Доктор Миланко из Kраљева први је „прочитао“ геном короне у Србији и каже да ТЕЖИНА БОЛЕСТИ ЗАВИСИ САМО ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ

Доктор Миланко из Kраљева први је „прочитао“ геном короне у Србији и каже да ТЕЖИНА БОЛЕСТИ ЗАВИСИ САМО ОД ЈЕДНЕ СТВАРИ

8 децембра 2020

Kорона у Србији и даље хара, а њени симптоми су различити. Такође, разликује се и клиничка слика оболелих, а један од одговора зашто је то тако дао и научник из Србије.

Миланко Шеклер, доктор ветеринарских наука, јесте први, са својим стручним тимом у Ветеринарском специјалистичком институту Kраљево, „прочитао“ геном коронавируса у Србији.То је уписано у светску базу података. Kаже да коронавирус није респираторни, већ системски вирус, да маска није потпуна заштита, али спречава да појединац који је носи удахне 95 одсто капљица вируса, и да тежина клиничке слике највише зависи од количине вируса који је особа унела у организам.

Доктор Миланко Шеклер са Института за ветерину Kраљево казао је за РТС да проветравање може да помогне у спречавању ширења коронавируса, пошто је вирусу потребна влажност због липидног омотача који се налази око њега.

Шеклер је рекао да се инфекција не преноси преко уста, већ да вирус напада респираторни тракт, односно нос, а да се путем прљавих руку пре могу пренети неки други вируси него коронавирус.

Говорећи о заражавању путем равних површина и мобилних телефона, Шеклер је навео да је тешко заразити се на такав начин.

„Да би се неко заразио, потребна је особа која излучује огромну количину вируса и потребна је осетљива особа која ће да прими тачно одређену количину вируса. Не један вирус, не два вируса, не десет, него од 500 до 1.000. То је нека најблажа процена свих истраживања која се раде на ту тему“, истакао је Миланко Шеклер током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

„Организам који прими мању количину вируса то ће савладати“

Навео је да ће организам оних особа који приме мању количину вируса савладати то и да ће се полако прокужавати.

„Ми спречавамо заражавање у оном смислу да се неко инфицира да добије инфективну дозу и клиничке знаке болести да му треба болница, а прокужавање је када унесеш субефективну дозу, не ову 500, него од 50, од 30. Онда се нећеш разболети, а организам, ако стално уноси ту количину, развија отпорност„, рекао је Шеклер.

Доктор Шеклер је навео да се око 99 одсто вируса налази у крупним микрокапљицама, које одмах падају на земљу, а да 1,3 одсто честица које се задржавају у ваздуху неколико сати садржи вирус.

Говорећи о маскама, Шеклер је рекао да маске не могу да зауставе вирус, због њихове мале величине која износи 125 нанометара, који је хиљадити део микрона.

„Маска зауставља само микрокапљице, а у њима је скоро 90 и више процената вируса. Она треба да заустави микрокапљице. Још важнија ствар коју маска ради је да ако је болестан човек носи и који има симптоме и избацује вирус, он зауставља вирус са унутрашње стране маске“, истакао је Шеклер.„Маска не треба да се скида током целог дана“

Напоменуо је да би маска требало да се стави једном и да се не скида током целог дана.

„Све друге варијанте, да их скидате, па да их ставите на прст, стављате у џеп, не водите рачуна са које стране сте је окренули. Ви сте практично ону страну која је могла да буде у додиру са вирусом ставили директно на лице и на нос“, казао је Шеклер.

Истакао је да би маске требало да се мењају и да не може маска да се носи све док се не испрља.

Говорећи о вакцинама, Миланко Шеклер је рекао да је најбоље вакцинисати најугроженије и оне који су најизложенији вирусу и да очекује да број нових случајева почне да опада пре Нове године.

KOMENTARI2 коментара

  1. Archelay says:

    Dr Sekler punom savescu pristupio ka nacinu eliminisanja ovog zla,i to je za pohvalu.Laik sam ja za viruse ali mislim da je imunitet glavni lek protiv tih virusa.Prema tome mislim da su minerali i vitamini neodvojivi elemenat cuvanje zdravlja pa,u vezi toga cudime sto se malo obraca paznju na to.Ali,kozna.Mozda anatomija tog virusa tim elementima dozvoljava njeno regeneriranje cime bi se stvorio veci haos.

  2. Риста says:

    пОЗНАТО ЈЕ ДА СВИ ЛЕКАРИ ЗА ЉУДЕ РАДЕ ЗА коронисте али ево сада видимо и ветеринари. Ускоро ће сви керови носити маске а ја сам то већ предвидео. Има Шеклера у свакој ординацији. А то за окретање маске Риста зна од када је први пут обрисо балави нос па се зајебо други пут и окрено марамицу са оне брисљиве стране и сав се додатно убалавио. Па тако неколико пута. Ал нам овај напричао "тајанствених" ствари, да не поверујеш. Само не знам како је све то мени познато од малих ногу. На пример, колико короне комада треба да удахнеш? Ако не носиш маску? Па дошло време да се уведу норме на корону. А наши ветеринари су нормери, јел тако? Керови, ускоро добијате људски део маске. Беште бре у шуме привремено док ова мода са короном не прође. Ускоро, а то је већ требало да се догоди, треба да нам сервирају маске за на гузове. Замислите колико комада несварене короне се испумпа на људске ауспухе само за један сат рада? А та машина ради 25 сати дневно. Не знам како до сада нису надградили маске, али хоће. Иначе, читајући све о корони и коронистима, најежио сам се од једне истине. Најбоља заштита против короне је ако не спавате са женком, не прилазите јој и не додирујете. Тај напад још није спреман, али хоће ускоро. Ако ви млади хоћете да правите бебе, боље немојте. Уосталом, мислим да ће ускоро то бити забрањено па кад се излечимо од короне за једно педес година, правићемо децу поново. Ма нешто ми ту није јасно, само не знам шта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u