ДОКУМЕНТ ИЗ 1941. ГОДИНЕ: Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је

DOKUMENT IZ 1941. GODINE: Katolički sveštenici u selu Kusonje sve Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zapalili je

3 juna 2016

Pakrac 67U progonu i ubijanju Srba posle rasparčavanja Jugoslavije (1941. godine – nap. I. B.) znatnu ulogu igrao je, pored ustaša, i velik broj katoličkih sveštenika. U mnogim krajevima oni su bili i glavni inspiratori svih nedela i progona… Njihovo delovanje je još pre rata bilo takvo da su u mnogim krajevima spremali psihološki teren za sva buduća nedela. Mnogi župnik je, bilo po svojoj volji bilo po uputstvu svojih pretpostavljenih, širio mržnju na državu i sve što je pravoslavno… Mržnja, koja je tako sejana, urodila je bogatim plodom posle raskomadavanja Jugoslavije… Sve je to gledano i odobravano od katoličkog Episkopata… Po sebi se razume da su u prvom redu stradali pravoslavni episkopi i sveštenici. Tri episkopa i mnogo stotina sveštenika je mrcvareno i ubijeno…

Toliko je zla od takvih katoličkih sveštenika naneto srpskom narodu i pravoslavlju, da ćemo se još dugo u čudu pitati da li je to sve moguće. Ali neka činjenice govore gde su sve i šta su radili katolički sveštenici.

EPARHIJA PAKRAČKA. U jesen 1941. god. u selu Bračevcima, na pogovor, župnik iz sela Podgorača, Deronja i Strizivojne, pretvorena je pravoslavna crkva u katoličku i naređeno svima Srbima da sa ženama i decom dođu u crkvu. Ko ne bi došao, biće poslat u logor, a to znači – ubijen. Tako sakupljene Srbe prevodili su … župnici u katoličku veru. Ikonostase iz crkve su pre toga ukolnili i spalili.

Našice. Po nagovoru župnika Sidonija Šolca ustaše su odvele pravoslavnog sveštenika Đorđa Bogića izvan grada, tamo ga mučili na najstrašniji način, a posle mu živom grudi razrezali i izvadili srce.

Budimci. U maju 1941. pater Sidonije Solc iz Našica je organizirao sa ustašama zlostavljanje Srba u ovome mestu, i kada su mnoge pobili i ostale zastrašili, ovaj sluga Božji – Šolc je pristupio prisilnom pokatoličavanju Srba u ovoj opštini, koja je brojala 3.517 Srba. Pod pritiskom, da spasu svoje živote, popustili su i pokrstili se svi Srbi.

Selo Poganovci nije htelo da se pokori i pokatoliči, i oterano je svo u logor u Slavonsku Požegu. Potom mučeno, tučeno i zlostavljano i posle prebačeno u Srbiju.

Ceremošnjak. Po naređenju patera Sidonija Šolca ubijeno je u ovom selu prvo nekoliko Srba… ovo je bilo opomena ostalim Srbima da se prisile da pređu na katoličku veru, što ovi učiniše iz bojazni za živote svoje i svojih porodica.

LUKAČ (srez Virovitica). Katolički sveštenik Stjepan Jonković iz istog mesta uzorno je sprovodio akciju prisilnog pokatoličavanja Srba. Oni koji se nisu hteli odazvati, bili su zlostavljani i gonjeni iz svojih kuća u logor i posle u Srbiju. Isti je župnik pravoslavni zvonik u Jelki prekrstio u katolički.

Gradina (općina). Katolički župnik Karlo Lukač, začetnik svih progona u mestu i okolini, bio je najsvirepiji progonitelj Srba i pravoslavnih. Po njegovom nagovoru divljački su mučeni i ubijani Srbi. Njegova je zasluga da su upravo svi katolici toga mesta učestvovali u progonu i zlostavljanju.

PODRAVSKA SLATINA (srez Virovitica). Katolički župnik Birger Julius, sa još nekim fratrima iz Zagreba, čija se imena ne znaju, organizovao je progone i pljačku srpske imovine; po njegovom nalogu i nagovoru srušena je do temelja srpska crkva. Ikonostas, crkvene knjige, odežde i sve utvare pre toga su nasred crkve spalili. Mnogi Srbi svirepo su mučeni i ubijeni, ostali su nasilno pokatoličeni…

U srezu Podravska Slatina porušene su srske pravoslavne crkve u Podravskoj Slatini, Novoj Bukovici, Medincima, Voćinu i Gornjem Miholjcu…

… SREZ PAKRAC. Sve pravoslavne crkve su demolirane ili spaljene, u rezidenciju pakračkog pravoslavnog vladike uselili su se 12. jula 1941. god. fratri. U ovim progonima istakao se kao najgori kapelan Klapšić Joza.

Kusonje. U ovom selu su sve pravoslavne Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zatim je zapalili tako da su svi izgoreli zajedno sa crkvom.

Kukunjevac. Po nagovoru katoličkog sveštenika, ustaše su pokupili sve Srbe i oterali u crkvu i tamo sve muške od 15 godina do 60 godina izveli u crkvenu portu i poklali.

SREZ SLAVONSKI BROD. Grad Slavonski Brod. Dana 10. aprila 1941. god. katiheta rimokatolički Marjanović Dragutin predvodi krvavu akciju. Srbe pravoslavne hapse, batinaju i ubijaju i mrtve bacaju u Savu. U celom srezu uhapšeni su pravoslavni sveštenici i bačeni u logor, gde su mučeni i tučeni.

SREZ NOVSKA. Jasenovac. Najstrašniji progoni i ubijanja vršeni su u ovome mestu. Župnik Ćosić se istakao u progonima i prisiljavao je sve Srbe koji su ostali živi da pređu u katoličku veru. Srbi, koji su ostali živi, primorani su na najbrutalniji način na pokrštavanje. U ovome srezu porušene su srpske pravoslavne crkve u Jasenovcu, Uštici, Rajiću, Hrvatskoj Dubici, Paklenici, Gradini, Okučanima, Bogićevcu, Smrtiću, Novoj Gradiški i Novskoj. Svi pravoslavni sveštenici su uhapšeni, tučeni i odvedeni u logor u Caprag…

SREZ NOVA GRADIŠKA. Grad Nova Gradiška meseca jula 1941. zapaljena je a potom do temelja srušena pravoslavna crkva, podignuta 1755. god. na najlepšem mestu u Novoj Gradiški. Srbe su pljačkali i ubijali, a ostatak nasilno pokatoličili. Za sve ovo kriv je, između ostalih, župnik Matica, koji je predvodio ovu akciju.

Staro Petrovo Selo. …Srbe su opljačkali i pobili, a pravoslavnu crkvu staru 200 godina do temelja porušili. Što je ostalo nasilno je pokatoličio župnik Ferdo Maretić. Dana 18. aprila 1941. doterano je mnogo Srba iz sreza Slavonskog Broda ovamo i tu su mučeni i svi pobijeni. Tela su im bila sva modra i ranjava od teških batina pre nego što su ih pobili. Pre nego što su ih ubili, dolazio je u tamnicu župnik Maretić i podsmevao im se, rugao i pretio ubijanjem i mučenjem.

SREZ SLAVONSKA POŽEGA. Grad Slavonska Požega. Srbi su i ovde najstrašnije proganjani i ubijani. Što je malo ostalo, moralo je preći u katoličku veru. Akciju je vodio fratar Bono iz franjevačkog manastira. Srpska pravoslavna crkva je po njegovu nalogu opljačkana i pretvorena u mesnicu…

Bekteže (općina). U toku leta provedena je prisilna akcija za pokatoličavanje Srba. Vodio je poznati krvolok pater Sidonije Šolc. Srbe su mučili i ubijali, a drugi da spasu svoje živote i porodicu prešli su u katoličku veru.

Jakšić (općina). Posle strašnih progona, katolički župnik je vršio nasilno pokatoličavanje Srba. Izvestan broj Srba, da spasi glavu, prešao je u katoličku veru.

Treštenovci. Srpska pravoslavna crkva do temelja srušena.

Vetevo. Srpska pravoslavna crkva do temelja srušena.

Požeški Brestovac (općina). Kao u svima ostalim općinama i ovde se ubijanje i pljačkanje Srba događalo svakodnevno. Crkva u mestu Bolomačama srušena…

Vilić-Selo (općina). U ovakvim skoro čisto srpskim općinama vršen je strašan pokolj Srba a zatim nasilno pokatoličavanje. Mnogi Srbi, da spasu glavu i porodicu, prešli su u katoličku veru. Srpske pravoslavne crkve su porušene u Čečavcu, Sloboštini, Smoljanovcima. Sveštenike pravoslavne uhapsili su i posle mučenja oterali u logor.

(Iz knjige „Protiv zaborava i tabua, Jasenovac 1941-1991)“ Vladimira Dedijera i Antuna Miletića, izdavači I.P. Pregres Sarajevo i Udruženje za istraživanje genocida i ratnih zločina Beograd, Sarajevo, 1991.)

(priredio I. Brezac. INTERMAGAZIN)

KOMENTARI30 komentara

 1. micky says:

  A gde je onaj nas "nedostojni" sto trazi ujedinjenje sa "sestrinskom crkvom"... Sotona ne miruje.... Vladika Artemije...svaka ti se pozlatila.

 2. James says:

  Po jedan iskander za svaki smrdljivi ustaski grad,tako se leci katolicka kuga.

 3. Dottore says:

  Oko za oko zub za zub.Sam se vojnom politikom moze odbraniti srpstvo od Zapadnih Srba"Hrvata.Sve demokratske forme treba zaboraviti.

 4. Ja says:

  Kada ce parlamen neke zemlje, recimo ove nase doneti rezoluciju da je u Hrvatskoj od 41. do 45. izvrsen genocid nad Srbima. Kada ? Zasto sve oprastamo i zaboravljamo, zasto ?/

 5. enio says:

  hahaha sta ti mislis zasto....mozda da se neotkrije ta vasa laz oko logora... .Jel stvarno ti mislis da vasi nebi to pokrenili da je iti malo istina...viruj te mi bi to vasi pokrenili...al jebiga origigi podaci oko vezi toga ukradeni te se vjerno cuvaju u Beogradu..hihihi...sta mislis zasto se ti dokumenti slipo cuvaju i nepredocavaju javnosti....razmisli

  • perun says:

   E za to tvoje " haha" i "hihi" za sve što ste učinili, a niti ste platili, niti se pokajali biće odgovor na "Djujićev način" koji ćeš dobro "razumiti". "Viruj" dolazi "vrime" poravnanja računa, drugo "poluvrime". Znaš ti to dobro A "ća ne ćitaš Glas koncila, di je je takvina govnima ka ti i misto " nego stalno visiš ovde i pokazuješ svoju bolesnu ustašku psihu. Ali biće "lika " i za tebe i tebi sličnima.

   • enio says:

    bla...bla hahaha ...hihihihi toliko ste popusili i gubili kroz povijest a i gubite i gubit ce te...da su vam ostali samo portali ovog tipa za sanjat ili ti ga mitomanit...uskoro...uskoro...uskoro...nakon svakog vaseg uskoro vas se skrati za par stotina tisuca....sta ti to govori.Sad sanjaj i dalje...probudi cu te kad se odcipi Vojvodina i Sandzak...ili kad gospoda rumunji i bugari odcipu od smrdije svoje djelove...pozdrav...ili ZA DOM SMREMNI

    • posmatrač says:

     E pa biće ti i Split ka Vukovar lip za "dom spreman" i ravan.Da upotribim tvoje hahaha i hihi..A posli nek Talijani uzmu cilu dalmaciju što i jeste njihovo/ što van je i poglavnik dokaza poklonivši je Dučeu / O tome ti misli i računima od EU i Vatikana koji van stižu za priznanje "neovisnosti".Jer van je "lijepa vaša" pred bankrotom. A mi ćemo sa svim govnima poput vas poravnat račune jednom za sve. I ti za to "budi spreman" .A biti hrvat ,to je izgleda dijagnoza i ništa drugo. Ti si najbolji primer / opet uz tvoje haha i hihi /

     • enio says:

      haha hihihi ...al vise nema jna...a sa cime ces to poravnat hihihihi

     • enio says:

      hihihi varas se...upravo je velikosrpska politika prodala dio Hrvatske Talijanima...vrhovnik Ante je vratia pod okrilje hrvatske...

     • enio says:

      Još je Nikola Pašić ustupio Dalmaciju. U nastojanju ostvarivanja velikosrpskih interesa, već 1916. godine, Nikola Pašić je kao ministar vanjskih poslova Kraljevine Srbije u izjavi petrogradskim novinama potvrdio „pravo“ Italije na okupaciju dijela hrvatske obale i nekih otoka, s tim da i Srbija dobije izlaz na more i dio priobalja. Njegovi politički potezi oslanjali su se na tajni Londonski sporazum iz 1915. godine, kojim su saveznici u Prvom svjetskom ratu (Rusija, Francuska i Engleska) obećali Italiji dio hrvatske obale i neke otoke, kako bi ova za uzvrat ušla u rat na njihovoj strani. On nije nikada zaživio, niti je imao bilo kakvoga temelja u međunarodnom pravu, ali je poslužio u svrhu daljnje trgovine hrvatskim teritorijem – jer su se na njega pozivali podjednako talijanski fašisti i srbijanski ekstremni nacionalisti kad god im je to odgovaralo. S tom politikom nastavilo se i nakon ujedinjenja, pa je dvije godine kasnije (1920.) Pašićeva vlada potpisala Rappalski ugovor kojim Kraljevina SHS velikodušno daruje Italiji dijelove hrvatske obale i otočja, ponovno ugrađujući u te planove i svoje velikosrpske teritorijalne interese.

      • ralence says:

       Takozvani tajni sporazum iz Londona 1915 god. je ponuda Saveznika da ako Italija uđe u rat protiv Austro-Ugarske i Nemačke da će dobiti deo Dalmacije i Ostrva,Cela Istra i Austriski Tirol. Nikola Pašić se usprotivio na to i izborio se da bar jedan deo Dalmacije pripadne Kraljevini Srbiji da bi te teritorije zaštitio od Italijana. Zbog takve politike saveznika Pašić je napisao da će i svoje unuke da uči da ne veruju Englezima.

     • enio says:

      hihihi ...to ti je poznato ,virujem...hihihihih

     • enio says:

      posmatrac nesta...nece dat izjavu u vezi nikole pasica...hahaha hihihihihi...mani me te srpske i komunisticke mitologije da je poglavnik proda dio Hrvatske i tim izmisljenim zrtvama u radnim logorima....to prodaji po kalemegdanu hihihihihihihihihihi

     • enio says:

      A di nesta hihihi..zanmljivo kako na to nemas sta rec..hahaha..srbi nestanu il ih uvati kolektivno ludilo zaborava kad im recimo ovako predocis neki podatak..il uvati ih zaborav kad im reces da je pocetkom 90 tih potirano 250 000 nesrba iz tzv srao..to niko se nesica.hihihihu

 6. Batina says:

  Zviri u katolickim mantijama. Tako je James.

 7. slavonac says:

  nekazes za selo slobostina,gde je u bunare pobacano preko 1000 srba..u strazemanu su pokrstavani srbi iz okolnih sela..moj pradeda jei jos trojica srba su zivi zapaljeni jer se nisu hteli pokrstiti....i i na kraju smo mi zlocinci....

 8. Sale says:

  Katolicacanstvo nema nista sa hriscanstvom i religijom....To je jedna zlocinacka mafija....Kako mogu zlocinci pape da menjaju Hrista?...

 9. posmatrač says:

  enio"tu san još ovi put " i " nimam namiru s tobon gubit vrime" jer ti si ipak bolestan "čovik",pun patološke mržnje ,koja će te na kraju samog ubiti. A sve je to posledica što hrvati nisu denacifikovani kao Nemci. Niste,još uvek odgovarali ni kao narod ni pojedinci za sve što vam je dopušteno bolje reći određeno od Vatikana da uradite Srbima u 20-tom veku. I još se time ponosite. Pa bas Nemci imaju izreku "Sačuvaj nas Bože kuge,rata i hrvata". Zna se i ko ste i šta sve možete učiniti u patologiji vaše kolektivne svesti.To se i sada može videti na "tompsonovim " koncertima. Vama je jedini smisao života mržnja prema Srbima koju vam Vatikan raspiruje. A njemu "tribaju samo vaši šoldi ".

  • enio says:

   a dije odgovor...koje proda dalmaciju...poglavnik ili velikosrpska politika.....to ti meni reci...sta skivajes odgovor...hehe.Sta cem sa nikolom pasicem...zasto je to napravia onda...a

   • VLADIMIR PUTIN says:

    ENIO LAZES KAO VATIKANSKI KER ZA NIKOLU PASICA,1916 GODINE NIKOLA PASIC I CELA SRPSKA VLADA JE BILA U IZBEGLISTVU U GRCKOJ,A SRBIJA JE BILA OKUPIRANA OD NEMACA I AUSTROUGARA.NI JEDAN PEDALJ DALMACIJE NIJE NIKOLA PASIC USTUPIO ITALIJANIMA,LAZOVCINO VATIKANSKA,ALI ZATO JE USTADKI POGLAVNIK KAO POSLUSNO PSETO,POKLONIO ITALIJANIMA DALMACIJU I ONA JE BILA POD ITALIJANSKOM OKUPACIJOM SVE DO KAPITULACIJE ITALIJE SEPTEMBRA 1943 GODINE,KADA SU JE OKUPIRALE USTASE ZAJEDNO SA NEMCIMA!!!

   • VLADIMIR PUTIN says:

    IZDAJNIK I MASON KRALJ ALEKSANDAR KARADJORDJEVIC JE STVORIO ZAJEDNICKU DRZAVU SHS SA VAMA,VATIKANSKIM KOPILADIMA,DA TO NIJE URADIO HRVATSKA U DANASNJIM GRANICAMA NEBI POSTOJALA,DANAS BI ZAGREB SA OKOLINOM,BIO MADJARSKA PROVINCIJA!!! HRVATSKI ISTORICAR TVRTKO JAKOVINA JE NA HRT 1,PRICAO DA NE BI POSTOJALA DANASNJA HRVATSKA,DA NISU HRVATI USLI U ZAJEDNICKU DRZAVU SHS.VI BI BILI POJEDENI ZA DORUCAK OD ITALIJE,MADJARSKE I AUSTRIJE!!!ZAHVALJUJUCI ZAJEDNICKOJ DRZAVI JUGOSLAVIJI,DANASNJA HRVATSKA JE DOBILA SVE,PROSIRILA SE DOBOILA SRPSKE TERITORIJE I SVI SRBI RIMOKATOLICKE VERE SU PREKO JUGOSLAVIJE POSTALI DANASNJI HRVATI!!! NAPRIMER DUBROVNIK JE BIO ISTORIJSKI GRAD SRBA RIMOKATOLICKE VERE.PREMA AUSTROUGARSKOM POPISU IZ 1890 GODINE,95% IZJASNILI SU SE KAO SRBI KATOLICI,PREOSTALIH 5% SU BILI MADJARI,ITALIJANI,NEMCI I JEVEJI.NI JEDAN HRVAT,TADA NIJE POSTOJAO U DUBROVNIKU!!! IZDAJNIK PRINC,MASON PAVLE KARADJORDJEVIC(BRITANSKI AGENT),POKLONIO JE SRPSKI DUBROVNIK 26 AVGUSTA 1939 GODINE,POD VELIKIM PRITISCIMA VELIKE BRITANIJE,TADASNJOJ FORMIRANOJ BANOVINI HRVATSKOJ,DA BI SE PRIDOBILA HRVATSKA POLITICKA ELITA,DA OSTANE U ZAJEDNICKOJ DRZAVI JUGOSLAVIJI!!!

 10. Svetislav says:

  kurvati su tatarski divljaci! Te iskezene cetvratasto glavate crkotine, su najveci i najprljaviji otpad istorije!

 11. Pingback: DOKUMENT IZ 1941. GODINE: Katolički sveštenici u selu Kusonje sve Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zapalili je - SRPSKA ISTORIJA

 12. Pingback: DOKUMENT IZ 1941. GODINE: Katolički sveštenici u selu Kusonje sve Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zapalili je - SRPSKA ISTORIJA

 13. petrovgrad says:

  To što je Kralj Aleksandar stvorio Kraljevinu Jugoslavije i mogu da prihvatim, ali šta natera Srbe da je ponovo stvaraju 1945 godine posle Jasenovca. Da budemo racionalni ideja jugoslovenstva bila je jako prisutna 1918. Stepinac je bio dobrovoljac u prvom svetskom ratu na strani Srba.

 14. petrovgrad says:

  Otkrivamo vam istorijske činjenice o Alojziju Stepincu Čovek oko čije se kanonizacije vodi pravi rat između Hrvatske i Srbije – Alojzije Stepinac za čije ime se vežu mnoga monstruozna dela, a neka od njih su i ona iz ustaškog logora u Jasenovcu, borio se, verovali ili ne na Solunskom frontu! Da, dobro ste pročitali Alojzije je kao borac učestvovao na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

 15. petrovgrad says:

  Ustaški pokret 1941 bio je falanga Vatikana. Kao što su Jezuiti bili za južnu Ameriku i tamošnje domorodce to su Ustaše činili Srbima. Ustaše su bile paravojna formacija koju su predvodili fratri sprovodeći ideologiju Vatikana. Ustaško pokret je nastao iz pokreta "Zeleni kadar", koga su mahom činili Srbi i zasnivao se na pružanju otpora Austrougarskoj monarhiji. Ja nisam istoričar, ali ovo su činjenice.

  • disi says:

   Neko je napisao da su 1271 svecenika u hrvatskoj bili zlocinci, amerikanci su ovu vest ispravili i napisali da u njihovom vojnom arhivu ima broj id tacno 1400. Ne razumem zasto to neko ne proveri u tom otvorenom arhivu ili se plase te provere.

 16. Pingback: DOKUMENT IZ 1941. GODINE: Katolički sveštenici u selu Kusonje sve Srbe zatvorili u pravoslavnu crkvu i zapalili je

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *