Dokazi postojbine Srba na teritoriji Hrvatske

Dokazi postojbine Srba na teritoriji Hrvatske

20 marta 2014

plitvice_002Samo pouzdanim tragovima i dokazima do istine, ma kakva ona bila i kome god se (ne) sviđala – moto je knjige „Krvave suze Postojbine“, čiji autor je Milorad Bošnjak, novinar „Večernjih novosti“. Knjiga dokumentuje postojanje velikih naseobina Srba na teritoriji današnje Republike Hrvatske od četvrtog veka hrišćanske ere pa sve do anticivilizacijskog egzodusa 1995.

Osnovni motiv nastanka knjige je apsolutno netačna tvrdnja takozvane zvanične istorije da su „Srbi na taj teritorij počeli doseljavati tek uoči uspostavljanja Vojne Krajine u 16. veku“. Takav istorijski lažan a politički interesan „nauk“ đaci i danas izučavaju.

– Srbi na teritoriji današnje Hrvatske dokazano su imali, imaju i imaće svoju postojbinu, utemeljenu na vlastitoj, prema svim evropskim, istorijskim, državotvornim načelima i zaslugama na stečenoj i odbranjenoj zemlji. Nedovoljno traganje i samih Srba koji potiču sa nekadašnje Vojne Krajine, zatim iz vekovima međusobno, u državnom smislu odvojenih oblasti Dalmacije, Slavonije i Hrvatske, za svojim istinitim istoriografskim, nacionalnim i ustavotvornim identitetom, čak i za svojim davnijim porodičnim korenima, delom je uslovilo nastanak knjige, a onda i njen naslov – objašnjava Bošnjak.

– Verujem, da naslov smislom, nažalost, realistički, izražava časnu i svu zlu sudbinu Srba, kao i dokazanih časnih Hrvata, na tom odvajkada i zauvek zajedničkom tlu.

U knjizi, čiji je izdavač LIO iz Gornjeg Milanovca, među važnijim poglavljima nalaze se i krvlju stečena priznanja da su Srbi Krajišnici bili najjeftiniji, najbolji graničari i branioci moderne Evrope od militantnog islama. Kao i priznanja koja su im javno izricali vođe zajedničkog Ilirskog pokreta, a glase: „Hrvatstvo su nam sačuvali Srbi“!

Kao jedan od dokaza pradavnog življenja Srba u svojoj Postojbini, u knjizi su sakupljene hiljade srpskih prezimena, etimološki svrstanih prema načinima njihovog nastanka, čak i porodičnih nadimaka. Izumrlih i još postojećih.

Među potresnim odlomcima je i moleban Nikole Tesle, rodom Ličanina, svetskoj javnosti 1942. koji u najkraćem glasi: – Treba učiniti sve da moj narod ne nestane…!

Prema autorovim i istraživanjima drugih publicista, univerzitetskih profesora, objektivnijih medija, prezentovanim u ovom radu, jasno je da se građanski rat 1991-95, koji se u Hrvatskoj zvanično zove domovinski, mogao i morao izbeći!

– Želja mi je da ova knjiga bude podsticaj novim dokumentovanjima srpskih seoba i tragedija na teritoriji današnje Hrvatske, istraživanjima zajedničke sudbine Srba i Hrvata tokom proteklih stoleća i godina, nerazdvojive tada, sada i zauvek – kaže autor.

POSVETA

Knjiga je prevashodno, najiskrenije, posvećena deci svih nacija, koja su svojim očima, u vlastitom memofondu, na žalost i sramotu moderne evropske i američke civilizacije, od početka poslednje decenije 20. veka propatila, zlosrećno i traumatično zapamtila sve predratne, ratne i posleratne užasne, upropašćene godine svog detinjstva i budućnosti. Kako na teritoriji Republike Hrvatske, tako i tokom besmislenog, bespotrebnog rata na teritoriji bivše Republike Srpske Krajine.

ĆIRILIČNI DOKUMENT

Na prednjoj korici knjige štampan je deo Oktoiha iz 14. veka, jednog od najznačajnijih ćiriličnih dokumenata Srba u Vojnoj Krajini, u Slavoniji, Dalmaciji i Hrvatskoj. U dokumentarnom dodatku su i drugi slični sačuvani starinski rukopisi. Na zadnjoj korici je znameniti prizor sa Plitvičkih jezera, gde je 31. marta 1991. na katolički Uskrs počeo četvorogodišnji rat.

KOMENTARI4 komentara

 1. mitovi mitovi says:

  Ništa vi niste "očuvali". Vi ste BJEŽEČI pred Turcima primljeni na Hrvatske prostore i samo dali doprinos obrani od Otomana u zamjenu za siguran smještaj eeeee od tada do danas to pokušavate preokrenuti u laž da ste od pamtivjeka na ovim prostorima ! Usput rečeno,interesantno je tvrditi da ste vi nekoga "odbranili"od Turaka a vaša država je pod istima bila "SAMO" 500-g ???????!!!!!!!!!! Jako čudno i ispada jako smješno jelda ?!

 2. Saša says:

  Hrvatska istorija prema mnogima počinje sa NDH. Sadašnja Hrvatska je nastala na temeljima NDH i genocida nad Srbima, Jevrejima i dr. Hrvati i nemaju neke istorije osim da su bili provincija drugih država i naroda. Bili su i srpska provincija. Kompleksi su kod Hrvata veliki. 90% stanovništva sadašnje Hrvatske je milom ili silom prešla na katoličanstvo. Vatikan je vijekovima uništavao tragove srpske duhovnosti i crkava. I sada možete naći npr na dalmatinskim ostrvima pravoslavne crkve, tj. ostatke nažalost. Svi su bili tamo pravoslavne vjere.

 3. goran says:

  da ti gore mitovi mitovi a da te pitam za tih 500 godina koliko hrvata je dalo zivot za odbranu svojih teritorija od turaka mi negde oko 500 hiljada muske populacije. a ako ti je ovo cudno uzmi malo citaj literaturu iz Austrije Nemacke Madjarske i videces da nije Srbin stao da brani Evropu sve ove zemlje navedene gore bi bile osvojene pa i vi Hrvati.. Austrijanci i Nemci makar to priznaju za razliku od vas Hrvata... nemoj da ponistavas za nesto za sta je dalo zivot pola miliona ljudi to je sramno nego citaj malo vise i onda mozda procitas i ono ne napisano...

 4. franjo smrdic says:

  Srbi su na tim prostorima branili svoje, i bili svoji na svome , a vi ste na tudjoj Srpskoj zemlji, vi ste najobicniji razbojnici i genocidne ubojice , Bog ce vam platiti svaku suzu srpsku , platice vam za sve jame u koje ste bacali i djecu i zene platice vam zemlju otetu zemljom koja ce vas pokriti ,sjeme vam se zlocinacko zatrlo ! Inace je samo Dalmacija bila 200 godina pod turcima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *