Dokle ćemo nasedati „projektima“ iz Srbije

Dokle ćemo nasedati „projektima“ iz Srbije

16 februara 2013

Goran-Maunaga_2Piše: Goran Maunaga

Ivo Andrić,“Star travel” i“Mekdonalds”. Dovoljno je uz ime jedinog srpskog nobelovca samo izgovoriti te pojmove, nazive firmi, pa da svakome odmah bude jasno da tu nešto ne štima.

A da to nije u redu, trebalo je na prvom mjestu da provjere i znaju nadležni u Vladi Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma, dakle oni koji su sve aminovali i najviše novca za poigravanje Andrićevim imenom izdvojili.

To, dakle ono osnovno u tom poslu – provjeru i promišljanje, oni nisu uradili i zato je naš novac poslužio za neviđeno neozbiljnu igru imenom Ive Andrića od strane neke privatne turističke agencije.

Na šta sve čovjek danas nije spreman zbog novca! Tako su nasmijane menadžerke“Star travela” (a i ne bile onoliko nasmijane kad im odavno nije legla ovakva gaža tipa“lova je dobra, a pos’o lak”) odlučile da“promovišu” Andrića u“Mekdonaldsu”.

Em Andrićevo ime i djelo nisu zaštićeni zakonom, em zvanične institucije finansiraju duhovnu sramotu, em sve to“organizuje” i vodi neka privatna turistička agencija, em je“Karavan Andrićevim stazama” priređen u nacionalnom pozorištu, em je Andrićevo ime komercijalizovano u“Mekdonaldsu”. Malo li je?

E sad, pored očigledne krivice gladnih, a prevarantskih beogradskih agentkinja, moramo se zapitati koliko smo, i ko od nas, u svemu tome odgovorni i dokle ćemo dopuštati da nas varaju na ovako mizeran način uz neshvatljivo srozavanje Andrićevog imena i djela?

A ako se zaista radi o čistoj naivi, moramo se zapitati, a prvenstveno domaći funkcioneri koji su sve odobrili, dokle ćemo nasjedati“projektima” iz Srbije i inostranstva. To se često dešava zbog naivnog vjerovanja da je tuđe bolje, ali nadležni bi trebalo da utvrde ima li“ugrađivanja” pojedinaca u te poslove putem olakog odricanja od tuđih, dakle naših para. U ovom slučaju je jasno da dotične dame ovdje nisu došle ni zbog Andrića, ni zbog nas, ni za račun nekog opšteg, višeg interesa. Njih je vodio najprizemniji, isključivo lični interes, brza i laka zarada.

Mada je i najnegativnija kritika često reklama, kako će sigurno ovaj komentar shvatiti i“startravelske” gošće iz Beograda, na kraju ih ipak molimo da nas više ne pomažu i kulturno ne uzdižu. Molimo vas, ostavite nas, sami ćemo.

Jer nema sumnje da bi i sam Andrićev nesrećni junak Alija Đerzelez na sve ovo rekao:“Svijet je pun gada”!

(Glas Srpske – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *