ДОКУМЕНТ ИЗ 14. ВЕКА: Сви Словени су потекли од Срба

DOKUMENT IZ 14. VEKA: Svi Sloveni su potekli od Srba

5 novembra 2015

ceska-dalimil-hronika-srbija-640x339Šta je to “Dalimilova hronika“? To je veoma važan dokument za Čehe, jer je to prvi poznati pisani tekst na češkom jeziku, negde u prvoj četvrtini XIV veka. Tekst je takođe preveden na nemački i ima mnogo re-izdanja u ovom delu svetu zbog velike popularnosti.

Ukratko, ovak tekst nam daje hronošlu istoriju Slovena, počevši od najstarijih vremena i završavajući sa važnim događajima XIV veka. Autor nažalost ne može da nam obezbedi izvore za svoje tvrdnje, ali pretpostavlja se da su neke od njegovih ideja bazirane na starim hronikama napisanim na latinskom jeziku, koje nisu sačuvane danas, kao i neke usmene tradicije slovenskih plemena.

Ono što je upečatljivo u vezi ovog teksta je da je na samom početku, odmah nakon uvoda, autor povezao poreklo Slovena sa izgradnjom vavilonske kule! Kao da to nije dovoljno šokantno, on uopšte ne koristi reč “Sloveni”, već koristi reč “Srbi”! Zašto Srbi, a ne Sloveni? To je misterija, ali ovaj tekst navodi da posle Božije kazne oni Srbi koji su živeli u Vavilonu preselili su se u mediteranski region.

“Mezi jinými Srbové,

tu kdežto bydlí Rekové,

podle more se usadili,

až do Ríma se rozminožili.”

(Među ostalima Srbima,gde borave Grci,blizu mora su se naselilii do Rima su se proširili.)

Odmah posle ovih redova poreklo slovenskih plemena objašnjava na sledeći način:

V srbském jazyku jest země,

jiež Charvátci jest jmě.

V tej zemi bieše lech,

jemuž jmě bieše Čech

(U srpskom jeziku postoji zemlja,koja se zove Hrvatska,u toj zemlji beše Poljakkoji se zvao Čeh.)

Dakle, ovo postaje sve više i više zagonetka kao što vidimo. Da li je to autor pokušao da napravi hronologiju slovenskih plemena ovde? On je napisao da je Češka bila poljski čovek koji je došao iz Hrvatske koja je bila srpska zemlja? Ni sami ne znamo šta je mislio pod tim.

Mišljenja o ovome se razlikuju. Neki kažu da govori o balkanskim zemljama, a za to postoje dva razloga:

1. Ovaj deo teksta dolazi odmah nakon pasusa gde povezuje Srbe sa Mediteranom.

2. U nastavku teksta navodi da je Čeh trebalo da napusti Hrvatsku nakon što je ubio čoveka, pa se nastanio u ovoj zemlji. Da je Čeh zaista želeo da pobegne, verovatno ne bi imalo smisla da se samo preselio u drugo selo.

Da li postoje i drugi izvori koji povezuju poreklo Slovena sa Balkanom? Da! Verovatno najpoznatiji od svih slovenskih srednjevekovnih tekstova, “Nestorov letopis” koji je napisan u prvom kvartalu XII veka, 200 godina pre Dalimilove hronike. nestor navodi da je poreklo svih Slovena sa Balkana, odakle ih je izbacila rimska vojska.

Vrlo je zanimljivo znati da je u srednjem veku ovo bilo široko rašireno uverenje da su svi Sloveni poreklom sa Balkana i da su Srbi bili jedno od najstarijih plemena.

Cogniarchae (Kurir)

KOMENTARI10 komentara

 1. rastko says:

  DERETIC-SRBI-VAVILON,polakose sklapaju kockice.Spremite se za vrame kada ce istina biti cesca pojava!

 2. Fred says:

  Nevjerojatno je do koje mjere su Srbi iskompleksirani i frustrirani. Da ne pričam o tome kako su i samom početku 21. stoljeća još uvijek nacija u nastajanju koja traži svoj identitet, što je očito sudeći po ovakvim i sličnim tekstovima.

 3. Krajisnik says:

  Fred hahahahahahahaha tebi je bar lako znati da ti se deda ili najdalje deda pokatolicio i hrvatizova. Eto otkud tvoja vestacka nacija. Ustasa ti je nadimak!

 4. role zarolaj says:

  Krajisnik Says: novembar 5th, 2015 u 9:27 pm Fred hahahahahahahaha tebi je bar lako znati da ti se deda ili najdalje deda pokatolicio i hrvatizova. Eto otkud tvoja vestacka nacija. Ustasa ti je nadimak! to krajisnik reci mu! ali mozes samo da mu kazes i nista vise...

 5. Stepa says:

  Fred, ti si druze iskompleksiran i isfrustriran cim tako reagujes. Idi i leci se kod lekara ili na nekom drugom sajtu.

 6. Fred says:

  @Krajišnik Jado jadni, ja znam svoje porijeklo, ali ti ne znaš da nisi Srbin, već posrbljeni Vlah.

 7. Valter Sarajevo says:

  Bolest ne prestaje. ..Dzaba 5 izgubljenih ratova. .Najstariji pa najstariji. .Sad gde smo. .U k...cu eto gde

 8. mija says:

  Pod ovim "poljak" verovatno se podrazumeva "seljak", "poljoprivrednik".

 9. marko says:

  Sve dok postoji istok,zapad,sjever,jug,i slaveni sve do tada ce postojati jugoslavija jer postala od juzni slavena.Treba da bude sramota svih republika bivse Jugoslavije da se ukida ime jedne Drzave koje je bila,respektirana,priznata,i postovana od cijelog svijeta.Dali nsko uopste zna da je Josip Broz tito bijo naj priznatiji politicar u svijetu?pa kome se svidja kome ne.

 10. mija says:

  Znači, svi smo mi pomalo Srbi. Zamislite modnu liniju sa takvim sloganom na svim indoevropskim jezicima. Popizdeli bi zapadnjaci. :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *