti u Španiji za radnike ispod 25 godina starosti iznosi 56,5 % – nova sveopšta procentna vrhuška.

15) Stopa nezaposlenosti u Grčkoj za radnike ispod 25 godina starosti iznosi 57,6 % – nova sveopšta procentna vrhuška.

16) “Citygroup” (američka bankarska grupa) predviđa da postoji verovatnoća od 60% da će Grčka da napusti Evrozonu tokom narednih 12 do 18 meseci.

17) U nekim izveštajima je obelodanjeno da se pojedine kuće u Španiji prodaju 70 % manju cenu u odnosu na onu sa vrhunca vrednovanja „mehurića nekretnina“, 2006. godine. Ovog momenta postoji oko 2 miliona neprodatih kuća u Španiji.

18) U Grčkoj odnos duga prema bruto nacionalnom dohotku (BND) iznosi 200 %.

19) Prema izjavi Komiteta francuskih proizvođača automobila, godina 2012. je bila najgora godina za francusku automobilsku industriju od 1997. godine.

20) 2005. godine francuska auto-industrija je proizvela oko 3,5 miliona motornih vozila. Tokom 2012. godine, ta cifra je spala na 2 miliona vozila.

Jedna stvar koju ove šokirajuće cifre ne mogu da predstave je ogromna količina bola kojeg ovog momenta mnogi prosečni Evropljani proživljavaju na dnevnoj osnovi. Kako bi dobili kratki uvid u ono šta ovih dana život u Grčkoj znači, pogledajte ovaj kratki izvod iz članka “Bloomberga”:

“Anastazija Karagainatagi, stara 57 godina, bivši maneken i vlasnik kafića u Solunu, Grčka. Pošto je izgubila svoj biznis zbog finansijske krize, ona sada spava na poljskom krevetu prekoputa frižidera u kujni njene majke i zavisi od socijalne pomoći za hranu i insulin koji je neophodan za njen dijabetes.

‘Ja se osećam kao da mi je život prošao kroz ruke’, izjavila je Karagainataki, čiji brat takođe deli njihov jednosoban stan. ‘Ja se osećam kao da sam mrtva’.

Za hiljade Grka kao što su Karagainataki, srž života srednje klase se raspada. Učitelji, čije se plate smanjuju za jednu trećinu, sada kradu struju. Porodice u nekada bezbednim komšilucima se sada plaše da napuštaju svoje kuće zbog povećanja uličnog kriminala”.

Uzduž čitave Evrope, ljudi koji su izgubili svaku nadu vrše akte samo-spaljivanja u očajnom pokušaju da na sebe privuku pažnju. Milioni Evropljana, bivših pripadnika srednje klase koji su izgubili sve, sada postaju sve više očajni. Uzduž čitave južne Evrope samoubistva i kriminal skaču do nebesa, dok masovne ulične pobune sada izbijaju na redovnoj osnovi.

Na žalost, ovo je samo POČETAK. Stvari će u Evropi postati JOŠ GORE.

U međuvremenu svi mi koji živimo u Sjedinjenim Američkim Državama šeretski gledamo u Evropu preko naših noseva, samo zato što još uvek živimo u lažnom mehuriću prosperiteta koji je zasnovan na dugu.

Međutim, i mi ćemo na posletku takođe biti pecnuti merama odricanja. Nedavni „Dogovor fiskalne litice“ je indikator tome. Takse se povećavaju dok će troškovi savezne Vlade biti barem usporeni (napomena: procena analitičara je da će to „usporavanje troškova savezne Vlade“ trajati na jedvite jade dva meseca). Neće proći previše dugo pre nego što se posledice svega ovoga odraze na ekonomiju.

I, naravno, realnost situacije je ta da ako gledate na cifre, ekonomija SAD nije baš tako sjajno funkcionisala tokom 2012. godine. Hladna, surova istina je ta da je dugo unazad ekonomija SAD u stanju pada i da postoje gomile razloga da možemo očekivati da će naš pad biti još više ubrzan tokom 2013. godine.

Prema tome, ako ste Amerikanac, nemojte da se smejete oko onoga šta se u Evropi momentalno dešava. Mi takođe idemo potpuno istom stazom kojom su oni išli, a i mi ćemo da iskusimo potpuno istu vrstu patnje kroz koju oni sada prolaze.

Upotrebite ove poslednje „mehurične“ mesece da se pripremite za ono šta nailazi (tj. finansijski kolaps). Tokom nekog momenta u bliskoj budućnosti ovaj „mehurić nade“ će nestati i onda će vreme za pripreme biti završeno.

Sa sajta www.prisonplanet.com preveo Branko Filipović

(izvor: dverisrpske.com )

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *