ДОКУМЕНТИ ИЗ НЕМАЧКИХ АРХИВА ШОКИРАЛИ ХРВАТЕ: Српски кнез основао хрватску државу у 9. веку

DOKUMENTI IZ NEMAČKIH ARHIVA ŠOKIRALI HRVATE: Srpski knez osnovao hrvatsku državu u 9. veku

20 februara 2017

bvfdkuzesbvxsadl-640x360

Borna je sklopio savez sa franačkom državom i sa svojom vojskom poslat da uguši ustanak Ljudevita Posavskog. Sposobni knez Borna ubrzo postaje gospodar u primorskoj Hrvatskoj.

Godine 818, pre izbijanja ustanka, on je kod Ajnharda zapisan samo kao knez Guduščana i Timočana (dux Guduscanorum et Timocianorum).

Već iduće godine, kad je vodio na Kupi veliku bitku s Ljudevitom, bio je već “dux Dalmatiæ”.

U trećoj godini ustanka (821.) Borna postaje “dux Dalmatiæ atque Liburniæ”, dakle knez cele dalmatinsko-hrvatske oblasti.

Nedavnim odustajanjem Nemačke od germansko-nordijske istorijske škole, na osnovu koje se pišu naši udžbenici istorije duže od jednog veka, otvara se prostor raznim manipulacijama i prekrajanju istorije.

Ovo decenijama već rade pojedine države, što može imati dalekosežne posledice na “balkansko bure baruta”.

Konstantin VII Porfirogenit, vizantijski vladar (913-959), čija je vladavina sa političkog aspekta beznačajna, navodno je autor spisa ”O upravljanju državom” (De administrando imperio) u kojem je opisao i mnoge narode sa kojima je vizantijsko carstvo dolazilo u dodir.

Porfirogenit je jedini izvor tvrdnje o doseljavanju Srba i Hrvata na Balkansko poluostrvo u VII veku. Porfirogenita su se slepo držali i Vatikan i predstavnici germansko-nordijske istorijske škole.

Na našim prostorima Porfirogenit je mlako osporavan, najviše zbog činjenice da je u X veku opisivao događaje iz VI i VII veka.

Padom zapadne istorijske škole, proučavanjem srpskih istorijskih knjiga pre Berlinskog kongresa, analizom najnovijih naučnih otkrića na našim prostorima u podunavlju i detaljnom obradom dela antičkih istoričara, srpski istoričari mogu napokon postaviti temelje prave srpske istorije.

Ovo je priča o Borni, knezu timočko-kučevskom koji se smatra osnivačem Hrvatske države.

Najstariju vest o Borni nalazimo kod Ajnharda, poznatog letopisca na franačkom dvoru.

Godine 818, beležeći kako su dva slovenska poslanstva stupila pred cara Ludovika žaleći se na Bugare, on u nastavku iznosi da su to bili “legati Abodritorum ac Bornæ, ducis Guduscanorum et Timocianorum, qui nuper a Bulgarorum societate desciverant et ad nostros fines se contulerant” (poslanici Braničevaca i Borne, kneza Guduščana i Timočana, koji su nedavno iz zajednice s Bugarima otpali i u naše krajeve prešli).

Borna, Timočanin, bio je zajednički knez Guduščanaca i Timočana. Guduščanci su srpsko pleme tada nastanjeno u dolini Peka.

Ime su dobili po antičkom gradu Guduscum, današnje Kučevo, čiji se slabo istraženi ostaci nalaze nedaleko od današnje varošice Kučeva, na suprotnoj strani Peka, pri ušću rečice Kučajne.

Temelji građevina ovog grada, zidani od opeke i kamena, protežu se duž Peka dužinom od 4 kilometra. Dakle, pleme Guduščanaca geografski se nalazilo između Braničevaca i Timočana.

Borna je sklopio savez sa franačkom državom i sa svojom vojskom poslat da uguši ustanak Ljudevita Posavskog.

Sposobni knez Borna ubrzo postaje gospodar u primorskoj Hrvatskoj. Godine 818, pre izbijanja ustanka, on je kod Ajnharda zapisan samo kao knez Guduščana i Timočana (dux Guduscanorum et Timocianorum).

Već iduće godine, kad je vodio na Kupi veliku bitku s Ljudevitom, bio je već “dux Dalmatiæ”. U trećoj godini ustanka (821.) Borna postaje “dux Dalmatiæ atque Liburniæ”, dakle knez cele dalmatinsko-hrvatske oblasti.

Iz gradacije ovih titula, može se izvući zaključak: da su Franci Borni, kao nagradu i pomoć, davali sve veću vlast, na sve većoj teritoriji, dok mu najzad nisu dali i kneževski položaj.

Borna je umro 821. godine, a za njegovog naslednika postavljen je njegov sinovac Vladislav. “Interea Borna, dux Dalmatiæ atque Liburniæ, defunctus est, et petente populo atque imperatore consentiente, nepos illius nomine Ladasclavus successor ei constitutus est” (U međuvremenu umro je Borna, knez Dalmacije i Liburnije, i po želji naroda, kao i saglasnošću cara, njegov sinovac po imenu Vladislav postavljen je za njegovog naslednika).

Posle sloma ustanka 822. godine, Ljudevit je napustio svoj glavni grad Sisak i prebegao Srbima. Ne zna se gde je tačno Ljudevit pobegao, ali se zna da je 923. godine pobegao kod Borninog ujaka Ljudemisla u Dalmaciju. Ljudemisl je i sam imao titulu kneza. Krajem 923. godine Ljudemisl je pogubio Ljudevita.

Ljudevit Posavski ustankom je pokušao da stvori zajedničku državu Južnih Slovena. Takva država stvorena je 1100 godina kasnije. U nju je Srbija ušla kao pobednik u Velikom ratu, plaćenu ogromnim žrtvama, a izašla sa granicama iz 1912. godine.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI15 komentara

 1. pravda says:

  E Srbijo,zasto cutis,zasto nekazes ko su U-.tase.da im se jednom za svagda ocita lekcija,i da vratimo ono sta je nase. Sa verom u Boga i Rusiju,Zivela Srbija pravoslavlje.

 2. Batina says:

  Originalni Hrvati su nomadsko pleme koje je doslo sa Kavkaza (kao I sifutari) negdje u sestom vijeku na prostore danasnjih Luzickih Srba I tu su se sukobili sa Srbima. Srbi su pobili sve hrvate "ratnike", a ostali su zene, starci I nejac. Zamololi su tadasnje Srbe da im dozvole da ostanu da zive zajedno sa njima I da ce postivati njihove zakone, jezik I kulturu. Tadasnji Srbi se prevarise I dopustise im da se nasele na prostoru Dalmacije izmedju rijeka Cetine I Zrmanje. Tada su poceli da se razvijaju kao rak na zdravom tijelu.Ubrzo su poceli traziti specijalna prava I slobode, trazili da imaju svoje vladare. Srbi su bili popustljivi ali su im postavljali svoje ljude Srbe za vladare. Medjutim su Hrvati nastavili sa bunjenjem I tako stigli do tacke kad se krscanstvo podjelilo. Naravno Srbi su bili na suprotnoj strain od vatikana sto je ove napravilo vjecitim neprijateljima. Tada su se Hrvati obratili Vatikanu za pomoc, sto su ovi jedva docekali I od tada nastaje belaj koji nas je doveo do danasnjih dana. Original Hrvati su postepeno nestali mjesajuci se sa Srbima I tako je nastao ovaj nesoj koji sebe nazivaju hrvatima a nose gene srbske. Zelim im nestanak jer su iznikli iz sjemena zla.

  • Jovan says:

   Dobro si to objasnio. Ali mora uvek da se naglasi osnova( ma koliko od Zapada placeni majmuni. kao ismejavali)- Teritorija i granice Srba su bile od Baltika, Gdanjska, danasnje Ceske i Slovacke, ex Yu, Albanije, Bugarske, i Rumunije!!!! Svi ostali narodi kao Shiptari, Hrvatii i ostali "staro-novokomponovani" narodi su proizvod Vatikana i ostalih neprijatelja Srba i Slovena. Nasa nesreca je sto je uvek bile deobe srpskih velikasa "proklete im duse na komade su razdrobili carstvo". Danas ima najveci procenat izdajnika u hiljadama godina srpstva. I da citiram dr Trifkovica - "Milosevic nije bio dobar kao srpski drzavnik, a svi ovi posle 5.oktobra nisu srbi!" Ja bih dodao da su svi politicari( plus glumatala, redatelja,..)posle 2000-te najgori ANTISRPSKI OLOS i sluge .Zapada.

 3. Paštrović says:

  Samo polako, korak po korak. Sami Bog i svi srbski Bogovi su nam podarili Deretića, Vidojevića, Radišića, Lučića, Petrovića, Selimovića i njihove prethodnike, pa da ih sve ne nabrajam, jerBO ih ima... IMA... i sve ih je više i više.

  • kuka says:

   A i ja sam tu da hvatam tercu, kao i većina ostalih ovde. Joooj šta im spremam svima!!!

  • Pero Joksimovic says:

   Zašto čoče zaboravljaš onu ljudsku veličinu Vučića? On pripada plejadi najvećih Srba posle Čeda Jovanovića.

 4. Svašta ponešto says:

  Tada je to bila Srpska država i tamo su živeli Srbi hrišćani i onda se hrišćanstvo podelilo ... naovamo znate od Srba katolika postadoše krvati a od Srba muslimana - bošnjaci , onda makedonci i na kraju milogorci , a da zaboravih možda ubuduće i vojvođani a što da ne i nišlijci ... majku im latinsku - vatikansku

  • USS Sputnjik says:

   A onda je svizac odmotao čokoladu...

 5. Pitagora says:

  Lamutski arhivi nude podatke da je pokušaj osnivanja države propao, zbog neuspeha diplomatije. Diplomate je neko ubio kamenom, a ni mobilni nisu imali domet. Knez je patio od reumatizma i zubobolje, a najviše od buva, ali je ipak umro u dubokoj starosti od oko 3o godina.

  • kuka says:

   Gadne su te buve.

 6. taca says:

  U tekstu ima greška teška, Pobuna traje od 821. godine, a vođa pobine je ubijen 923. 'Ajd, lepo to sredite.

 7. Srbo says:

  A de su avione breee iz Moskve???

 8. Sveta says:

  Borna, Srbine!!!

 9. Don Hihot says:

  Opet nemci smisljaju gluposti. Propala im fora sa starom istorijom, pa sad kao Srbi osnivali drzavu pitajuci nemce. Sio mi ga Djura!

 10. trigav says:

  opšte je poznato, da su svi dokumenti od 12. veka nadalje falsifikat, a stariji od tog datuma selektivno su izgoreli po bibliotekama. odakle nemcima odjedanput taj papir?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *