ДОКУМЕНТИ ИЗАШЛИ НА ВИДЕЛО: План стар 10 година – НАПАД НА ВЕНЕЦУЕЛУ ИСПЛАНИРАО СРЂА ПОПОВИЋ!?

DOKUMENTI IZAŠLI NA VIDELO: Plan star 10 godina – NAPAD NA VENECUELU ISPLANIRAO SRĐA POPOVIĆ!?

16 marta 2019

Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS) Srđe Popovića objavio je još 2010. godine dokument kojim se predlaže nestanak struje kao sredstvo koje opozicija može da iskoristi u borbi protiv vlasti u Venecueli, otkriva novinar Maks Blumental.

Organizacija KANVAS, koja je obučavala lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida, u ovom dokumentu iz septembra 2010. godine odredila je kolaps elektroenergetskog sistema zemlje kao moguću vododelnicu koja će pokrenuti javno nezadovoljstvo vlašću.Taj dokument je od posebnog značaja danas, kada se Venecuela suočava s ogromnim nestašicama električne energije nakon kvara u hidroelektrani „Simon Bolivar“, koji je vlast u Karakasu označila kao sabotažu u režiji SAD.

KANVAS je Gvaida obučavao kako bi se s vlasti zbacio tadašnji lider Venecuele Ugo Čavez.

Autor dokumenta iz 2010. godine je upravo Srđa Popović, napominje Blumental u svom tekstu na sajtu „Grej zoun“. Popović u tekstu eksplicitno navodi HE „Simon Bolivar“ kao slabu tačku.

„Nivo vode na brani Guri je u opadanju, a Čavez nije uspeo da smanji potrošnju kako bi se kompenzovala sve slabija industrija“, piše Popović.

Lider KANVAS-a spekuliše da postoji šansa od 70 odsto da se elektromreža u Vencueli sruši do aprila 2010. godine, pa napominje da bi opoziciona grupa mogla da iskoristi tu situaciju i da je okrene u svoju korist protiv Čaveza.

Energetski kolaps u Venecueli desio se protekle nedelje usled havarije na najvećoj hidroelektrani u toj zemlji. Nacionalna korporacija za elektroenergiju incident je nazvala diverzijom i epizodom energetskog rata protiv Venecuele. Predsednik Nikolas Maduro je izjavio da je incident posledica američkog imperijalizma, a ministar za komunikacije i informacije Venecuele Horhe Rodriges saopštio je da je izvršen sajber-napad na stanicu.

Šta je KANVAS

Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS), koji deluje od 2004. godine, nastao je iz modela koji su američke bezbednosne strukture razvile prilikom pripreme rušenja Slobodana Miloševića u Srbiji i izučava se kao model takozvanih obojenih revolucija kojima Amerikanci i njihovi saveznici podrivaju i ruše nepodobne režime po svetu.

Nenasilni otpor kao važan segment državnog prevrata smislili su i razvili teoretičar Džin Šarp i pukovnik Robert Helvi, koji ga je prvi put implementirao u Srbiji preko organizacije „Otpor“, čije je aktiviste lično obučavao.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  po njuški mu se vidi da je idiot.

 2. samostalan says:

  Okoreli Cijas i gnjida od coveka.

 3. rajko says:

  Hehehehe. Ameri u onom svom mamutskom pentagonu nemaju ni jednog stručnjaka koji bi mogao da isplanira akcije u Venecueli, pa su morali da angažuju Srdju Popovića, velikog znalca prilika u Venecueli, a i šire! Ne budite deca! Ništa on nije isplanirao. Niti je mogao, niti bi mu dozvolili. Ako ga oni pominju, onda je to samo zato što im on služi za pokrivanje nekog mnogo važnijeg čiji identitet skrivaju. Koji kanvas, koji otpor!?! Ni jedna revolucija koju je smislio kanvas nije uspela. A o obuci otpora od strane amera, to je posebna priča. Iz te obuke mogla je proizići samo ona pesnica, koja je zapravo trebalo da iskompromituje pobunu i pobunjenike, budući da je to nacistički simbol, a nikako simbol slobode i demokratije. Sve ostalo je izveo srpski narod sam. Zapad se tu naknadno udenuo dajući neku lovu pojedincima, kako bi mogao da ih kasnije ucenjuje. To su za njih bili uglavnom nedovoljno poznati likovi koji su im tako na gomili ulivali strah u kosti. Najbrži put da ih neutrališu bilo je da im uvale mito (a ovi bili alavi, pa primili) i posle uživancija.

  • Ma šta mi reče says:

   Stvarno, narod sam?A ogroman novac koji su primali lideri stranaka, vođe otpora? 20g živite u iliziji da je narod SAM izveo pobunu.Prestani lupati više, CIA agenti su objavljivati u svojim knjigama koliko novca je dato 2000g za rušenje Slobe.

 4. spira says:

  neviđeni smrad od čoveka

 5. rajko says:

  Zapravo, pominjanje Srdje Popovića je nešto kao multipraktik smicalica. Prvo, za sve nepodopštine u svetu vezuje se srpsko ime, što je uvek dobro za zapad, jer potvrdjuje sliku o Srbima kao lošim momcima i opravdava sve što je on uradio njima u proteklih nekoliko decenija. Drugo, zaštite se zapadni namesnici u Srbiji, murat maniti i njegovi razbojnici. Treće, uzmute se prilike na Balkanu, a to je jako zgodno za dalje kradje, prevare i slične korisne delatnosti. Ima tu još manje važnih dobrih efekata fenomena srdja popović.

 6. Ime neko says:

  ZAr on nije bruka za Srpski narod? Jel se ne stidite njega braco Srbi? Da li neko moze Dacica i Vucica da to pita, stide li se njega?

  • rajko says:

   Ako mene pitaš koga se ja stidim reći ću ti: stidim se upravo njih, murata manitog i ivice gljivice. Njih ponajviše u čitavoj našoj istoriji, a onda dodju i ostali njihovi.

  • Zbone Nish says:

   Ti si josh ludji sa ovim komentarom ...

 7. Cp6a says:

  Nekad su se mladi zalagali za slobodu, pravdu, jednakost, ravnopravnost, mir, pravo na rad, odmor i odgovarajuću platu, na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, pravo na slobodno izražavanje mišljenja, a ovi otporaši otvoreno i s ponosom rade za masovne ubice, CIA-u, otimače, okupatore, mučitelje, rušitelje, kartele, eksploatatore, ekološke bandite i planetarne lažove. Nemoguće da je to Srbkinja rodila. Ako jeste, onda je poražavajuće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *