Доктрина два Сергеја

Doktrina dva Sergeja

15 avgusta 2017

Piše: Bojan Bilbija

Već izvesno vreme Rusijom kruži vic, gde Vladimir Putin kaže Sergeju Šojguu: „Serjoža, traže te radi saslušanja u Ukrajini.“ Na to ministar odbrane odgovara predsedniku: „Druže vrhovni komandante, dozvolite da odmah odem da ih saslušam“! Ova (polu)šala, osim što ukazuje na dubinu problema Kremlja sa pronatovskim ukrajinskim režimom, gde državni vrh u Kijevu osuđuje Rusiju za sva zla ovog sveta, slikovito demonstrira i nešto mnogo važnije: uloga 62-godišnjeg Sergeja Kužugetoviča Šojgua u narednim godinama biće očito značajnija. Nema sumnje da je to poruka predsednika Putina koji je prva tri dana avgusta proveo na odmoru u južnom Sibiru – upravo sa ministrom Šojguom. Na snimcima se vidi Putin kako u ronilačkom odelu vreba štuku pod vodom, a zatim je probada harpunom. Ruski novinari već su dešifrovali simboliku ovog ribolova: agresivna i proždrljiva štuka označava teroriste u Siriji koje je Rusija porazila. Sada, kažu, na red dolazi lov na ajkule.

„MODNE“ PORUKE I LOŠI SIGNALI

Neće biti nezamislivo da ruski ministar odbrane jednog dana zaista saslušava one koji se za sada zaklanjaju iza američkog kišobrana, valjda očekujući da će iz Šojguovog šinjela prema njima poteći prolećne kišne kapljice, a ne da će suknuti uragan. Verovatno iz tog razloga i dozvoljavaju sebi luksuz da šefa najjačeg ruskog resora sile optužuju za izazivanje pobune protiv „demokratskog režima“ u Ukrajini, preteći da će jednog dana pod oružjem umarširati u Moskvu da Šojgua privedu pravdi. Ovakvo ponašanje vlasti u Kijevu svakako ne sluti na dobro, prvenstveno po njih same, jer svaki objektivan analitičar danas u svetu zna da vojna opcija u sukobu sa Rusijom ne bi donela Kijevu ništa drugo do brzi krah.

Možda se „mekoći“ ruske armije nadaju i u Vašingtonu, gde još uvek kao da ne razumeju poruku Kremlja sažetu u lucidan slogan: „Ko neće da razgovara sa Lavrovom, razgovaraće sa Šojguom.“ Ova krilatica preneta je i na majice koje se ovih dana u lancu prodavnica modnog brenda „Armija Rusije“ nude sa popustom od 20 odsto za službenike ambasade SAD. Sniženje važi do 1. septembra, kada ističe rok da 755 američkih diplomata napusti teritoriju Rusije, po odluci predsednika Putina. Posmatračima nije promaklo da je Putin ne samo glavno zaštitno lice već i najveći promotor odevnih predmeta „Armije Rusije“ – upravo u odeći sa logom ovog brenda slikao se tokom sibirskog odmora sa Šojguom. Nema sumnje da ruski lider i na ovaj način šalje svojevrsnu vojnu poruku Zapadu.

Podsetimo, kada je krajem decembra prošle godine odlazeća administracija predsednika Baraka Obame proterala 35 pripadnika ruske diplomatske misije i članove njihovih porodica, Putin je, umesto da uzvrati recipročno, američku decu pozvao na tradicionalnu podelu novogodišnjih paketića u Kremlj. Ovog puta, međutim, odkako je Kongres SAD bez ikakvog novog povoda većinom izglasao još jedan paket sankcija Rusiji, Putinova reakcija bila je za mnoge neočekivano žestoka – deportovao je 22 puta više Amerikanaca nego Obama Rusa prošle zime. Na taj način uspostavio je novo pravilo: američkih diplomata može biti u ovom trenutku u Rusiji samo 455, isto onoliko koliko je sada ruskih u Americi. Posle dobrih razgovora koje je Putin u julu u Hamburgu imao sa predsednikom Donaldom Trampom, posle čega su analitičari počeli oprezno da govore o poboljšanju odnosa, novo zaoštravanje svedoči o tome da se reč šefa Bele kuće u Vašingtonu ne poštuje. U Kremlju su poruku odmah razumeli i više ne gaje iluzije da se politika SAD može promeniti voljom naroda na izborima. A to je izuzetno loš signal za čitav svet.

SUŠTINA PUTINOVE DOKTRINE

Dakle, ako Amerikanci i njihovi saveznici ne žele da se dogovaraju sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom o tome kako smiriti tenzije i započeti put ka mirnom rešavanju problema u novom hladnom ratu, onda će biti sve izglednija vojna rešenja, za šta je zadužen ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu. To je suština Putinove doktrine „dva Sergeja“. Pa ko šta više voli, neka tog Sergeja za sebe i odabere. U Kijevu su odavno rekli da žele da razgovaraju samo sa Šojguom i njima će to pre ili kasnije biti ispunjeno, dok sada istu želju sve glasnije izražavaju i Amerikanci, po principu – što manje Lavrova, to više Šojgua. Evropljani su zastali na pola puta, ne želeći više nikada da vide „Šojgua“ ni u Berlinu, ni u Parizu, i prisećajući se traumatičnih iskustava iz prethodnih vekova. Makar morali da goste Lavrova svaki dan, samo da ih više ne posećuje Šojgu. Amerikanci su s razlogom ljuti na evropske saveznike koji većinom ne žure sa slanjem vojnika na novi istočni front. Znaju Evropljani da ko tamo ode, više se ne vraća. A da zatim, veoma brzo, obavezno dođe neki Šojgu.
Da je i sam Sergej Šojgu svestan toga da će u narednom periodu imati sve zapaženiju ulogu, svedoči i govor koji je krajem jula održao na sednici Kolegijuma Ministarstva odbrane. U prisustvu najviših ruskih oficira, državnih funkcionera i predstavnika civilnog sektora, general armije poručio je da jedan od prioriteta Oružanih snaga Ruske Federacije ostaje osiguranje bezbednosti na strateškom pravcu jugozapad. Drugim rečima, osim Kavkaza, to je pre svega region Ukrajine i Crnog mora, gde NATO razvija sve jaču vojnu infrastrukturu.
„Naše aktivnosti u pravcu stabilizacije situacije na Bliskom istoku i održavanju mira na južnom Kavkazu, neke države posmatraju kao pretnju svojim nacionalnim i koalicionim interesima“, istakao je Šojgu i primetio da, pokušavajući da blokiraju učešće Rusije u rešavanju globalnih i regionalnih problema pojedine države nisu odustale od pokušaja da koriste vojnu silu za postizanje geopolitičkih ciljeva i povećanje vojnog prisustva u blizini ruske granice. „Od aprila je u Rumuniji trajno raspoređeno 16 aviona SAD i Velike Britanije. Od početka godine samo SAD su izvele više od 130 izviđačkih letova duž južne granice Ruske Federacije“, pojasnio je ruski ministar.

SIMETRIČNE MERE ZA NEUTRALIZACIJU PRETNJI

Prema Šojguovim rečima, pre nekoliko dana na zapadnoj obali Crnog mora završeni su NATO manevri velikih razmera, u kojima je učestvovalo više od 25.000 vojnika iz 22 zemlje. „U ovim okolnostima Rusija mora da preduzima simetrične mere za neutralizaciju pretnji nacionalnoj bezbednosti, da sprovodi aktivnosti strateškog odvraćanja i povećava borbenu gotovost Južnog vojnog okruga. Važan korak u ovom pravcu je formiranje kombinovane armije u Južnom vojnom okrugu u martu ove godine. Osim toga, formirana su i četiri bataljona vojne policije, koji trenutno obavljaju zadatke u zonama deeskalacije u Siriji. Ove aktivnosti su sinhronizovane sa isporukama modernog naoružanja i vojne tehnike“, naglasio je Šojgu, precizirajući da su od početka godine trupe Južnog vojnog okruga dobile više od 600 komada nove tehnike i da se stalno usavršava borbena obuka i priprema komandnog kadra, uključujući više od 1.500 održanih vojnih vežbi i bojevih gađanja.
Govoreći o realizaciji Akcionog plana Vazdušno-desantnih snaga (VDV) do 2020, ministar odbrane posebno je naglasio da pri izvršenju zadataka Južnog vojnog okruga u neutralisanju vojnih pretnji Rusiji i njenim saveznicima, važna uloga pripada VDV, kao osnovi snaga za brzo reagovanje. „U tom smislu, posebnu pažnju posvećujemo poboljšanju njihovog sastava i borbene sposobnosti, opremanju modernim naoružanjem i vojnom opremom, sredstvima za izviđanje i elektronsko ratovanje“, objasnio je Šojgu i podvukao da je za tu svrhu u protekle dve godine VDV imao niz važnih organizacionih i kadrovskih promena: formirano je pet izviđačkih i šest tenkovskih jedinica, isporučeno je više od 3.000 komada nove i modernizovane borbene tehnike. Broj vojnika po ugovoru za to vreme je povećan za 1,5 puta, a intenzitet obuke za 20 odsto. Padobranci VDV su u ovom periodu u zoni odgovornosti Južnog vojnog okruga izveli više od 100.000 trenažnih i borbenih skokova. „Zajedno sa komandom Severne flote nastavlja se obuka jedinica VDV za izvršavanje zadataka u zoni Arktika“, saopštio je ministar odbrane i precizirao da je u planu da se završi formiranje još dva bataljona VDV i isporuka dodatnih 2.000 novih i modernizovanih komada vojne tehnike.

NOVI VID VOJSKE ZA NOVU VRSTU RATA

Možda će neko da se zapita – zašto je VDV toliko važan za Rusiju? Treba znati da su desantne snage okosnica i glavna regrutna baza za novi vid ruske vojske – Snage za specijalne operacije (SSO). A upravo je SSO imao vodeću ulogu u oslobađanju ključnih gradova u Siriji od terorista. To je, zapravo, nova vrsta rata koji na Zapadu često nazivaju „hibridnim“. U svetu u kome sve češće izbijaju lokalni sukobi, ogromne frontovske armije ustupaju mesto manjim, mobilnim visokoprofesionalnim strukturama poput SSO. Vrhunska opremljenost i motivisanost jedinica najbolja su garancija bezbednosti i zaštite nacionalnih interesa u svakom delu planete, gde će u budućnosti sve češće delovati „Šojguova diplomatija“. Prva prilika za to biće predstojeći veliki vojni manevri Rusije i Belorusije na NATO granici, pod simboličnim nazivom „Zapad 2017“. Uostalom, ko je ovih dana gledao nastup kineskog predsednika Si Đinpinga na grandioznoj vojnoj paradi povodom 90. godišnjice od osnivanja Narodnooslobodilačke armije – sve je video. Svet ulazi u period opasnih potresa i ostaje sve manje vremena da se sukob zaustavi.

(Pečat)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *