ДОКУМЕНТ ИЗ 1941. ГОДИНЕ: Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је

ДОКУМЕНТ ИЗ 1941. ГОДИНЕ: Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је

3 јуна 2016

Pakrac 67У прогону и убијању Срба после распарчавања Југославије (1941. године – нап. И. Б.) знатну улогу играо је, поред усташа, и велик број католичких свештеника. У многим крајевима они су били и главни инспиратори свих недела и прогона… Њихово деловање је још пре рата било такво да су у многим крајевима спремали психолошки терен за сва будућа недела. Многи жупник је, било по својој вољи било по упутству својих претпостављених, ширио мржњу на државу и све што је православно… Мржња, која је тако сејана, уродила је богатим плодом после раскомадавања Југославије… Све је то гледано и одобравано од католичког Епископата… По себи се разуме да су у првом реду страдали православни епископи и свештеници. Три епископа и много стотина свештеника је мрцварено и убијено…

Толико је зла од таквих католичких свештеника нането српском народу и православљу, да ћемо се још дуго у чуду питати да ли је то све могуће. Али нека чињенице говоре где су све и шта су радили католички свештеници.

ЕПАРХИЈА ПАКРАЧКА. У јесен 1941. год. у селу Брачевцима, на поговор, жупник из села Подгорача, Дероња и Стризивојне, претворена је православна црква у католичку и наређено свима Србима да са женама и децом дођу у цркву. Ко не би дошао, биће послат у логор, а то значи – убијен. Тако сакупљене Србе преводили су … жупници у католичку веру. Иконостасе из цркве су пре тога уколнили и спалили.

Нашице. По наговору жупника Сидонија Шолца усташе су одвеле православног свештеника Ђорђа Богића изван града, тамо га мучили на најстрашнији начин, а после му живом груди разрезали и извадили срце.

Будимци. У мају 1941. патер Сидоније Солц из Нашица је организирао са усташама злостављање Срба у овоме месту, и када су многе побили и остале застрашили, овај слуга Божји – Шолц је приступио присилном покатоличавању Срба у овој општини, која је бројала 3.517 Срба. Под притиском, да спасу своје животе, попустили су и покрстили се сви Срби.

Село Погановци није хтело да се покори и покатоличи, и отерано је сво у логор у Славонску Пожегу. Потом мучено, тучено и злостављано и после пребачено у Србију.

Церемошњак. По наређењу патера Сидонија Шолца убијено је у овом селу прво неколико Срба… ово је било опомена осталим Србима да се присиле да пређу на католичку веру, што ови учинише из бојазни за животе своје и својих породица.

ЛУКАЧ (срез Вировитица). Католички свештеник Стјепан Јонковић из истог места узорно је спроводио акцију присилног покатоличавања Срба. Они који се нису хтели одазвати, били су злостављани и гоњени из својих кућа у логор и после у Србију. Исти је жупник православни звоник у Јелки прекрстио у католички.

Градина (опћина). Католички жупник Карло Лукач, зачетник свих прогона у месту и околини, био је најсвирепији прогонитељ Срба и православних. По његовом наговору дивљачки су мучени и убијани Срби. Његова је заслуга да су управо сви католици тога места учествовали у прогону и злостављању.

ПОДРАВСКА СЛАТИНА (срез Вировитица). Католички жупник Биргер Јулиус, са још неким фратрима из Загреба, чија се имена не знају, организовао је прогоне и пљачку српске имовине; по његовом налогу и наговору срушена је до темеља српска црква. Иконостас, црквене књиге, одежде и све утваре пре тога су насред цркве спалили. Многи Срби свирепо су мучени и убијени, остали су насилно покатоличени…

У срезу Подравска Слатина порушене су срске православне цркве у Подравској Слатини, Новој Буковици, Мединцима, Воћину и Горњем Михољцу…

… СРЕЗ ПАКРАЦ. Све православне цркве су демолиране или спаљене, у резиденцију пакрачког православног владике уселили су се 12. јула 1941. год. фратри. У овим прогонима истакао се као најгори капелан Клапшић Јоза.

Кусоње. У овом селу су све православне Србе затворили у православну цркву и затим је запалили тако да су сви изгорели заједно са црквом.

Кукуњевац. По наговору католичког свештеника, усташе су покупили све Србе и отерали у цркву и тамо све мушке од 15 година до 60 година извели у црквену порту и поклали.

СРЕЗ СЛАВОНСКИ БРОД. Град Славонски Брод. Дана 10. априла 1941. год. катихета римокатолички Марјановић Драгутин предводи крваву акцију. Србе православне хапсе, батинају и убијају и мртве бацају у Саву. У целом срезу ухапшени су православни свештеници и бачени у логор, где су мучени и тучени.

СРЕЗ НОВСКА. Јасеновац. Најстрашнији прогони и убијања вршени су у овоме месту. Жупник Ћосић се истакао у прогонима и присиљавао је све Србе који су остали живи да пређу у католичку веру. Срби, који су остали живи, приморани су на најбруталнији начин на покрштавање. У овоме срезу порушене су српске православне цркве у Јасеновцу, Уштици, Рајићу, Хрватској Дубици, Пакленици, Градини, Окучанима, Богићевцу, Смртићу, Новој Градишки и Новској. Сви православни свештеници су ухапшени, тучени и одведени у логор у Цапраг…

СРЕЗ НОВА ГРАДИШКА. Град Нова Градишка месеца јула 1941. запаљена је а потом до темеља срушена православна црква, подигнута 1755. год. на најлепшем месту у Новој Градишки. Србе су пљачкали и убијали, а остатак насилно покатоличили. За све ово крив је, између осталих, жупник Матица, који је предводио ову акцију.

Старо Петрово Село. …Србе су опљачкали и побили, а православну цркву стару 200 година до темеља порушили. Што је остало насилно је покатоличио жупник Фердо Маретић. Дана 18. априла 1941. дотерано је много Срба из среза Славонског Брода овамо и ту су мучени и сви побијени. Тела су им била сва модра и рањава од тешких батина пре него што су их побили. Пре него што су их убили, долазио је у тамницу жупник Маретић и подсмевао им се, ругао и претио убијањем и мучењем.

СРЕЗ СЛАВОНСКА ПОЖЕГА. Град Славонска Пожега. Срби су и овде најстрашније прогањани и убијани. Што је мало остало, морало је прећи у католичку веру. Акцију је водио фратар Боно из фрањевачког манастира. Српска православна црква је по његову налогу опљачкана и претворена у месницу…

Бектеже (опћина). У току лета проведена је присилна акција за покатоличавање Срба. Водио је познати крволок патер Сидоније Шолц. Србе су мучили и убијали, а други да спасу своје животе и породицу прешли су у католичку веру.

Јакшић (опћина). После страшних прогона, католички жупник је вршио насилно покатоличавање Срба. Известан број Срба, да спаси главу, прешао је у католичку веру.

Трештеновци. Српска православна црква до темеља срушена.

Ветево. Српска православна црква до темеља срушена.

Пожешки Брестовац (опћина). Као у свима осталим опћинама и овде се убијање и пљачкање Срба догађало свакодневно. Црква у месту Боломачама срушена…

Вилић-Село (опћина). У оваквим скоро чисто српским опћинама вршен је страшан покољ Срба а затим насилно покатоличавање. Многи Срби, да спасу главу и породицу, прешли су у католичку веру. Српске православне цркве су порушене у Чечавцу, Слобоштини, Смољановцима. Свештенике православне ухапсили су и после мучења отерали у логор.

(Из књиге „Против заборава и табуа, Јасеновац 1941-1991)“ Владимира Дедијера и Антуна Милетића, издавачи И.П. Прегрес Сарајево и Удружење за истраживање геноцида и ратних злочина Београд, Сарајево, 1991.)

(приредио И. Брезац. ИНТЕРМАГАЗИН)

KOMENTARI30 коментара

 1. micky says:

  A gde je onaj nas "nedostojni" sto trazi ujedinjenje sa "sestrinskom crkvom"... Sotona ne miruje.... Vladika Artemije...svaka ti se pozlatila.

 2. James says:

  Po jedan iskander za svaki smrdljivi ustaski grad,tako se leci katolicka kuga.

 3. Dottore says:

  Oko za oko zub za zub.Sam se vojnom politikom moze odbraniti srpstvo od Zapadnih Srba"Hrvata.Sve demokratske forme treba zaboraviti.

 4. Ja says:

  Kada ce parlamen neke zemlje, recimo ove nase doneti rezoluciju da je u Hrvatskoj od 41. do 45. izvrsen genocid nad Srbima. Kada ? Zasto sve oprastamo i zaboravljamo, zasto ?/

 5. enio says:

  hahaha sta ti mislis zasto....mozda da se neotkrije ta vasa laz oko logora... .Jel stvarno ti mislis da vasi nebi to pokrenili da je iti malo istina...viruj te mi bi to vasi pokrenili...al jebiga origigi podaci oko vezi toga ukradeni te se vjerno cuvaju u Beogradu..hihihi...sta mislis zasto se ti dokumenti slipo cuvaju i nepredocavaju javnosti....razmisli

  • perun says:

   E za to tvoje " haha" i "hihi" za sve što ste učinili, a niti ste platili, niti se pokajali biće odgovor na "Djujićev način" koji ćeš dobro "razumiti". "Viruj" dolazi "vrime" poravnanja računa, drugo "poluvrime". Znaš ti to dobro A "ća ne ćitaš Glas koncila, di je je takvina govnima ka ti i misto " nego stalno visiš ovde i pokazuješ svoju bolesnu ustašku psihu. Ali biće "lika " i za tebe i tebi sličnima.

   • enio says:

    bla...bla hahaha ...hihihihi toliko ste popusili i gubili kroz povijest a i gubite i gubit ce te...da su vam ostali samo portali ovog tipa za sanjat ili ti ga mitomanit...uskoro...uskoro...uskoro...nakon svakog vaseg uskoro vas se skrati za par stotina tisuca....sta ti to govori.Sad sanjaj i dalje...probudi cu te kad se odcipi Vojvodina i Sandzak...ili kad gospoda rumunji i bugari odcipu od smrdije svoje djelove...pozdrav...ili ZA DOM SMREMNI

    • posmatrač says:

     E pa biće ti i Split ka Vukovar lip za "dom spreman" i ravan.Da upotribim tvoje hahaha i hihi..A posli nek Talijani uzmu cilu dalmaciju što i jeste njihovo/ što van je i poglavnik dokaza poklonivši je Dučeu / O tome ti misli i računima od EU i Vatikana koji van stižu za priznanje "neovisnosti".Jer van je "lijepa vaša" pred bankrotom. A mi ćemo sa svim govnima poput vas poravnat račune jednom za sve. I ti za to "budi spreman" .A biti hrvat ,to je izgleda dijagnoza i ništa drugo. Ti si najbolji primer / opet uz tvoje haha i hihi /

     • enio says:

      haha hihihi ...al vise nema jna...a sa cime ces to poravnat hihihihi

     • enio says:

      hihihi varas se...upravo je velikosrpska politika prodala dio Hrvatske Talijanima...vrhovnik Ante je vratia pod okrilje hrvatske...

     • enio says:

      Još je Nikola Pašić ustupio Dalmaciju. U nastojanju ostvarivanja velikosrpskih interesa, već 1916. godine, Nikola Pašić je kao ministar vanjskih poslova Kraljevine Srbije u izjavi petrogradskim novinama potvrdio „pravo“ Italije na okupaciju dijela hrvatske obale i nekih otoka, s tim da i Srbija dobije izlaz na more i dio priobalja. Njegovi politički potezi oslanjali su se na tajni Londonski sporazum iz 1915. godine, kojim su saveznici u Prvom svjetskom ratu (Rusija, Francuska i Engleska) obećali Italiji dio hrvatske obale i neke otoke, kako bi ova za uzvrat ušla u rat na njihovoj strani. On nije nikada zaživio, niti je imao bilo kakvoga temelja u međunarodnom pravu, ali je poslužio u svrhu daljnje trgovine hrvatskim teritorijem – jer su se na njega pozivali podjednako talijanski fašisti i srbijanski ekstremni nacionalisti kad god im je to odgovaralo. S tom politikom nastavilo se i nakon ujedinjenja, pa je dvije godine kasnije (1920.) Pašićeva vlada potpisala Rappalski ugovor kojim Kraljevina SHS velikodušno daruje Italiji dijelove hrvatske obale i otočja, ponovno ugrađujući u te planove i svoje velikosrpske teritorijalne interese.

      • ralence says:

       Такозвани тајни споразум из Лондона 1915 год. је понуда Савезника да ако Италија уђе у рат против Аустро-Угарске и Немачке да ће добити део Далмације и Острва,Цела Истра и Аустриски Тирол. Никола Пашић се успротивио на то и изборио се да бар један део Далмације припадне Краљевини Србији да би те територије заштитио од Италијана. Због такве политике савезника Пашић је написао да ће и своје унуке да учи да не верују Енглезима.

     • enio says:

      hihihi ...to ti je poznato ,virujem...hihihihih

     • enio says:

      posmatrac nesta...nece dat izjavu u vezi nikole pasica...hahaha hihihihihi...mani me te srpske i komunisticke mitologije da je poglavnik proda dio Hrvatske i tim izmisljenim zrtvama u radnim logorima....to prodaji po kalemegdanu hihihihihihihihihihi

     • enio says:

      A di nesta hihihi..zanmljivo kako na to nemas sta rec..hahaha..srbi nestanu il ih uvati kolektivno ludilo zaborava kad im recimo ovako predocis neki podatak..il uvati ih zaborav kad im reces da je pocetkom 90 tih potirano 250 000 nesrba iz tzv srao..to niko se nesica.hihihihu

 6. Batina says:

  Zviri u katolickim mantijama. Tako je James.

 7. slavonac says:

  nekazes za selo slobostina,gde je u bunare pobacano preko 1000 srba..u strazemanu su pokrstavani srbi iz okolnih sela..moj pradeda jei jos trojica srba su zivi zapaljeni jer se nisu hteli pokrstiti....i i na kraju smo mi zlocinci....

 8. Sale says:

  Katolicacanstvo nema nista sa hriscanstvom i religijom....To je jedna zlocinacka mafija....Kako mogu zlocinci pape da menjaju Hrista?...

 9. posmatrač says:

  enio"tu san još ovi put " i " nimam namiru s tobon gubit vrime" jer ti si ipak bolestan "čovik",pun patološke mržnje ,koja će te na kraju samog ubiti. A sve je to posledica što hrvati nisu denacifikovani kao Nemci. Niste,još uvek odgovarali ni kao narod ni pojedinci za sve što vam je dopušteno bolje reći određeno od Vatikana da uradite Srbima u 20-tom veku. I još se time ponosite. Pa bas Nemci imaju izreku "Sačuvaj nas Bože kuge,rata i hrvata". Zna se i ko ste i šta sve možete učiniti u patologiji vaše kolektivne svesti.To se i sada može videti na "tompsonovim " koncertima. Vama je jedini smisao života mržnja prema Srbima koju vam Vatikan raspiruje. A njemu "tribaju samo vaši šoldi ".

  • enio says:

   a dije odgovor...koje proda dalmaciju...poglavnik ili velikosrpska politika.....to ti meni reci...sta skivajes odgovor...hehe.Sta cem sa nikolom pasicem...zasto je to napravia onda...a

   • VLADIMIR PUTIN says:

    ENIO LAZES KAO VATIKANSKI KER ZA NIKOLU PASICA,1916 GODINE NIKOLA PASIC I CELA SRPSKA VLADA JE BILA U IZBEGLISTVU U GRCKOJ,A SRBIJA JE BILA OKUPIRANA OD NEMACA I AUSTROUGARA.NI JEDAN PEDALJ DALMACIJE NIJE NIKOLA PASIC USTUPIO ITALIJANIMA,LAZOVCINO VATIKANSKA,ALI ZATO JE USTADKI POGLAVNIK KAO POSLUSNO PSETO,POKLONIO ITALIJANIMA DALMACIJU I ONA JE BILA POD ITALIJANSKOM OKUPACIJOM SVE DO KAPITULACIJE ITALIJE SEPTEMBRA 1943 GODINE,KADA SU JE OKUPIRALE USTASE ZAJEDNO SA NEMCIMA!!!

   • VLADIMIR PUTIN says:

    IZDAJNIK I MASON KRALJ ALEKSANDAR KARADJORDJEVIC JE STVORIO ZAJEDNICKU DRZAVU SHS SA VAMA,VATIKANSKIM KOPILADIMA,DA TO NIJE URADIO HRVATSKA U DANASNJIM GRANICAMA NEBI POSTOJALA,DANAS BI ZAGREB SA OKOLINOM,BIO MADJARSKA PROVINCIJA!!! HRVATSKI ISTORICAR TVRTKO JAKOVINA JE NA HRT 1,PRICAO DA NE BI POSTOJALA DANASNJA HRVATSKA,DA NISU HRVATI USLI U ZAJEDNICKU DRZAVU SHS.VI BI BILI POJEDENI ZA DORUCAK OD ITALIJE,MADJARSKE I AUSTRIJE!!!ZAHVALJUJUCI ZAJEDNICKOJ DRZAVI JUGOSLAVIJI,DANASNJA HRVATSKA JE DOBILA SVE,PROSIRILA SE DOBOILA SRPSKE TERITORIJE I SVI SRBI RIMOKATOLICKE VERE SU PREKO JUGOSLAVIJE POSTALI DANASNJI HRVATI!!! NAPRIMER DUBROVNIK JE BIO ISTORIJSKI GRAD SRBA RIMOKATOLICKE VERE.PREMA AUSTROUGARSKOM POPISU IZ 1890 GODINE,95% IZJASNILI SU SE KAO SRBI KATOLICI,PREOSTALIH 5% SU BILI MADJARI,ITALIJANI,NEMCI I JEVEJI.NI JEDAN HRVAT,TADA NIJE POSTOJAO U DUBROVNIKU!!! IZDAJNIK PRINC,MASON PAVLE KARADJORDJEVIC(BRITANSKI AGENT),POKLONIO JE SRPSKI DUBROVNIK 26 AVGUSTA 1939 GODINE,POD VELIKIM PRITISCIMA VELIKE BRITANIJE,TADASNJOJ FORMIRANOJ BANOVINI HRVATSKOJ,DA BI SE PRIDOBILA HRVATSKA POLITICKA ELITA,DA OSTANE U ZAJEDNICKOJ DRZAVI JUGOSLAVIJI!!!

 10. Svetislav says:

  kurvati su tatarski divljaci! Te iskezene cetvratasto glavate crkotine, su najveci i najprljaviji otpad istorije!

 11. Pingback: ДОКУМЕНТ ИЗ 1941. ГОДИНЕ: Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је - СРПСКА ИСТОРИЈА

 12. Pingback: ДОКУМЕНТ ИЗ 1941. ГОДИНЕ: Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је - СРПСКА ИСТОРИЈА

 13. petrovgrad says:

  To što je Kralj Aleksandar stvorio Kraljevinu Jugoslavije i mogu da prihvatim, ali šta natera Srbe da je ponovo stvaraju 1945 godine posle Jasenovca. Da budemo racionalni ideja jugoslovenstva bila je jako prisutna 1918. Stepinac je bio dobrovoljac u prvom svetskom ratu na strani Srba.

 14. petrovgrad says:

  Otkrivamo vam istorijske činjenice o Alojziju Stepincu Čovek oko čije se kanonizacije vodi pravi rat između Hrvatske i Srbije – Alojzije Stepinac za čije ime se vežu mnoga monstruozna dela, a neka od njih su i ona iz ustaškog logora u Jasenovcu, borio se, verovali ili ne na Solunskom frontu! Da, dobro ste pročitali Alojzije je kao borac učestvovao na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

 15. petrovgrad says:

  Ustaški pokret 1941 bio je falanga Vatikana. Kao što su Jezuiti bili za južnu Ameriku i tamošnje domorodce to su Ustaše činili Srbima. Ustaše su bile paravojna formacija koju su predvodili fratri sprovodeći ideologiju Vatikana. Ustaško pokret je nastao iz pokreta "Zeleni kadar", koga su mahom činili Srbi i zasnivao se na pružanju otpora Austrougarskoj monarhiji. Ja nisam istoričar, ali ovo su činjenice.

  • disi says:

   Neko je napisao da su 1271 svecenika u hrvatskoj bili zlocinci, amerikanci su ovu vest ispravili i napisali da u njihovom vojnom arhivu ima broj id tacno 1400. Ne razumem zasto to neko ne proveri u tom otvorenom arhivu ili se plase te provere.

 16. Pingback: ДОКУМЕНТ ИЗ 1941. ГОДИНЕ: Католички свештеници у селу Кусоње све Србе затворили у православну цркву и запалили је

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u