ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ТРПИМО? – РТС попут Б92, би-би-сија, си-ен-ена…

DOKLE ĆEMO DA TRPIMO? – RTS poput B92, bi-bi-sija, si-en-ena…

14 januara 2016

olivera-jovicevic-upitnikPiše: Miloš Kordić

Taman kad je veći deo ovog sveta srpskog malko predahnuo od napadnog, vulgarnog i antisrpskog takozvanog slobodnog, nezavisnog i istraživačkog novinarstva na kojekakvim iz inostranstva finansiranim televizijama po Srbiji, tu ulogu počinje da preuzima Javni servis građana Srbije, odnosno Radio-televizija Srbije.

Njihove novinarske, voditeljske i komentatorske perjanice dovode se s tih raznih iz inostranstva plaćenih televizija (ovde ne mislim na one koji znaju svoj novinarski televizijski posao, a koji, nažalost, tavore u zapećku evroatlantske peći za kuvanje i prekuvavanje svesti srpske javnosti) i, već godinama to traje, preuzimaju Javni servis u svoje ruke. I modeliraju nam našu javnost i stvarnost onako kako je projektuju razni bi-bi-siji, si-en-eni, euro-njuzi, skaj-njuzi i ini „slobodni“, „nezavisni“ i „istraživački“ moderatori svoje i svetske stvarnosti.

A sve to šta i kako oni rade, ti ljuti presudioci i proterivači novinara koji su se devedesetih godina usuđivali da pišu, snimaju i govore o stradanju svog, srpskog naroda, nazivajući ih ratnohuškačima, sve to šta nam oni serviraju sa ekrana servisa koji građani ove zemlje plaćaju, sve većma liči na razne insajderske, kažiprstovske, jedan na jedan takozvane istraživačke emisije.

Nije li emisija „Upitnik“, Prvog programa Radio-televizije Srbije, u utorak, 12. januara, sa gostom (u studiju) Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, ličila na nekada žestoke antisrpske spomenute emisije. Dovesti Milorada Dodika u studio (ma šta mi mislili o njemu i njegovom predsedničkom radu) i ispitivati ga kao u nekakvom isledničkom kazamatu, zaista je van pameti. A voditeljka Olivera Jovićević, iskusna televizijska novinarka, nekad smerna i sa pristojnom količinom poznavanja onoga o čemu su sagovornici ili sagovornik u njenom „Upitniku“ raspravljali, dopustila je da se upetlja u „istraživanje“ kojekakvih glasina, upustila se u isleđivačko silovanje svog sagovornika o koječemu što, ako toga i ima, a verovatno je da nešto ima, pripada nekim drugim organima, a ne jednom Javnom televizijskom servisu Srbije.

Očigledno je da onaj ko je voditeljici Jovićević sastavljao pitanja nije računao na njeno nesnalaženje i u takvoj, isledničkoj ulozi. Pa nije Dodik biznismen od juče (nemam ni najmanju nameru da ga branim, nikad se u životu nismo sreli) i ne predsednikuje on u Republici Srpskoj tri ili pet meseci pa da će se „otvoriti“ u nekakvom „Upitniku“ i pričati štošta od onoga što izetbegovićevsku čaršiju (posebno Bakirovu) i raju „Dnevnog avaza“ interesuje.

Umesto kad je već Dodik na početku jedne kalendarske godine došao u Beograd, u Javni servis, da je predsednik Republike Srpske pričao šta je u protekloj godini urađeno a šta nije urađeno u Republici Srpskoj i šta se planira za ovu godinu: putna mreža, železničke pruge, energetika, šumsko blago i koliko se ono koristi na putu do finalnih proizvoda namenjenih izvozu, poljoprivreda, školstvo, zdravstvo, šta je sa natalitetom, sa zapošljavanjem, boračka pitanja, penzije, pitanje medija…

Da, bilo je reči i o funkcionisanju Republike Srpske, o njoj u okviru Bosne i Hercegovine, o odnosima sa Federacijom, o manjinskim pravima, o opoziciji i tako dalje, ali odgovori Milorada Dodika bili su uvek iznuđivani pitanjem koje je uglavnom više bilo islednička optužba nego normalno i smireno novinarsko pitanje.

Dok god Radio-televizija Srbije, a svaka čast za novogodišnji program, bude tako radila, javljaće se sve veći otpor plaćanju bilo kakve takse ili pretplate. A plaćao sam i plaćaću ću. Ali, ako ona ne bude na strani ovog naroda, ove zemlje, bez obzira ko je na vlasti, na strani svega što nam je i dobro i loše, ako nam bude podmetala kojekakve rijalitije (ne mislim samo na parove, farme, veliku braću…), nego i na kojekakve duboke fotelje sa ocenjivačima dece koja pevaju u 23.00 sata, ako ne bude na strani vaspitanja mladosti i svih slojeva ove zemlje, na strani realnog slikanja po onim delovima Srbije koji izumiru i pisanja o njima, po selima koja iz dana u dan nestaju, na strani i onih koji vole svoju zemlju i svoj narod, a ne samo da nam po ekranu defiliraju drugosrbijanci i oni koji su nam se iz raznih balkanskih ulica i te-ve lica popeli na glavu, jer Beograd ima Studio B, i ne treba mu i kanal 2 televizije B92.

Televizija je i dragocena ali i veoma opasna naprava (i sistem, naravno) u rukama onih koji ne umeju, koji nisu dobronamerni i dobri, koji se kao od šale mogu i kupiti i nagovoriti… I tako dalje.

„Rijaliti“ sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom nije uspeo. Ni Javnom servisu Srbije ni predsedniku Srpske.

(Intermagazin)

KOMENTARI10 komentara

 1. Nada says:

  Vrlo jednostavno,malo pregledati finansije RTS-a pa ce se vidjeti tko stoji iza takvog ponasanja.Uvesti porez i kontrolu,smanjiti gledanost(bojkot gledatelja)pa mozda?ce se ponasati malo drugacije.

 2. Nina says:

  Nije ovo prvi put da RTS izražava stavove protivne interesima srpskog naroda. Zar na RTS nije prikazivana geografska karta Srbije, bez KiM? Za na istoj televiziji premijer Srbije nije nazvao Kosovo državom? Kakvu je izjavu danas Milovan Drecun dao povodom neslaganja vlasti u Srbiji o održavanju referenduma u Republici Srpskoj? Gospodin vrši klasičnu zamenu teza da se time može destabilozovati stabilnost regiona i ugroziti integritet BiH. Dodik ne traži da se narod referendumom izjasni o izlasku Republike Srpske iz BiH. Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi „Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Srpske?“. Ima li ovo pitanje ikakve veze sa ugrožavanjem integriteta BiH? Ako je visoki predstavnik zaista nametnuo takve zakone, na šta nije bio ovlašćen po Dejtonskom sporazumu, u čemu je onda problem? Koliko je tako nametnutim zakonima u BiH optuženo i osuđeno Bošnjaka i Hrvata u odnosu na broj optuženih i osuđenih Srba? Ne mislim da su baš svi poslanici parlamenta RS laici. Ima među njima i veoma cenjenih pravnika i sigurno su upoznati sa sadržinom Dejtonskog sporazuma bolje nego Drecun. Da li je gospodin narodu u Srbiji objasnio sadržaj Briselskog sporazuma, kojim su ugašene sve institucije države Srbije na KiM? I zbilja s pravom naslov - DOKLE ĆEMO DA TRPIMO?

 3. Nemanja says:

  Odgledao sam emisiju i posle nje doslovno povratio.Znaci iz Srbije ide dirigovana kampanja protiv Rep.Srpske.Znaci Srbi iz Srbije (mislim na vlast,ne na narod) zele da uniste i uruse MOJU drzavu,za koju je izginulo toliko nevinih zivota.A onda se u Srbiji rugaju Crnogorcima ili Makedoncima,a ustvari su na istom utabanom putu.Bruka i sramota. Rep.Srpska je poslednji SVETIONIK SRPSTVA! ZIVELA SRPSKA! Ko zeli da odgled i da se uveri: https://www.youtube.com/watch?v=ICyD7AremnM

 4. miroslav says:

  Ne ide kampanja iz Srbije,a ni od Srba vec direktno od Vucica.On je preuzeo ulogu Boga.Zutima ste mogli da kazete sta hocete.Sada ne sme ni da se pisne ni vrisne.Sto se tice Kosova,pravno gledajuci posle potpisivanja poglavlja 35 vise ni formalno pravno vise nije nase.Ako ne verujete idite tamo i uverite se.Bio sam i video sam.Eto imao sam nesto vise para i obisao neke delove kosova.Niko me nije dirao,a Ronhil cigarete primera radi kostaju 110 din.Ne verujem da ni u Hrvatskoj kostaju toliko malo?.Nekako jesu drzava,imaju zakone koje veze nemaju sa nasim.I to vam je ukratko realno stanje.

 5. mila says:

  Ustašluk na djelu!!!

 6. Iz Sarajeva says:

  Politika Srbije...?? Politika RTS...?? Politika Olivere Jovicevic? Mi znamo da ona vrlo cesto dolazi u Sarajevo privatno. Nesto mi je zagonetno bljesnulo na licu predsjednika Dodika kad je spomenuo Nasera Orica???

 7. Dušan grešnik says:

  Napisao sam im dve poruke na RTS.rs deset minuta nakon zavrsetka emisije. Nijedna uvredljiva rec...ali, nazalost objavljuju iskljucivo ono sto im se kaze. "Vase pravo da znate sve" ce se videti sada kada krenu uplatnice sa 150 din za RTS pretplatu. Samo budala moze da im da novac. a da sudski jure milione gradjana, nisam bas siguran u takvu drzavnu efikasnost.

 8. ljubisav says:

  Sve su ovo teme koje i vrapci znaju! nego kad cemo to da menjamo?!

 9. pozuri polako says:

  Kako su ljudi iz pisanih i elektronskih medija postali nedodirljive svete krave??U jednom opstem ludili univerzalnih sloboda sa dolaskom liberalne demokratije,stvoren je okvir za kretensku idiotizaciju u svakom pogledu.Delatnici medija u svemu tome zauzimaku najvise mesto.Kako je stradao Curuvija,svojom neodogovornocu prema drzavi koja je bila u ratu i svojom naivnoscu da je bas sve dozvoljeni,kada mu vreme nije. Pogledajmo na sta lici savremena drustvenost (drus.uredjenje), na jednu opstu papazjaniju.Od politike,ekonomije,finasija,(ne)kulture,muzike,nauke,alternativnog nacina zivljenja,vrsnjackom netoleracijom od malena,nasiljem prema svakome (zenama posebno),prema obicnom radniku koji samo hoce da radi i da mirno zivi - sve je prozeto posebnim formama nasilja.Nasilje je postalo ne izolovani slucaj,vec forma zivljenja. Umisljeni domaci *medijski eksperti* su eksploatatori svog poziva koji direktno utice na gore navedeno,promovisuci kretenizam i idiotizaciju upakovanu kroz nekulturu,primitivizam,budalastine,ispraznost,medijsko nasilje,(primer Jovicevicke,Kovacevicke,nekad Beckovicka, kao paradigma uopste voditelja na svim TV,provokacija,upadanje u rec)a sve to pod budnim okom svojih medijskih mentora sa zapada.Primer su Pink,Hepi,B92 i evo sada javni servis koji placaju svi gradjani ove zemlje. Od zutog Bujketa,Nenada Stefanovica (nekad bio u sorosovom casopisu Vreme),pa onda Kovacevicka belosvetska umisljena nevaspitana voditeljka,bio pa otisao Beleslin sa B92,kao jos jedna kojoj se ne secam imena takodje sa B92 koje vise nema. Cini se da je glavna jazbina ove idijotske druzine u NUNSu,u kome kao zasticeni beli medvedi sede perjanice srbomrzaca - Nadezda Gace,Gordana Susa,Milica Lucic-Cavic,neposmeni vranjanac pred.Obradovic i ostala blumenta idejno podpomognuta i kontaminirana od poznatih NVO (Sonja Liht,Biserko,Kandicka,Borka Pavicevic)finansirana od poznatih smrdljivaca sa zapada,pripadnika Hananskog prokletstva.Zasto Hananaca,prosto jer postoji poseban cionisticki plan kako se rugobama i lazima uvuci u svaku glavu i njegov menatalni sklop. Koristeci razne forme,oni unistavaju srpski arhetip stvaran vekovima,uvodeci nam nakaradne evropske vrednosti,a samoreklamiranjem stavljau do znanja koliko su navodno vredni.Koristeci monopol medija kao svoju profesiju,u stanju su da vriste i piste na sva zvona kada su oni u smrtnoj zoni otpustanja sa posla,proganjani,anatemisani(Beckovicka) za sve ono sto rade bez pardona,gotovo svakodnevno.Najnoviji primer je slucaj Gasic.Pazite, protesti novinarskih udruzenja sirom Srbije zbog necega sto je moglo da se protumaci kao insinuacija od onih koji su skloni takvom cinu saginjanja. Zalosno je ali tacno,da se oni svakodnevno saginju svojim gazdama kada su u stanju da prodaju svoju zemlju,prostituisuci se za male pare.U PM novi vrli poredak (nered),Oldosa Hakslija,koji takodje bio njihov covek. Istina ce te osloboditi,treba biti hrabar.

 10. longin says:

  Šta mi tu možemo? Ne treba plaćati pretplatu RTS-u. Pa neka nas tuže, a koliko je sudstvo efikasno, stići će mo na red za 100 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *