Доктор Миланко из Kраљева први је „прочитао“ геном короне у Србији и каже да ТЕЖИНА БОЛЕСТИ ЗАВИСИ САМО ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ

Doktor Milanko iz Kraljeva prvi je „pročitao“ genom korone u Srbiji i kaže da TEŽINA BOLESTI ZAVISI SAMO OD JEDNE STVARI

8 decembra 2020

Korona u Srbiji i dalje hara, a njeni simptomi su različiti. Takođe, razlikuje se i klinička slika obolelih, a jedan od odgovora zašto je to tako dao i naučnik iz Srbije.

Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka, jeste prvi, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, „pročitao“ genom koronavirusa u Srbiji.To je upisano u svetsku bazu podataka. Kaže da koronavirus nije respiratorni, već sistemski virus, da maska nije potpuna zaštita, ali sprečava da pojedinac koji je nosi udahne 95 odsto kapljica virusa, i da težina kliničke slike najviše zavisi od količine virusa koji je osoba unela u organizam.

Doktor Milanko Šekler sa Instituta za veterinu Kraljevo kazao je za RTS da provetravanje može da pomogne u sprečavanju širenja koronavirusa, pošto je virusu potrebna vlažnost zbog lipidnog omotača koji se nalazi oko njega.

Šekler je rekao da se infekcija ne prenosi preko usta, već da virus napada respiratorni trakt, odnosno nos, a da se putem prljavih ruku pre mogu preneti neki drugi virusi nego koronavirus.

Govoreći o zaražavanju putem ravnih površina i mobilnih telefona, Šekler je naveo da je teško zaraziti se na takav način.

„Da bi se neko zarazio, potrebna je osoba koja izlučuje ogromnu količinu virusa i potrebna je osetljiva osoba koja će da primi tačno određenu količinu virusa. Ne jedan virus, ne dva virusa, ne deset, nego od 500 do 1.000. To je neka najblaža procena svih istraživanja koja se rade na tu temu“, istakao je Milanko Šekler tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

„Organizam koji primi manju količinu virusa to će savladati“

Naveo je da će organizam onih osoba koji prime manju količinu virusa savladati to i da će se polako prokužavati.

„Mi sprečavamo zaražavanje u onom smislu da se neko inficira da dobije infektivnu dozu i kliničke znake bolesti da mu treba bolnica, a prokužavanje je kada uneseš subefektivnu dozu, ne ovu 500, nego od 50, od 30. Onda se nećeš razboleti, a organizam, ako stalno unosi tu količinu, razvija otpornost„, rekao je Šekler.

Doktor Šekler je naveo da se oko 99 odsto virusa nalazi u krupnim mikrokapljicama, koje odmah padaju na zemlju, a da 1,3 odsto čestica koje se zadržavaju u vazduhu nekoliko sati sadrži virus.

Govoreći o maskama, Šekler je rekao da maske ne mogu da zaustave virus, zbog njihove male veličine koja iznosi 125 nanometara, koji je hiljaditi deo mikrona.

„Maska zaustavlja samo mikrokapljice, a u njima je skoro 90 i više procenata virusa. Ona treba da zaustavi mikrokapljice. Još važnija stvar koju maska radi je da ako je bolestan čovek nosi i koji ima simptome i izbacuje virus, on zaustavlja virus sa unutrašnje strane maske“, istakao je Šekler.„Maska ne treba da se skida tokom celog dana“

Napomenuo je da bi maska trebalo da se stavi jednom i da se ne skida tokom celog dana.

„Sve druge varijante, da ih skidate, pa da ih stavite na prst, stavljate u džep, ne vodite računa sa koje strane ste je okrenuli. Vi ste praktično onu stranu koja je mogla da bude u dodiru sa virusom stavili direktno na lice i na nos“, kazao je Šekler.

Istakao je da bi maske trebalo da se menjaju i da ne može maska da se nosi sve dok se ne isprlja.

Govoreći o vakcinama, Milanko Šekler je rekao da je najbolje vakcinisati najugroženije i one koji su najizloženiji virusu i da očekuje da broj novih slučajeva počne da opada pre Nove godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Archelay says:

    Dr Sekler punom savescu pristupio ka nacinu eliminisanja ovog zla,i to je za pohvalu.Laik sam ja za viruse ali mislim da je imunitet glavni lek protiv tih virusa.Prema tome mislim da su minerali i vitamini neodvojivi elemenat cuvanje zdravlja pa,u vezi toga cudime sto se malo obraca paznju na to.Ali,kozna.Mozda anatomija tog virusa tim elementima dozvoljava njeno regeneriranje cime bi se stvorio veci haos.

  2. Rista says:

    pOZNATO JE DA SVI LEKARI ZA LJUDE RADE ZA koroniste ali evo sada vidimo i veterinari. Uskoro će svi kerovi nositi maske a ja sam to već predvideo. Ima Šeklera u svakoj ordinaciji. A to za okretanje maske Rista zna od kada je prvi put obriso balavi nos pa se zajebo drugi put i okreno maramicu sa one brisljive strane i sav se dodatno ubalavio. Pa tako nekoliko puta. Al nam ovaj napričao "tajanstvenih" stvari, da ne poveruješ. Samo ne znam kako je sve to meni poznato od malih nogu. Na primer, koliko korone komada treba da udahneš? Ako ne nosiš masku? Pa došlo vreme da se uvedu norme na koronu. A naši veterinari su normeri, jel tako? Kerovi, uskoro dobijate ljudski deo maske. Bešte bre u šume privremeno dok ova moda sa koronom ne prođe. Uskoro, a to je već trebalo da se dogodi, treba da nam serviraju maske za na guzove. Zamislite koliko komada nesvarene korone se ispumpa na ljudske auspuhe samo za jedan sat rada? A ta mašina radi 25 sati dnevno. Ne znam kako do sada nisu nadgradili maske, ali hoće. Inače, čitajući sve o koroni i koronistima, naježio sam se od jedne istine. Najbolja zaštita protiv korone je ako ne spavate sa ženkom, ne prilazite joj i ne dodirujete. Taj napad još nije spreman, ali hoće uskoro. Ako vi mladi hoćete da pravite bebe, bolje nemojte. Uostalom, mislim da će uskoro to biti zabranjeno pa kad se izlečimo od korone za jedno pedes godina, pravićemo decu ponovo. Ma nešto mi tu nije jasno, samo ne znam šta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *