ДОКТОР КОН УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Затварање на седам дана није довољно!

DOKTOR KON UOČI SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Zatvaranje na sedam dana nije dovoljno!

5 marta 2021

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas uoči sednice Kriznog štaba da je medicinski deo već ranije sve predložio i da neće promeniti predlog, a suština je šta će se odlučiti.

– Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna, rešenje će biti svakako kako bude doneseno. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promenila. Smatramo da su mere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile – rekao je dr Kon za Kurir televiziju.Zatvaranje od 7 dana?

– Ne smatram da je taj period dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da saseče porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja tri dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mere moraju da se poštuju – objasnio je on.

Istakao je da ništa nije dogovoreno unapred i da će se danas znati sve.

Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke dr Kon je rekao da i dok smo bili oko 1.500 dnevno mogućnost pogoršanja je postojala.

– Nikada se nismo spustili na bezbedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vreme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali posle toga je došlo do početka porasta, naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mere posle praznika – rekao je on.

Što se skijališta tiče istakao je da je odluka još u decembru bila da treba da rade sa 30 odsto kapaciteta, ali da se mere nisu poštovale.

– Kaznena politika nam je i dalje nije motivišuća jer se mora pooštriti, ako u Sloveniji imate 400 evra kaznu ako izađete u toku policijskog časa jasno je kakav je odnos prema tome. I pored svega toga i dalje imaju problema sa kovidom. Sve zajedno, svest je ta koja nas štiti. Kako ćemo to dalje izvesti da se zaustavi onda je teško – objasnio je dr Kon.

Ponovio je da nedelju dana zatvaranja nije mnogo i nije dovoljno ali bi u svakom slučaju neki predah bi bio i omogućio da dođe do smanjenja intenziteta.

O britanskom soju

– Ono što mi znamo je da je prisutan oko 30 odsto, u malom uzorku. Očekujemo kao što se pojavljuje u drugim zemljama pojaviće se i kod nas. Pojačan je prenos kod mlađih, potrebno je proaktivno gledati. Imamo razne situacije koje ne prepoznajemo odmah kao što je neprijavljivanje iz škola – rekao je dr Kon za Kurir TV.

Dodao je i da imamo sistem koji obezbeđuje da ne dođe do naglog pogoršanja u školama.

– Počinje ozbiljno da se prenosi kod mlađih i ima ih sve više koji imaju upale pluća i hospitalizovani, onda zaraze cele porodice.

(Kurir)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ramonda Serbika says:

  A za gospodina - novo unapređenje,zbog istrajnosti dve zvezdice.Taj pomenuti već mesecima,danonoćno,ne skida skafander,višeslojne maske,a sam sebe distancira - od ZDRAVE PAMETI.

  • Filip says:

   Baš bih voleo da vidim i ovo Zar nisu naneli dovoljno zla ovom narodu Ajde od Klintona i NATO- a to može da se očekuje ali od domaćih nisam ni sanjao Uvek sam imao predstavu da zemlju branim od spoljnjeg neprijatelja Ali ovo prevazilazi svaku pamet Ako baš hoće ajde mlatićemo se i sa njima za slobodu zlatnu i ćasni krst Simptomatično je da ovoliki broj vladika i Patrijarh umru u tako kratkom periodu +

 2. Ivke says:

  Ovaj na silu hoce da zaradi pare i da dobije unapredjenje! Hocemo li mu to dozvoliti braco moja?

 3. Lazar says:

  Kopile od kopileta. Probaj samo, barabe, da uvedeš vanredno stanje.

 4. Baja says:

  Ajd tebe da zatvorimo na duži period, desetak godina npr. valjda će da budeš zadovoljan !?

 5. Si Ju Leter Aligeder says:

  On je valjda đeneral u penziji a ne doktor? Mislim gde mu je ona maska? Isprljala se, e šteta, samo ne morate da slušate takve konje jer to potpuno isto i u svom originalu možete da čujete najpre od bilija gejtsa pa zatim preko svetske zdravstvene firme, i gle čuda ni bili nije nikakav doktor, čak nema ni srednju školu - tata mu na vreme obezbedio oswindows.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *