Dokazi o prirodnoj katastrofi koja je umalo uništila Zemlju

Dokazi o prirodnoj katastrofi koja je umalo uništila Zemlju

2 avgusta 2014

srb-u-tekst-zavojsko-jezeroAtraktivna fosilna nalazišta na obalama Zavojskog jezera, na Staroj planini, koja su ugledala svetlost dana pre dvadesetak godina, kada je ovde napravljena akumulacija, nastala su pre 210 do 230 miliona godina. I, posledica su velike prirodne katastrofe, usled koje su flora i fauna gotovo bili zbrisani za lica Zemljine kugle. Zato predstavljaju pravu retkost i treba ih zaštititi – apeluje prof. dr Pavle Premović, priznati evropski stručnjak za geohemiju, koji se već godinama bavi proučavanjem ovog dela Srbije.

Po rečima ovog eksperta, reč je o jedinstvenom lokalitetu koji obiluje bogatim strukturama fosilnih ostataka školjki, račića i drugih organizama, iz doba kada je na ovom prostoru bilo toplo tropsko more. U svojim donjim slojevima, nalazište verovatno sadrži i dokaze o velikoj prirodnoj katastrofi tog vremena. Verovatno usled erupcije nekog vulkana, udara meteora ili meteorita, došlo je do uništavanja i nestanka gotovo 90 odsto života u vodi i bar 70 procenata živih bića na kopnu…

– Zbog činjenice da se fosilni ostaci, u ovom kraju, godinama koriste i kao građevinski materijal, pomenuto nalazište bi trebalo zaštititi, a u taj posao moraju da se uključe država, stručne institucije, lokalne vlasti… – apeluje dr Premović, ukazujući da se daleka istorija može videti i u dvorištima ovdašnjih kuća, popločanim kamenom na kojima su uočljivi ostaci davnog života.

Najveći broj otkrivenih nalazišta lociran je u mestima Glavina, Skrivena, Zapadje, ali i oko sela Gostuša i Pokrovenik, te uzvodno od jezera, na Vrelu. I u kanjonu Visočice vidljivi su „otisci“ džinovskih školjki…

FOSILI

Istraživač i asistent profesora Premovića, Đorđe Radenković, kaže da na ovom prostoru postoje dve vrste fosilnih ostataka, odnosno struktura koje svedoče o ostacima kanala kojim su se manji organizmi sakrivali od predatora toga doba. Prisutne su i naslage školjki nalatoženih na tadašnjem toplom morskom dnu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *