ДОКАЗУЈУ ФАШИЗАМ! Хрвати открили споменик Степинцу

DOKAZUJU FAŠIZAM! Hrvati otkrili spomenik Stepincu

9 februara 2017

00stepinac_620x0 545z

Spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu otkriven je danas u Osijeku, dan uoči današnjeg obeležavanja 57. godišnjice od njegove smrti.

Na otkrivanju biste, predsednik Udruženja „Auksilijum“ Marijan Gubina istakao je „da je ovim činom odata počast Stepincu, njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koje je pokazao pravi smisao vere, te da on treba da podseća Osječane koliko je važno biti spreman podneti žrtvu“.

– Stepinac je jedan od najvećih hrvatskih sinova, a spomen-bista je znak zahvalnosti za sve što je učinio za opstanak hrvatskog naroda – kazao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Prisutni novinari i arhitekta Tomislav Progmet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen-bista postavljena. Kako oni smatraju, bista se nalazi na neprimerenom mestu, u neposrednoj blizini parkinga.

Progmet je primetio kako je primereno mesto za postavljanje spomenika bilo kojem svešteniku ispred crkve ili župnog dvora.

– Ovo mesto je neprimereno i potcenjivačko prema kardinalu Srepincu – kazao je Progmet, a prenela Hina.

Dok Hrvatska veliča Stepinca, on je za Srbiju sporna ličnost koja je doprinela stradanju Srba, Jevreja i Roma. Srpska pravoslavna crkva (SPC) će na sednici srpsko-hrvatske crkvene Mešovite komisije tokom naredne nedelje u Novom Sadu predstaviti dokaze da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i u njenoj genocidnoj politici. Inače, Stepinac je bio prvi čovek Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme ustaške NDH i do poslednjeg dana se zalagao za opstanak te države.

Treća sednica Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije biće posvećena pitanjima da li je Stepinac podržavao politiku NDH i kakav je bio njegov odnos prema srpskom narodu.

PROTESTNA NOTA U IGRI

Posle još jednog sramnog poteza u Hrvatskoj, danas bi trebalo da se zna da li će naša Vlada uputiti protestnu notu Zagrebu. Kako je za „Novosti“ rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, to još nije izvesna opcija, jer je jasan stav premijera Aleksandra Vučića da se na slične provokacije naših suseda ne odgovara.

Dačić je takođe oštro kritikovao podizanje spomenika Stepincu, i ocenio da to pokazuje da je u toj zemlji uobičajena „antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH“.

– Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking – naveo je šef diplomatije. To je i jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. Zašto EU ćuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina? Da li ćutanje znači odobravanje? Ili će me neko iz EU, najzad, demantovati.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Nije fašizam, već NACIZAM. NDH je nacistička.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *