Doktorskom greškom umrla beba na GAK „Narodni front“

Doktorskom greškom umrla beba na GAK „Narodni front“

30 jula 2013

hro-ginekoloziU Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” jedna od dežurnih doktorki, kako nezvanično saznajemo, preksinoć nije htela da porodi ženu koja je nosila blizance, jer joj je za naredni dan bio zakazan carski rez. Posledica te odluke je smrt jedne bebe nastale zbog gušenja, dok se druga nalazi na neonatologiji dečje bolnice.

U Ministarstvu zdravlja kažu da zdravstvenoj inspekciji ove institucije još nije stigla prijava protiv doktorke, a ukoliko je dobiju, inspektori su u obavezi da izađu na teren kako bi ispitali sve okolnosti.

Međutim, kako prenosi Tanjug, zdravstvena inspekcija juče je ušla u GAK „Narodni front” kako bi utvrdila da li je bilo propusta u praćenja blizanačke trudnoće, kada je jedna beba umrla, a druga rođena u teškom stanju, što je potvrdio direktor GAK „Narodni front” profesor dr Dušan Stanojević.

– Zatečen sam onim što se desilo. Bebe su u petak, kada je žena primljena na kliniku, bile dobro. Ona je bila pod nadzorom, praćena je tokom vikenda. Kada je u ponedeljak urađen carski rez jedna beba je bila mrtva, a druga je bila loše, ali je njeno zdravstveno stanje sada bolje. Žena je bila u 37. nedelji trudnoće, a na pregledu u petak bebe su imale po 3.800 grama. Beba je umrla u trudnoći, ali to nas ne opravdava. Morali su lekari da prepoznaju da je plod ugrožen i da se uradi carski rez tokom vikenda. Ko je napravio propust znaće se više kada detaljno budemo pregledali dokumentaciju i utvrdili koji su pregledi rađeni ženi tokom vikenda – kaže dr Stanojević.

Za ovaj nemili događaj saznalo se kada je novinarka RTS-a Vesna Damjanić-Branković na tviter-nalogu napisala „da lekarka nijehtelauvečedaporodiblizance,jerjezajutrobiozakazancarski: jedanseugušio, adrugomseborezaživot” i da „roditelji ne žele za sada da pričaju za medije, da su se obratili policiji i zdravstvenoj inspekciji”.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *