Doktori i gospoda

Doktori i gospoda

24 januara 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Milorad Dodik sigurno noćima ne može da spava jer ga je jedan od najbližih saradnika i potpredsednik SNSD-a Nikola Špirić svrstao u red lidera političkih partija koji su u ovoj zemlji izrasli u nadinstituciju koja ne može da se dogovori ni o čemu. Ili, možda Špirić nije mislio na Dodika. Mada, teško je u to poverovati jer je u intervjuu „Dnevnom avazu“ pomenuo sedmoricu lidera. U ovoj zemlji bez Dodika ne može da se zamisli nijedna sedmorka, niti šestorka.

Značajan je taj Špirićev intervju, ne samo zbog zgodne konstrukcije da je BiH kusur u rukama međunarodne zajednice, već i zato što se neko unutar vodećih stranaka usudio da kritikuje liderokratiju koja je ovde godinama na sceni.

Špirić je sit, kako veli, bare u kojoj je BiH, ali je i sam kontradiktoran u svojim izjavama jer tvrdi da je dugo u institucijama BiH, možda i najduže od svih, ali, po njemu, ova zemlja je institucionalno ispražnjena. Doduše, nije objasnio da li su institucije ispraznili oni koji su sedeli u njima ili neko sa strane, ali nije poznato da je za vreme sedenja u tim institucijama, a bio je i predsedavajući Saveta ministara, pokušao da institucionalno pokrene procedure na rešavanju nekog značajnijeg problema za ovu zemlju, kao što je, recimo, presuda „Sejdić – Finci“. Čak obrnuto, za vreme svog mandata taj posao prepuštao je liderskoj nadinstituciji.

Da bi BiH krenula prema evroatlantskim integracijama, treba, smatra doktor ekonomskih nauka Špirić, promeniti „dnevni meni“ na kojem treba da bude ekonomija, sa što manje političkih tema. U prevodu, to bi značilo da na meniju treba da bude što manje referenduma, sudova, tužilaštava, ustava, odbrana i napada, a više radnih mesta, industrije i poljoprivrede, Evrope, standarda, izvoza i integracija. E, pa ne izgleda baš da će se nadinstitucija Dodik složiti sa tim, naročito u izbornoj godini.

A kad su izborne godine u pitanju, glavni lik ove priče poznat je po tome što se u tih mesec dana kampanje, simbolički rečeno, iz mirnog i kritičnog doktora Nikole pretvara u vrlo glasnog i živopisnog gospodina Špirića koji na mitinzima i tribinama uveseljava narod, probija zvučne zidove i pravi buku u ravni s onom na stadionu Sijetl Sihouksa, koji drži svetski rekord u decibelima po izmerenoj buci. Nije 2010. godina bila tako davno da se zaboravi da je Špirić insistirao na ekonomiji, pa govorio da se širom Srpske peva da nema boljeg od nadinstitucije Mileta kojem se kliče „alal vera, majstore“. Takođe, važna ekonomska tema bila je i da Mladen Ivanić više voli vlast nego krmača napoj. Ekonomska, valjda, jer je i Ivanić ekonomista. Da li će u predstojećoj kampanji biti doktor Nikola ili gospodin Špirić i o čemu će govoriti pred biračima? O državnom patriotizmu zbog kojeg mu se u Banjaluci smeju, a u Sarajevu mu ne veruju sigurno neće.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *