ДОКЛЕ ЋЕ СЕ ПО СРБИЈИ ШИРИТИ НЕИСТИНА све бројнијих Јаковина, Пуховских, Пилсела, Класића, Пернара… о „српској агресији на Хрватску“?

DOKLE ĆE SE PO SRBIJI ŠIRITI NEISTINA sve brojnijih Jakovina, Puhovskih, Pilsela, Klasića, Pernara… o „srpskoj agresiji na Hrvatsku“?

21 decembra 2016
(na slici: Ivan Pernar, Žarko Puhovski i Drago Pilsel)

(na slici: Ivan Pernar, Žarko Puhovski i Drago Pilsel)

Piše: S. Lazić

U poslednje vreme sve je više istoričara, publicista, univerziteskih profesora, novinara… iz Hrvatske koji gostuju po medijima Srbije i pričaju mnogo toga što se srpskim čitaocima, gledaocima i slušaocima veoma dopada. Odnosno pričaju mnogo toga o istoriji, pogotovo novijoj, vezanoj za odnose Srba i Hrvata. I Srbi se s tom njihovom „istinom“ apsolutno slažu. I dive se njihovoj realnosti i njihovoj hrabrosti. Jer oni žive i rade u Hrvatskoj, a to pričaju u Srbiji.

Ali, nijedan od njih ne propušta da podmetne, provuče i ono osnovno po čemu su u Hrvatskoj svi redom jedinstveni: Srbija je, i po njima, izvršila agresiju na Hrvatsku. Tu nema mesta bilo kakvoj dilemi, bilo kakvoj upitnosti.

Drago Pilsel, na primer, gostujući u jednoj od emisija Javnog servisa i pričajući o tome kako se oslobodio svog ustaštva i postao antifašista, veli u jednom momentu, parafraziram, kako i Srbi žive sa kompleksom tereta zbog agresije na Hrvatsku. Urednik te emisije i voditelj razgovora hvali se u jednim beogradskim novinama s tim razgovorom kao jednim od svojih najboljih… A da upita Pilsela da objasni šta pod tim podrazumeva, voditelju nije ni palo na pamet.

Hrvoje Klasić, mladi istoričar, a sve češći gost u srpskim medijima, reče u razgovoru za jedan hrvatski sajt kako je u leto 1991. godine, kao mlad hadezeovac, u Sisku, obukao hrvatsku odoru, a njegov prijatelj, Srbin, iz iste zgrade, otišao je u Petrinju i obukao srpsku odoru. Kakva srpska odora u leto 1991. godine u Petrinji, na Baniji! I to u vreme kad je postojala SFRJ, JNA. A mladi Klasić je tada mogao, i jeste, jedino da obuče „odoru“ paravojske Franje Tuđmana. I to u vreme kad su Srbi nestajali (njih 611 te, 1991. godine) sa sisačkih ulica, s radnih mesta, iz stanova, izbacivani s posla… Sa gotovo svim ostalim što Klasić kao istoričar tumači, svaki se Srbin bez rezerve može složiti. Ali otkud sad u leto devedeset i prve srpska odora…

Tvrtko Jakovina, takođe mladi istoričar, kaže, pre dva dana, u jednom beogradskom listu i sledeće: „Delom je sasvim sigurno bio građanski rat, jer Srbi iz Pakraca koji su bili na strani Krajine, recimo, nisu niotkuda došli već su tamo živeli. S druge strane, sigurno je i da je iz Srbije dolazila pomoć u vidu plata, a kada je stvorena Krajina, i u oružju, što je sigurno agresija. Jedno drugo ne isključuje“. A kad su se i odakle Hrvati naoružavali? Ko je izvršio agresiju na Srbe u Hrvatskoj, izbacio ih iz ustava, krenuo u secesiju agresijom na SFRJ i JNA? Da nisu Jugoslavija i tada i hrvatska JNA, a kasnije, od međunarodnog priznanja samostalne Hrvatske, i Srbija trebalo da ostave Srbe u Hrvatskoj na milost i nemilost hrvatskoj paravojsci? Tomislavu Merčepu, Đuri Brodarcu, Mirku Norcu, Branimiru Glavašu, ubicama po Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Osijeku, Zagrebu? Ko je i kada davio i ubijao vojnike po Splitu, opkoljavao kasarne, sekao struju, telefone, isključivao vodu, ubijao i vojnike i oficire u još međunarodno priznatoj državi? Da li je to bila agresija?

Žarko Puhovski se neko vreme nije skidao sa pojedinih ekrana u Srbiji… On u Srbiji, a Sonja Biserko, Nataša Kandić, Žarko Korać u Hrvatskoj.

A Pernar je posebna priča. I tako dalje.

Dokle će oni Srbima pričati svoju „istinu“? Sa čijim jednim delom, ponavljamo, Srbi mogu da slože. Ali šta sa uzrocima i povodima? Šta sa maspokom, odnosno „hrvatskim prolećem“ krajem šezdesetih i sedamdeset i prve? Šta sa istinom o onome o čemu oni nikad ne žele da zucnu: iz urbanih mesta Hrvatske, izvan Krajine, početkom devetesetih proterano je oko 150.000 Srba. Pa „Bljesak“, pa „Oluja“… Više od 500.000 Srba etnički je počišćeno iz Hrvatske. A imovina, a stanovi?

Svi su oni vrhunski hrvatski intelektualci. I, nema sumnje, znaju šta rade i kako treba da se ponašaju u Srbiji.

A Srbi gutaju mamac za mamcem. I radosno trljaju ruke kako su pronašli one koji govore „istinu“. Samo da im se ne bi ta „istina“ po ne zna se ni koji put obila o glavu. Neka pronađu tekst vojvode Živojina Mišića prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću o tome da li je dobro da se Srbi, Hrvati i Slovenci ujedinjuju ili ne. Pa će saznati nešto što nisu znali.

Srbi bi trebalo da shvate da je prošlo vreme „bratstva i jedinstva“. A njega nikad nije ni bilo. Ako ne veruju, neka pitaju Hrvate i Slovence. Neka čitaju Tuđmana, Bakarića, Krležu, Kardelja i mnoge, mnoge druge.

Naravno, bilo kakav oblik mržnje Srbima je oduvek bio stran. I danas je. I tako treba da bude. Ali ne treba ni onome ko stotinama godina tebe udara kamenjem, uzvraćati hlebom. Jer hleb ga neće odvratiti ni od mržnje ni od bilo kakvog oblika udaranja.

Da, da li je to bio građanski rat? Ko je na koga izvršio agresiju i kada? To su pitanja na koja bi trebalo da odgovore i hrvatski intelektualci. Bar kad gostuju u Srbiji. A da ih treba pozivati – treba. Verovatno je da oni ono što govore u Srbiji, u Hrvatskoj ne mogu

Jer da Srbi nisu želeli, Hrvatske danas ne bi bilo, parafraziram Tvrtka Jakovinu. O Sloveniji da se ne i priča. I to je veoma dobro poznato. Posebno u Srbiji. Ali, devedesete, osamdesete, sedamdesete… poštovani istoričari, sociolozi, profesori, novinari, voditelji.

Mada je i Međunarodni sud u Hagu rekao svoje. Ali, sud je sud, a mržnja je mržnja. Mržnja u Hrvata točak je zamajac svakog agregatnog stanja.

A dok je Srba i katoličke crkve u Hrvata, biće i mržnje.

Tu mesta bilo kakvom optimizmu, a imajući u vidu sve ovo što se dešava Srbima u Hrvatskoj, a i Srbiji u „dobrosusedskim“ odnosima sa Hrvatskom, za dugo neće biti.

(Intermagazin)

KOMENTARI14 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Srbima se servira, a oni zagrizu kao somovi. Hrvatski demagozi isprepliću poluistine i laži, što je vrlo inteligentno da se zavede polupismeni svet u Srbiji. Redovni su gosti javnog servisa. Svega ima na javnom servisu, osim Srba i istine.

  • kuka says:

   Ne radi se o "pismenosti" ili "polupismenosti", kako kažeš, nego o tome da smo mi već dve i po decenije zatrpani lažima, pa se iznenadimo kad čujemo makar poluistinu i spremni smo da zarad te polovine zanemarimo onu drugu lažnu polovinu. To je dobro poznat metod manipulacije i on funkcioniše i kod pismenih i kod nepismenih.

  • Pastrovic says:

   U pravu si. Srbi su izvrsili I vrlo uspjesno odradili agresiju na Srbiju i na Srbstvo u cjelini, jos davne 1917. Sad je sasvim normalno da primamo, slusamo i postujemo svakog ustasu koji nam nije na silu ispentrao ustaski stijeg pod Avalu, pod Lovcen i na Manjaci.

   • Batina says:

    Znate sta Pernaru, Zarko i Drago izgleda da vama jos nisu rekli ali ja cu vam reci vi zivite na srbskoj zemlji i vi ste tu uljezi, a kad dodje vreme tako cete biti i tretirani.

   • kuka says:

    Pročitani ste, ustaše, šta da vam radim. Prozirni i jeftini, glupi, osioni i ludi. Za vas više ništa neće biti isto, a život će vam biti mnogo teži.

  • puno košta says:

   Srbija postade regionalno djubriste! Ovi su popularniji u Srbiji nego bilo gde u regionu. Jos im dodaj Vedranu Rudan i sav olos iz Hrvatske našlo novu klijentelu u Srbiji. Psi laju a karavani prolaze

 2. kuka says:

  Ovo osvežavanje priče o srpskoj agresiji je priprema za zahtev za naknadu ratne štete. Nemaju nikakvih prihoda, privreda im je propala, pa se dovijaju kako da prežive. Naročito ako nama malo krene, nećemo moći da živimo od njih i njihovih optužbi.

 3. Don't Mess with Russia says:

  Kupujte srpsko, slusajte srpske publiciste i istoricare koji su patriote i znajte da je sve hrvatsko podvala. Pernar je govance umotano u celofan.

 4. Kulak says:

  Jugoslavija je nasilno razbijena u građanskom ratu,a razbijač te međunarodno priznate države bio je hrvatski nacionalizam.

 5. Lajla says:

  Pernar je jedan opiceni decko,pljuje po NATU jer decki moraju u rat,a da im nije bilo NATA bili bi oterani u Klagenfurt,KOJI CINIK.DRUGA JE PRICA STO SAD MORAJU PLACATI U KRVI I $ ZA USLUGE KOJE SU IM ONI PRUZILI,MALI JE PROVIDAN KO CELOFAN."SAMOSTALNA DRZAVA hRVATSKA"malo morgen. Srbija je jedino pogresila sto za 8 dana nije ocistila Hrvatsku,ali nista nije gotovo i kada sve je gotovo.

 6. Ledu Gaga, velikosrbski hegemonista i šovinista...... says:

  Braćo i sestre vlasti vas smatraju maloumnim pa misle blagonaklonost i glas kupiti organizacijom za vas besplatne zabave NE SAUČESTVUJTE BRAĆO I SESTRE U PLjČAKI SAMOŽIVACA KOJI NAM VLADAJU OTADžBINOM Ovo je poziv za svesne i one koji poštuju bol svojih bližnjih, za one koji neće da dozvole da im se besplatnim provodom (plaćenim od njihovog novca) u jednoj noći zamazuju oči. Vrlo perfidno nas pokušavaju uvući u samoživost žele da se zabavimo na trgovima tu jednu noć i da zaboravimo na standard i situaciju u kojoj živimo. Neverovatni novci su potrošeni za kićenje gradova vatromete i organizaciju Novogodišnjih proslava na trgovima.Zanemaruje se trenutna materijalna situacija, bolesna deca kojoj treba pomoći, zanemaruje se očajno stanje bolnica, vodovoda i drugih ključnih institucija. Rasipanje samoživaca koji čine kriminalni partokratski sistem prevazilazi svaku meru hoće li ono što pljačkaju opravdati narodu organizacijom jedne novogodišnje noći.

 7. Bane says:

  Rešenje je uvodjenje licence za novinare, urednike, pisce i druge čiji posao je od javnog(državnog) interesa. Ne može neko da bude u poslu od javnog interesa, ako ne reaguje na iznošenje očiglednih i dokazanih neistina u svojim emisijama, koje proizvode štetne posledice po državu ili narod. Nereagovanje je saučesništvo u tome. Imamo situaciju da svaka novostvorena država nastala raspadom Jugoslavije, koristi naprasno stvorreni jezik nazvan po imenu nastale države, koji je u stvar srpski itd. Umesto da se borimo za istinu, kod nas ne može da funkcioniše država bez sudskog prevodioca za tobože strani jezik. Puno je sličnih primera...

 8. tinman19 says:

  To sada više nije neistina, ako se deset puta ponovi postaje istina. A narod im očigledno podilazi i voli takve političare.

 9. Anderlecht says:

  Jako dobar tekst i konačno da se čuju činjenice. Nažalost - gotovo svi Hrvati su ustaše a to se vidi i po ovoj priči o agresiji Srbije na Hrvatsku gdje i ovi normalnji Hrvati zapravo drže na životu ustašku postavu o nekakvoj agresiji i krivici Srbije prikrivajući pravu istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *