Документарац о Тузли: Права истина о потурању лажи

Документарац о Тузли: Права истина о потурању лажи

5 новембра 2016

bg-prava-istina_620x0

ДОКУМЕНТАРАЦ „Мучни терет подметнуте кривице“ прича универзалну причу о деведесетим годинама прошлог века у којима, због промене геополитичке ситуације у свету и црно постаје бело, а лаж, иако очигледна, побеђују истину – каже, за „Новости“, Драган Елчић, аутор филма који ће данас у 16 часова премијерно бити приказан у београдском Звездара театру.

Наш прослављени документариста каже да филм говори о злочину на Тузланској капији 25. маја 1995. године, када је у експлозији наводно српске гранате погинула 71 особа, а више од 150 њих је рањено. Догађај на Тузланској капији у историји минулог сукоба у БиХ остао је забележен као највећа масовна погибија муслимана и по броју жртава и по чињеници да су настрадали имали између три и 29 година. За гранатирање трга у Тузли пред Судом БиХ осуђен је српски генерал Новак Ђукић, прво на 25, а потом на 20 година робије.

Чак седам година, од 2007. до 2014, генерал Новак Ђукић робијао је у Фочи. Осуђен је на основу тенденциозног вештачења Берка Зечевића, сарајевског „експерта“, човека чији су „докази“ били кључни и у Хашком трибуналу за закључак да су српске снаге починиле маскре на Маркалама 1994. и 1995. По изласку из затвора због озбиљних здравствених проблема, бивши начелник Генералштаба ВРС окупио је међународни експертски тим од око 400 људи који су реконструкцијом догађаја са Тузланске капије на војном полигону Никинци после две године из темеља срушили лажи о српској кривици за овај масакр.

– Мој филм не говори само о 32 реконструкције злочина из Тузле, које су уз наше стручњаке у Никинцима радили и Изрелци, Французи, Чеси – говори, за „Новости“, Елчић.

– У центру филма је интимна исповест човека у казнионици који не зна зашто је утамничен и осрамоћен и који се пита: „А шта ћемо са истином?“ Тузланска капија у мом филму је метафора за процеп у савести човечанства кроз који реално постаје надреално, а разуман човек пристаје да буде обманут због „општег добра“.

Документарац сведочи да није могуће да једна граната направи два кратера, као и да је ван памети да ауто који се налази у близини експлозије уместо да буде „одуван“ бива привучен кратеру. Од једне гранате и једне експлозије чак 60 жртава бива повређено из три различита снопа гелера који долазе из три различита правца …

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u